Mještani Jagnjić Dola prosvjedovali ispred svetonedeljske gradske uprave

15. rujna 2018.
Komentari isključeni
2.078 Pregleda

Mještani Jagnjić Dola danas su prosvjedovali na središnjem svetonedeljskom trgu ispred gradske uprave. Povod je prestanak radova na izgradnji kanalizacije i nemogućnost normalnog života uz gradilište. Naime, izgradnja kanalizacije u naselju Jagnjić Dol (Svetonedeljska cesta) kao i u naselju Brezje (Malogorička cesta), započela je tijekom listopada prošle godine, a izgradnja glavnog voda i polaganje cijevi završeno je prije 5 mjeseci i od tada stvari stoje i ne miču se s mrtve točke – kažu mještani.

“Prometnica u Jagnjić Dolu trebala je biti asfaltirana do 15. rujna, a ni priključci se ne rade zadovoljavajućom dinamikom” – u više navrata su danas tijekom prosvjeda naglasili mještani te tražili odgovore od gradonačelnika Darija Zurovca, njegovih zamjenika Davora Nađija i Marije Hršak te tehničkog direktora Vodoopskrbe i odvodnje Marina Galijota, koji su ih saslušali ispred gradske uprave.

“Od prašine se ne može živjeti, automobili su nam uništeni od prolaska raskopanom cestom, uništene su nam fasade, ograde i vrtovi, dosta nam je obećanja i prebacivanja problema s jedne službe na drugu” – jasno su rekli mještani čelnicima Svete Nedelje.

“Investitor je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačkog holdinga , a cesta je županijska rekao je Dario Zurovec istaknuvši kako su nadležnim službama u više navrata pisali dopise , a kako bi priključci što prije napravili te cesta asfaltirala. Zbog rokova koje su izvođači prekršili bit će penalizirani – rekao je gradonačelnik Zurovec.

Zašto se toliko kasni s radovima probao je pojasniti tehnički direktor Voodopskrbe i odvodnje, Marin Galijot. Rekao je kako su podnesena 82 zahtjeva za priključak na kanalizaciju, od toga je do jučerašnjeg dana potpisano 45 ugovora, a sa današnjim danom bit će potpisano još 30 ugovora, a plaćeno je 26 priključaka. Čitava procedura traje tako dugo jer kad se izgradi kanal kreću postupci koje građani ne vide na terenu, a to su izrada idejnog projekta, ishođenje dozvola, postupak javne nabave, izvođenje nadzora, dopuna zahtjeva građana zbog nepotpunih informacija i slično.

Marin Galijot rekao je da će se svi priključci napraviti do 15. listopada, pod uvjetom da građani po potpisu ugovora plate priključak i da će onda u roku od dva tjedan biti asfaltirana prometnica u punom profilu. Prometnica će biti asfaltirana i ako građani ne plate, ali će svi oni koji su potpisali ugovore biti prijavljeni komunalnim službama grada – pojasnio je Marin Galijot. Rekao je da će sva šteta koja je prouzročena, uz prijavu Vodoopskrbi o odvodnji, čija će komisija od strane osiguravajuće kuće koja osigurava gradilište izaći na teren, građanima će biti nadoknađena.

Svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako će i dalje vršiti pritisak na investitore, kao i na izvođača radova, kako bi se to u što kraćem roku zaista i završilo sve što se radi.

Na pitanja mještana može li Grad pripomoći građanima uvođenjem dodatnog obročnog plaćanja priključka gradonačelnik Dario Zurovec pojasnio je kako je u ovom trenutku moguće obročno plaćanje na 36 rata, no da će do idućeg tjedna razmotriti postoje li dodatne mogućnosti odnosno povećanje broja obročnih rata ili neka druga mogućnosti pripomoći sugrađanima. Zahvalio je svima na dolasku te još jednom istaknuo kako će i dalje vršiti pritisak na investitore i izvođače kako bi radovi bili završeni u što kraćem roku, a na obostrano zadovoljstvo građana i Grada Svete Nedelje.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.