Likovni umjetnici ponovno ovjekovječili Žumberak

21. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.517 Pregleda

Puna dva desetljeća samoborski likovnjaci okupljaju se na Žumberku bilježeći njegove ljepote u neobičnoj suradnji s tamošnjim lovcima. Naime, sa željom povezivanja lovaca i umjetnika iz Lovačkog društva Srna krenula je inicijativa o održavanju likovne kolonije. Jedan od idejnih začetnika bio je dugogodišnji tajnik društva Boris Debogović, koji nažalost, zbog prerane smrti, nije uspio vidjeti drugo desetljeće ove vrijedne kulturne akcije koja uspješno živi već 20 godina zahvaljujući trudu njegovih lovaca i članova samoborskog ogranka Matice hrvatske.

Nakon Debogovićeve smrti Ogranak je nastavio suradnju sa žumberačkim vikarom Milom Vranešićem, koji unatrag deset godina velikodušno otvara vrata žumberačkih župa svetog Jurja u Stojdragi i svetog Ivana Krstitelja u Grabru umjetnicima Ogranka Matice hrvatske Samobor i njihovim gostima.

Ovaj put u žumberačkom zelenilu uživali su Jasminka Banušić, Maja Cipek, Đurđica Debogović, Ljiljana Lonjak Bašić, Vlado Gvozdanović, Milan Kuhar, Grozdana Korpar, Biserka Jajić Habdelić, Franjo Jurčin, Zdenka Resar, Veronika Šimunec, Maja Šmit i Snježana Zakanj Radovanić. Likovni su umjetnici svoje dojmovo pretvorili u slike, fotografije i skulpture, a sve su izložene od četvrtka, 20. rujna na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor koja, također, već dva desetljeća svesrdno pomaže ovu manifestaciju.

Na otvorenju izložbe okupljenim je autorima na početku čestitala ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković. Voditeljica likovnog odjela samoborske Matice Snježana Zakanj Radovanić podsjetila je pak na 20-godišnji put Žumberačke likovne kolonije izrazivši nadu da su uspjeli u ispunjenju nakane inicijatora da se kroz umjetnost svrati pažnja šireg kruga na zaštitu flore i faune te da su pripomogli i oživljavanju žumeračkog kraja.

O važnosti ovakvih susreta, spoju lovstva, umjetnosti i duhovnog te snaženja kulturnog života na Žumberku govorio je žumerački vikar Mile Vranešić, a okupljene je pozdravio i čestitao na uspješnoj izložbi Marijan Lukšić iz Lovačkog društva Srna.

O samim izloženim djelima više je govorio Željko Nemec, a u pratećem programu otvorenje izložbe upotpunile su svojim stihovima članice Književnog odjela samoborske Matice, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen Duo MaLa.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.