Škole su dužne isplatiti učenicima iz Samobora povrat novca za kupljene pokaze!

23. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
2.076 Pregleda

Iz Grada Zagreba poslali su dodatno pojašnjenje vezano za povrat novaca za pokaze koje kupuju učenici iz Samobora, a koji pohađaju škole u Zagrebu, a iz kojeg je sada očito da su sredstva resornog ministarstva prebačena na račune srednjih škola, pa ako još niste dobili povrat novca za pokaze kupljene u travanju, svibnju i lipanju obratite se svojim srednjim školama.

Odgovor Grada Zagreba prenosimo u cijelosti!

“U školskoj godini 2017./2018. prijevoz učenika srednjih škola se sufinancirao sukladno Odluci o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2017/2018 (Narodne novine 78/17) te uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja o načinu provođenja navedene odluke koja je krajem kolovoza 2018. dostavljena svim županijama. Sukladno kriterijima prema navedenoj Odluci, učenicima se prijevoz sufinancirao u iznosu od 75% , tj. financirao 100% cijene mjesečne učeničke karte.

Za sve prijevoznike osim za Samoborček d.o.o. (budući da zbog ranijih propusta od strane Samoborčeka Ministarstvo znanosti i obrazovanja inzistira da se sredstva ne isplaćuju autoprijevozniku Samoborček d.o.o. nego da ih učenici dobiju putem škola) učenici su dobivali mjesečne karte od prijevoznika (između ostalog i Autoturista Samobor d.o.o.) te su prijevoznici ispostavljali račun koji je ovaj Ured dostavljao Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Da dodatno pojasnimo, ukoliko je učenik zadovoljavao kriterije za 100% financiranje cijene mjesečne karte, kod prijevoznika je podizao mjesečnu kartu bez plaćanja iste, a ukoliko je zadovoljavao kriterije za 75% sufinanciranja mjesečne karte plaćao je preostalih 25% cijene karte za koju ne dobiva povrat.

Kada je riječ o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola sa Samoborček d.o.o., prema prethodno navedenim uputama Ministarstva roditelji učenika su kupovali mjesečne karte te su nakon toga tražili povrat za 75% ili 100% cijene mjesečne učeničke karte na način da su škole dostavljale zahtjeve za povrat ovom Uredu za svaka tri mjeseca. Objedinjene zahtjeve škola ovaj Ured dostavljao je Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nakon što je Ministarstvo izvršilo kontrolu te odobrilo i dostavilo financijska sredstva za povrat, ovaj Ured u roku od 8 dana dostavljao je sredstva školama koje su ista potom uplaćivali na račun roditeljima.
Svi dostavljeni zahtjevi škola vezano za povrat sredstava roditeljima učenika koji su koristili prijevoz autoprijevoznika Samoborček d.o.o. za razdoblje travanj-lipanj 2018. kako ste već obaviješteni dostavljeni su Ministarstvu, koje je 1. kolovoza 2018. doznačilo Gradu Zagrebu sredstva, a Grad Zagreb ih je 6. kolovoza 2018. uplatio na račune srednjih škola koje vrše povrat prema roditeljima učenika srednjih škola” – izvijestili su iz Grada Zagreba.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.