Najnovije

U Bunkeru održano savjetovanje o “dječjem proračunu”

17. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.372 Pregleda

U samoborskom Centru za mlade – Bunkeru danas je održano tematsko savjetovanje pod nazivom „Važnost ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i Grada Samobora.

Ovo je savjetovanje okupilo 130-ak sudionika: vodećih domaćih stručnjaka u području skrbi o djeci, predstavnike lokalnih uprava i regionalnih samouprava iz cijele Hrvatske te organizacija i ustanova koje pridonose ostvarivanju dječjih prava na lokalnim razinama. Na savjetovanju je stavljen poseban naglasak na pitanje donošenja tzv. „dječjeg proračuna“ temeljenog na Općem komentaru br. 19 (2016.) UN-ova Odbora za prava djeteta: o izdvajanju sredstava iz javnih proračuna za ostvarenje dječjih prava te na pitanje kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava djece.

Prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND-a Hrvatske i Središnjeg KO akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, povodom pokretanja rasprave o ulaganjima u djecu izjavila je:

Svih ovih godina, akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ otvara važna pitanja skrbi za djecu i dječjih prava. Jedno od njih je zasigurno i pitanje ulaganja u djecu i tzv. dječji proračun. Na razini gradova i općina to pitanje važnosti ulaganja u djecu iz lokalnih proračuna smo među prvima pokretali još prije 15-ak godina, a lokalne zajednice poput Dubrovnika, Čakovca, Opatije među prvima su koje su upravo kroz akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece” davali okvire i za financijsko praćenje sredstava koja se ulažu u djecu.

U panelu savjetovanja sudjelovale su predstavnice Ministarstva financija, gđe Mirela Kovač Jagar i Mirta Hukman, Pravobraniteljica za djecu RH, gđa Helenca Pirnat-Dragičević, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gđa Valentina Otmačić, dr.sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, gđa Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Grada Splita i Marijeta Jurić iz Dječjeg vijeća i Dječjeg foruma Splita te gđa Zlata Torbarina, Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije i Vedrana Mihaljević iz Dječjeg gradskog vijeća Opatije. Sudionici panela dotakli su se ključnih pitanja vezanih uz ulaganja u djecu, kao što su: prijenos iskustava drugih zemalja koja imaju dječje proračune, planiranje državnog proračuna u odnosu na djecu u kontekstu procjenjivanja i ispitivanja učinka na djecu, obavljaju li se (ili trebaju li se obavljati) konzultacije s djecom, njihovim roditeljima/skrbnicima i stručnjacima za brigu o djeci, kao i kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava ranjivih skupina djece.

U nastavku savjetovanja razrada teme „Važnost ulaganja u djecu“ nastavljena je stručnim izlaganjima izv.prof.dr.sc. Zdenka Babića, Pravobraniteljice za djecu, predstavnica Ministarstva financija, a skupu su prezentirani i primjeri dobre prakse Grada Dubrovnika i Općine Viškovo.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.