Mladi folkloraši i svirači KUD-a Oštrc oduševili u Njemačkoj

27. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.616 Pregleda

Mlađa sekcija plesača i tamburaša KUD-a Oštrc, sastavljene od učenika od 5. do 8. razreda, od 14. do 23. kolovoza imala je svoju prvu folklornu turneju i to u Njemačkoj, javila nam je voditeljica dječjih sekcija Franka Štengl. Odredišta su ove godine bila Balingen, gdje su Rudari posjetili prijateljsko folklorno društvo Frommern i Detmold i gdje su proslavljeni 118. po redu njemački planinarski dani.
Po dolasku u mjesto Frommern članove KUD-a dočekao je stari prijatelj društva Manfred Stingel ispred kuće narodne umjetnosti („Haus der Volkskunst“). Ostatak dana bio je slobodan za odmor, sportske aktivnosti i probe, a večer je protekla uz zvuke truba i meksičku hranu koju su priredili prijatelji iz Meksika, skupina Mariachi Mixteco.
Sljedećeg jutra krenulo se na 500 kilometara dug put prema gradu Detmoldu kako bi članovi KUD-a Oštrc sudjelovali na 118. susretima njemačkih planinara pa su tamo proveli večer uz pjesmu i plesove Njemačke, Meksika i Hrvatske. Obzirom da su trajali dani planinarenja većinu puta do svog prvog nastupa prolazili su pješke što je samo prvi dan iznosilo 18 kilometara.

Prvi nastup Rudari su imali u muzeju na otvorenom (Freilichtmuseum) te su izveli tri koreografije (Međimurski plesovi, Samoborski plesovi te Zagorje) i dva intermezza. Prije samog nastupa imali su priliku posjetiti muzej na otvorenom koji se sastoji od kuća koje predstavljaju stare obrte i načine proizvodnje. Drugi nastup se održao kod Hermannovog kipa (Hermannsdenkmal) koji predstavlja pobjedu Njemačke nad Rimljanima.

Subotnji nastup prvo se sastojao od procesije po planinarskoj stazi uz usputna zaustavljanja na točkama za izvođenje koreografija. Na jednom zaustavljanju članovi KUD-a Oštrc pozvali su publiku i planinare te ostala društva da im se pridruže te su zajedno s njima zaplesali „Ja posijah repu“. Drugi nastup toga dana održao se na glavnoj pozornici kao najava za veliko finale u nedjelju.

Nakon nedjeljnog nastupa Rudari su formirali povorku zajedno s 90.000 ljudi te se plesalo i pjevalo sljedećih 5 kilometara, a onda krenulo ponovno put Frommerna gdje se do srijede uživalo u gospoprimstvu sjajnih domaćina, uz obilazak kupališta Badkap, pješačenje do vidikovca s kojeg se vidi Balingen te razgledavanje grada i nezaobilazni shopping. Prije povratka našlo se vremena i za obilazak Legolanda, kao nagrada za uspješnu turneju i mjesece napornih priprema za prvo međunarodno gostovanje mlađih Rudara.
Ovo gostovanje prvi je dio međunarodne prezentacije KUD-a Oštrc, budući da 30-ak članova starijih sekcija već 13. rujna odlaze na folklorni festival u Španjolsku.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.