Razmjena iskustava o mogućnostima koje nude freestyle sportovi

15. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.838 Pregleda

Udruga Sport VIV iz Samobora partner je na projektu “PICS – Platform for Inclusion, Culture and Sport”. Projekt je sufinanciran od strane Europske Komisije iz programa Erasmus + Sport.

Cilj projekta je socijalna inkluzija mladih osoba kroz sudjelovanje u rekreativnim sportskim aktivnostima.

Tim povodom danas je u hotelu Santyni u Svetoj Nedelji održan sastanak sa projektnim partnerima iz Italije, Bugarske, Turske i Rumunjske, a tijekom tri dana druženja bit će organizirane i radionice za sudionike.

Prilika je to da partneri u projektu razmijene iskustva u organiziranju rekreativnih aktivnosti za mlade u riziku od socijalne isključivosti, s naglaskom na korištenje urbane infrastrukture i freestyle sporta (npr. parkour) u svrhu sportske rekreacije i uključivanja mladih u sport.

Sve sudionike uvodno je pozdravila koordinatorica projekta iz Udruge Sport VIV , Melanija Mežnarić, a sudionicima se obratio i voditelj javne ustanove “Sportski objekti Samobor”, Vladimir Čerkez koji je pojasnio kako funkcionira sport u Samoboru naglasivši da su mogućnosti za bavljenje sportom u našem gradu velike te da se aktivno sportom bavi oko 2 700 djece.

U ime nositelja projekta, udruge KRAP ASD iz Italije, Antonio Di Lauro govorio je o tome što je sve njegova udruga postigla u posljednjih 10 godina, a vezano je za promociju parkoura i freerunninga. Mlade podučavaju vještinama parkoura i freerunninga, ali su ih i educirali kako snimiti video kojim će promovirati te sportove te su se specijalizirali za izradu parkour konstrukcija.

“Ovi su sportovi dostupni svima jer se vježbati mogu na javnim površinama, a ulaganja su minimalna. Ne treba vam skupa sportska oprema već samo dobra volja i zato je važno da se u javnosti prepozna da su mogućnosti za bavljenje ovim sportovima velike i da se u njih mogu uključiti brojni mladi. Ovi se sportovi, kroz koje se uče vještine savladavanja fizičkih, ali i psiholoških prepreka te se razvija kreativnost, nažalost ne cijene dovoljno i naša je želja to promijeniti” – rekao je Antonio Di Lauro.

U Samoboru se parkourom i drugim urbanim sportovima bave mladi iz udruge B.E.K.S. Što sve rade prezentirali su članovi tima Street Fleet, Davor Tepšić i Dario Babojelić. Vježbaju u prostoru od 200 metara kvadratnih u nekadašnjem restoranu Bregana, kojeg su uredili za svoje potrebe te na vanjskim terenima. Okupljaju 20-ak aktivnih članova, a cilj im je popularizirati ove sportove i osvijestiti javnost da se ne radi o opasnim već jako korisnim i svima dostupnim sportovima. Više o ovoj temi poslušajte u emisiji “Športofon” u utorak, 18. rujna, od 18 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.