Otvorena izložba u sjećanje na neponovljivog Branka Bošnjaka!

25. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.293 Pregleda

Izložba “Branko Bošnjak – jedna priča”, u organizaciji Društva za športsku rekreaciju “Šport za sve” otvorena je sinoć u Samoborskom muzeju. Izložba fotografija predstavlja život Branka Bošnjaka i to kao učenika, kolege, učitelja, prijatelja, suborca, sportaša i obiteljskog čovjeka.

Branko Bošnjak bio je i pripadnik Specijalne jedinice Alfa, a poginuo je na povratku s bojišta. O Brankovim profesionalnim vještinama i ljudskim vrlinama jučer je na otvorenju izložbe govorio njegov ratni zapovjednik, suborac i prijatelj, Vladimir Faber, prvi zapovjednik Specijalne jedinice policijske uprave zagrebačke ALFA.

Vladimir Faber zahvalio je svima koji su organizirali izložbu i na taj način čuvaju sjećanje na Branka Bošnjaka. “Puno je prekinutih priča i života vezano uz Alfe, Specijalnu policiju i Domovinski rat. Kao što smo osjećali moralno pravo i ljudsku obavezu da se 90-te okupimo i dragovoljno pristupimo u Specijalnu policiju i da branimo svoju domovinu, danas imamo obavezu da štitimo istinu o Domovinskom ratu da ju promičemo, ali ne na način kao što neki čine birajući tko će pjevati, a tko ne, da umjesto branitelji budu zabranitelji, već da ponosno i dostojanstveno, uz obitelj, prijatelje, suborce, predstavnike loklane vlasti promičemo istinu argumentima i činjenicama” – rekao je Vladimir Faber dodavši da ova izložba prenosi činjenice.

“Činjenica je da su ALFE bile jedna od ponajboljih jednica Specijalne policije i da su uz Hrvatske gardijske brigade bile najvažniji dio postrojbi koje su obranile i oslobodile Hrvatsku u Domovinskom ratu, a Banko je unutar te jedince bio jedan od najboljih. On je bio desetobojac, bio je multitalent, jer je u zbiru imao sve vještine koje specijalac mora imati, od brzine,izdržljivosti,upornosti,psihičke stabilnosti, fizičke osposobljenosti, baratanja oružjem, snalaženje u prostoru i vremenu itd.” – rekao je Vladimir Faber te dodao kako mu je zadovoljstvo što se na ovakav način podsjećamo na Branka, a uz njega i na sve branitelje.

“Branko je bio jedan neponovljiv lik te dok god postoji sjećanje na njega on će živjeti. Branka ćemo nositi zauvijek u sjećanju dok god nas bude na ovom svijetu, a vjerujem i da ćemo odgojiti našu djecu da poštuju i pamte te dostojanstveno obilježavaju žrtvu svih branitelja” – zaključio je Vladimir Faber.

Brankovih sportskih, borilačkih i pedagoških vrlina prisjetio se njegov učenik Kruno Garašić iz Kyokushin karate kluba Mladost i Hrvatskog kyokushin saveza koji svake godine u spomen na Branka Bošnjaka organizira međunarodni kyokushin karate turnir “Memorijal Branka Bošnjaka”.

Kruno Garašić je rekao kako je lijepo bilo imati Branka za jednog od uzora u životu. “Vjerujem da je velik dio mog životnog puta određen uzorom kojeg sam vidio u Branku. Branko kao trener nikad nije bio strog, uvijek je kroz šalu znao nametnuti da izvučete svoj maksimum na treningu da se založite i odradite sve najbolje te da se unaprijedite kao sportaš, karatist i čovjek i na tome ću mu uvijek biti zahvalan” – rekao je Kruno Garašić.

U ime grada Samobora sve je pozdravio Marijan Kižlin iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je zahvalio organizatorima izložbe što su omogućili da se još jednom podsjetimo našeg sugrađanina koji je život dao za Domovinu.

Izložba je posjetnik na život Branka Bošnjaka, ali i zahvala svim Brankovim prijateljima koji su sudjelovali u snimanju pratećeg dokumentarnog filma, a koji se uz izložbu može pogledati do 13. rujna u Samoborskom muzeju.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.