Jan Tominić ovog vikenda nastupa na Euroviziji mladih glazbenika!

17. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.099 Pregleda

Mladi samoborski saksofonist Jan Tominić ovaj će vikend nastupiti na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu. Podsjetimo, Tominić je u završnici hrvatskog izbora oduševio svojom izvedbom skladbe “Pequeña Czarda” Pedra Itturaldea te izborio nastup na ovom prestižnom natjecanju koje se održava pod okriljem Europske radiodifuzne unije.

Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe počelo je jučer, a Jana očekuju dvije natjecateljske etape. Prvo će se tijekom vikenda kandidati 18 zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjoj Euroviziji mladih glazbenika predstaviti jednosatnim recitalom u polufinalnim večerima, a stručni žiri odabrat će šest glazbenika za samu završnicu koja je na rasporedu 23. kolovoza. Tada će najbolji europski mladi glazbenici svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.

Jan Tominić je najmlađi među ovogodišnjim kandidatima, učenik je prvog razreda srednje škole u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, smjer saksofon, kod profesora Tomislava Žužka, a za ovo natjecanje pripremio ga je profesor Aljaž Razdevšek.

Janu nagrade nisu strane, na regionalnom i državnom 52. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojio je prvu nagradu 2014., kao i na Međunarodnim natjecanju Varaždin Woodwind & Brass, Zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju puhača EMONA u Ljubljani, prvu nagradu na regionalnom natjecanju te prvu nagradu na državnom 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu. Jan Tominić osvajač je i Oskara znanja, a također je i aktivni član Gradske glazbe Samobor.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.