Maloljetnici konzumiraju alkohol da bi se uklopili u društvo!

19. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.258 Pregleda

Jedan od velikih društvenih problema u Hrvatskoj je prekomjerno ispijanje alkohola i ovisnost o alkoholu. Posebno zabrinjava činjenica da sve više mladih sve ranije počinje konzumirati alkohol i to već u dobi od 12 godina. Kako spriječiti takva nepoželjna ponašanja te kako se zakon odnosi prema tome govorilo se tijekom jučerašnjeg Građanskog utorka u POp Up kinu.

Predavači su bili policijski inspektor PU Zagrebačke Tomislav Korenjak i viši turistički inspektor Ministarstva turizma, Ivan Ruklić. Obajica rade na terenu pa itekako dobro znaju u kojoj mjeri maloljetnici ispijaju alkohol, što u kafićima, što u javnim prostorima.

Kako bi se takva ponašanja spriječila važna je prevencija – istaknuo je policijski inspektor PU Zagrebačke Tomislav Korenjak te rekao kako mladi danas piju kako bi se uklopili u društvo.

“Djecu ne treba držati na pijedestalu već ih odgajati na način da ih se nauči kako da budu odgovorni i da donose zdrave odluke. Za većinu samostalnih odluka i njihovo preispitivanje djeca često jednostavno nemaju vremena zbog užurbanog načina života, prekomjerne uporabe mobitela i drugih tehnologija, brojnih obaveza u školi i izvan škole, premalo slobodnog vremena za igru i neobavezno druženje s vršnjacima” – kaže Tomislav Korenjak.

Inspektor Ruklić je govorio o nadležnostima koje inspektori imaju kad je se radi o o maloljetnicima koji ispijaju alkohol. Maloljetnike ne mogu kazniti, jer ih ne smiju tražiti osobnu iskaznicu, pa su na udaru kazni ugostitelji u čijim lokalima maloljetnici piju alkohol. Zakon nije omogućio ni ugostitelju da utvrdi temeljem osobne iskaznice je li osoba koja traži alkohol maloljetna ili ne. Naime, oni jedino mogu temeljem vlastite procjene dobi odlučiti hoće li alkohol natočiti osobi ili ne. Kako bi se kod maldih smanjila konzumacija alkohola puno je važnija prevencija od represije – kaže viši turistički inspektor Ruklić.

Više o ovoj temi govorimo u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 20. rujna, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.