Bez potpore nema razvoja judo programa za djecu s teškoćama i invaliditetom

31. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.011 Pregleda

Iz Judo kluba Profectus javili su se priopćenjem vezano uz program Judo za sve. Priopćenje prenosimo u cijelosti:
“Judo klub „Profectus Samobor“ je prije godinu dana započeo potpuno besplatni program „Judo za sve“, namijenjen djeci s teškoćama u razvoju i invaliditetom u kojem svako dijete radi s asistentom.
Početkom nove sezone suočeni smo s brojnim, ponekad i ljutitim upitima za učlanjenje u program za djecu s poteškoćama, pa Judo klub „Profectus Samobor“ ovim putem želi informirati sve zainteresirane:
Judo klub „Profectus Samobor“ je prije svega sportski klub za natjecateljski i rekreativni sport. Klub je nastao na poticaj roditelja koji su vlastitim novcem uredili dvoranu u Samoboru. U tjednom rasporedu treninga u dvorani našao se i jedan nepopunjeni termin. Budući da klub od početka njeguje socijalnu uključivost, odlučeno je da se taj termin iskoristi za rad s djecom s poteškoćama u razvoju i formiran je program „Judo za sve“.
Odmah po pokretanju programa, zbog velikog interesa, formirane su i dvije grupe. Interes je premašio i naša očekivanja i naše mogućnosti, pa je uskoro nastala i povelika lista čekanja.
Voditelji projekta i svi asistenti volontiraju u radu s djecom. U radu se koriste postojeći sportski rekviziti, a da bi povećao kvalitetu rada, klub je i sredstvima iz sportskog programa kupio dodatne rekvizite i pomagala.
Program je u prvoj sezoni ostvario mnoge ciljeve, a za nas su najistaknutiji: u kontinuirani i planirani program treninga uključeno je 25-ero djece s teškoćama u razvoju, naš grad postao je bogatiji za 30-ak osoba koje nesebično pomažu onima kojima je ta pomoć zaista najpotrebnija, organizirali smo Božićno druženje i druženje uz roštilj na kraju sezone. Na svaki od ostvarenih ciljeva veoma smo ponosni jer su dokaz da rad i vjera u ono što radimo pomiču sve granice.
Kvalitetu rada i zadovoljstvo djece i njihovih roditelja vrlo zorno je prikazala emisija „Provjereno“ Nove TV emitirana krajem ožujka.
A sad o ne tako lijepim stvarima!
U program „Judo za sve“ trenutno je uključeno 25-ero djece i 30-ak asistenata. Iako bismo željeli uključiti više djece, sportska dvorana Judo kluba „Profectus Samobor“ dimenzijama ne može primiti više. Mogli bismo povećati broj polaznika na uštrb kvalitete rada, a to ne želimo.
Na žalost, ne možemo povećati niti broj termina jer su nam svi drugi termini popunjeni sportskim natjecateljskim grupama.
Judo klub „Profectus Samobor“ u svakom razgovoru s vodstvom grada naglašava problem nedostatka prostora, ali dosad se nije uspjelo pronaći rješenje. Osim novog prostora za rad kluba ne vidimo drugi način za rješenje ovog problema.
Kao što smo već naglasili, voditelji i asistenti djece su volonteri, a klub materijalna sredstva osigurava iz svojih vlastitih sredstava. Iako je bilo prijedloga, klub ne želi program naplaćivati od roditelja.
Lista čekanja je vrlo duga, a neki se samoborski roditelji ljute jer su u program uključena i djeca iz Zagreba, Svete Nedelje, Zaprešića, Jastrebarskog, Velike Gorice, pa za njihovu nema mjesta. No, naglašavamo da je program „Judo za sve“ dostupan svoj djeci s teškoćama u razvoju, bez obzira na mjesto stanovanja.
Judo klub „Profectus Samobor“ žali što brojnim upitima za uključenje u program „Judo za sve“ ne može trenutno izići u susret. Roditelje djece koja se nalaze na listama čekanja za naš program pozivamo na strpljenje, u nadi da će nadležni promptno reagirati i pokazati da nisu jedni od onih koji se samo deklaratorno zalažu za pomoć.” – piše u priopćenju Judo kluba „Profectus Samobor“

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.