Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Dan roda u županiji s ponajvećim brojem ovih ptica

24. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
885 Pregleda

Iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije podsjećaju da se danas u Hrvatskoj obilježeva Dan roda kako bi se upozorilo na opadanje broja roda zbog nestanka njihovog prirodnih staništa.
– Bijela roda je dio identitet hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu, a Hrvatska je svojom bioraznolikošću jedna od najbogatijih zemalja Europe. Naša je obaveza sačuvati to bogatstvo bioraznolikosti za buduće generacije – napominju iz Zelenog prstena.
U Hrvatskoj je brojnost roda procijenjena na oko 1300 parova, a Zagrebačka županija je uz Sisačko-moslavačku najbogatija rodama, procijenjuje se da se u našoj županiji gnijezdi oko 250 parova bijele rode.
Roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Naime, roda preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. U Hrvatskoj su zato najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, te upotreba pesticida.
Javna Ustanova Zeleni prsten obilježit će Dan roda 9. rujna manifestacijom “Rodino ljeto u Kupčini” koja će se održati u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini. Pripremljen je bogat program uz likovnu koloniju na temu bijele rode, predavanja o rodama, etno koncert, besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, izložbeno prodajni sajam i vožnju rijekom Kupom u suradnji s Turističkom zajednicom Pisarovina.
foto: JU Zeleni prsten

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.