Špiro Marije Dukić najbolja kratka priča u natječaju Gradske knjižnice Samobor

13. rujna 2018.
Komentari isključeni
1.343 Pregleda

Nova slavodobitnica natječaja za najbolju kratku priču Gradske knjižnice Samobor splitska je autorica sa šibenskom adresom Marija Dukić. Njena priča naziva Špiro, o strastvenom odnosu muškarca i njegove ljubavnice uz epizodnu ulogu jednog mačka, najviše se dojmila članove tročlanog žirija u sastavu Andrija Škare, Ilija Aščić i Draženka Robotić. Na žalost, autorica nije mogla doći primiti prvu nagradu i iz prve ruke objasniti inspiraciju za svoju priču jer je slomila nogu, ali je video porukom zahvalila na nagradi, čestitala konkurentima i najavila književni povratak dogodine.

Kako je pojasnila Maja Klisurić na početku večeri proglašenja najboljih, održanoj na Odjelu za odrasle u okviru Dana kratkopričaša, na 6. izdanje ovog natječaja pristigao je rekordan broj priča pod šifrom, njih 180 pa je žiri imao poprilično posla razlučiti one ponajbolje.

Njih sedamnaest našlo se u najužem odabiru i u pratećoj zbirci, a tercet pobjednika ove godine, uz Mariju Dukić, čine još Senka Čorak za priču „Ljubav prema tebi“ i Suzana Matić za „Ali razvit ću se još“. I ove godine dodjeljena je I posebna nagrada, odnosno izabrana je najbolja priča u kategoriji “Kvaka 23” koja je namijenjena autorima u krugu 23 kilometra od kvake Gradske knjižnice, a to je priča „Noć iz pakla“ Đurđe Jagodić.
Najboljima su pripale i novčane nagrade dok je sedamaestero autora iz najužeg izbora primilo prigodne darove.

Večer proglašenja najboljih kratkih priča u četvrtak, 13. rujna, dodatno su upotpunili i članovi Udruge likovnih umjetnika Samobora i njihovi gosti koji su prostore Odjela za odrasle ukrasili svojim slikama i fotografijama nastalima na temelju njihovog izbora priča koje su ih se dojmile. Također, četiri nagrađene priče javno su i pročitane, interpretirao ih je glumac Damir Poljičak uz pratnju ambijentalne glazbe za koju su se pobrinuli Nicolas Sinković i Igor Kuhar.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.