Špiro Marije Dukić najbolja kratka priča u natječaju Gradske knjižnice Samobor

Nova slavodobitnica natječaja za najbolju kratku priču Gradske knjižnice Samobor splitska je autorica sa šibenskom adresom Marija Dukić. Njena priča naziva Špiro, o strastvenom odnosu muškarca i njegove ljubavnice uz epizodnu ulogu jednog mačka, najviše se dojmila članove tročlanog žirija u sastavu Andrija Škare, Ilija Aščić i Draženka Robotić. Na žalost, autorica nije mogla doći primiti prvu nagradu i iz prve ruke objasniti inspiraciju za svoju priču jer je slomila nogu, ali je video porukom zahvalila na nagradi, čestitala konkurentima i najavila književni povratak dogodine.

Kako je pojasnila Maja Klisurić na početku večeri proglašenja najboljih, održanoj na Odjelu za odrasle u okviru Dana kratkopričaša, na 6. izdanje ovog natječaja pristigao je rekordan broj priča pod šifrom, njih 180 pa je žiri imao poprilično posla razlučiti one ponajbolje.

Njih sedamnaest našlo se u najužem odabiru i u pratećoj zbirci, a tercet pobjednika ove godine, uz Mariju Dukić, čine još Senka Čorak za priču „Ljubav prema tebi“ i Suzana Matić za „Ali razvit ću se još“. I ove godine dodjeljena je I posebna nagrada, odnosno izabrana je najbolja priča u kategoriji “Kvaka 23” koja je namijenjena autorima u krugu 23 kilometra od kvake Gradske knjižnice, a to je priča „Noć iz pakla“ Đurđe Jagodić.
Najboljima su pripale i novčane nagrade dok je sedamaestero autora iz najužeg izbora primilo prigodne darove.

Večer proglašenja najboljih kratkih priča u četvrtak, 13. rujna, dodatno su upotpunili i članovi Udruge likovnih umjetnika Samobora i njihovi gosti koji su prostore Odjela za odrasle ukrasili svojim slikama i fotografijama nastalima na temelju njihovog izbora priča koje su ih se dojmile. Također, četiri nagrađene priče javno su i pročitane, interpretirao ih je glumac Damir Poljičak uz pratnju ambijentalne glazbe za koju su se pobrinuli Nicolas Sinković i Igor Kuhar.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentirajte