Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Uskoro kreće energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja

16. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.336 Pregleda

Ugovor o energetskoj obnovi Osnovne škole Sveta Nedelja potpisali su danas u svetonedeljskoj gradskoj vijećnici ravnateljica škole Anica Magdalenić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Vrijednost projekta je preko 9 milijuna kuna s PDV-om, s time da je škola od Fonda, temeljem kvalitetne prijave na natječaj, dobila 3,6 milijuna kuna, a ostatak troškova snosit će Grad Sveta Nedelja i Zagrebačka županija u omjeru 50:50.

“Projektom će biti obnovljena fasada škole, zamijenit će se cjelokupna stolarija i krovište, izvest će se i strojarski radovi u kotlovnici uz renoviranje cjelokupnih instalacija za grijanje te će se u svakoj učionici ugraditi klima uređaj i zamijeniti rasvjetna tijela. Natječaj za odabir izvođača radova je u tijeku, pa bi oni trebali početi uskoro, a završetak je planiran do konca ove godine. S obzirom da će se paralelno s radovima odvijati i nastava morat ćemo se dobro organizirati” – rekla je ravnateljica škole Anica Magdalenić te iskazala veliko zadovoljstvo što se kreće u ovaj projekt kojim će se ostvariti velike uštede energije te stvoriti kvalitetniji uvjeti za rad i boravak u školi.

Anica Magdalenić istaknula je i kako ju raduje što je proteklo jako malo vremena od prijave na natječaj pa do potpisivanja ugovora o energetskoj obnovi škole, svega par mjeseci. Zahvalila je svima na potpori, Gradu na čelu s mladom ekipom, Zagrebačkoj županiji koja sufinancira projekt te Fondu i resornom ministarstvu koji su njihov projekt ocijenili vrlo kvalitetnim. Naglasila je i kako će ovo biti prvo veće ulaganje u školu Sveta Nedelja od 2000. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su u ime Zagrebačke županije, zamjenik župana Hrvoje Frankić te zamjenici svetonedeljskog gradonačelnika, Davor Nađi i Marija Hršak. Svi su se složili da je realizacija ovog projekta dobar primjer suradnje na više razina, od škole preko grada i županije do državnih institucija.

“Nakon dugo godina imamo značajniju investiciju na području školstva u Svetoj Nedelji i na tome prije svega moram zahvaliti ravnateljici škole Anici Magdalenić koja je bila vrlo aktivna te kroz suradnju sa svima nama omogućila da se ova projektna prijava uspješno izvrši. To ne bi bilo moguće ni bez Zagrebačke županije koja je osnivač škole kao ni Fonda kao provedbenog tijela” – rekao je zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika, Davor Nađi te naglasio kako je vrijednost projekta nešto veća od 9 milijuna kuna s PDV-om, a od Fonda je pristiglo preko 3, 6 milijuna kuna besprovratnih sredstava dok će ostatak troškova podijeliti Grad Sveta Nedelja i Zagrebačka županija.

“Vjerujemo da će se se po završetku projekta vidjeti značajne uštede na energiji , a učenici će imati puno kvalitetniji boravak u školi” – zaključio je Davor Nađi.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić sve je pozdravio u ime Zagrebačke županije te pohvalio sve sudionike projekta koji su si dali truda da bi krenula njegova realizacija. Najavio je i da uskoro kreće novi natječaj, a putem kojeg će se pokušati dobiti sredstva za projekte poput obnove Područne škole u Rakovom Potoku te srednjih škola u Velikoj Gorici i Vrbovcu.

“Kroz ovakve projekte koje podupiru Grad, Županija te Fond djeca dobivaju kvalitetnije uvjete školovanja, a ujedno se na prostoru Zagrebačke županije pokreću novi investicijski ciklusi koji pridonose razvoju gospodarstva. I dalje ćemo raditi na ovakvim projektima, a u pripremi su i projekti na uređenju Domova zdravlja na području Zagrebačke županije. Vjerujemo da će Fond i u buduće naše projekte prepoznati kao kvalitetne” – rekao je Hrvoje Frankić.

Rad Zagrebačke županije kao i Grada Sveta Nedelja na ovom i sličnim projektima pohvalio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekavši kako je svetonedeljska gradska uprava bila vrlo efikasna, jer je na trenutke bila i vrlo agresivna, ali to je očito, jedini način da se kroz državnu administraciju dođe do određenih sredstava.

“Kroz ovaj projekt uštedjet će se 68% energije, a što znači da će više novca ostati za neke druge potrebe. Ne samo da štedimo resurse već ovim projektom osiguravamo i bolje školovanje djeci. U ovakvim projektima uloga Fonda je dvojaka, s jedne strane dajemo vam stručno – tehničku pomoć, a s druge strane kad prijavite taj projekt onda je valorizacija u provedbenom tijelu druge razine također unutar Fonda. Vi ste na razini Grada kvalitetno odradili posao i rezultat toga je da je vaš projekt prošao” – rekao je Dubravko Ponoš te naglasio kako je vrlo važno da se tijekom provedbe projekta poštuju sve zadane procedure, jer to je jedni način da se dobiveni milijuni iskoriste u potpunosti te da ne bude korekcija i gubitka sredstava.

Najavio je Dubravko Ponoš kako se 4. rujna otvara novi natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada, koji je počeo s 360 milijuna kuna, a završio na 760 milijuna kuna, jer interes lokalne samouprave za projekte je bio enorman, pa vjeruje da će sa idućih 300 milijuna kuna ovaj poziv prijeći vrijednost od milijardu kuna. “To su sredstva koja se ulažu u hrvatsko gospodarstvo, građevinski sektor te u kvalitetu svih javnih zgrada” – rekao je Dubravko Ponoš te obećao da Sveta Nedelja i Zagrebačka županija i dalje mogu računati na pomoć Fonda kojem je cilj da svi pripremljeni projekti budu realizirani te da sav novac koji dođe iz EU fondova bude na korist gradovima i županijama.

Energetski će biti obnovljena i škola u Kerestincu, ali opseg radova bit će nešto manji. Neće se mijenjati krovište, ali će biti obnovljena fasada, stolarija i električne instalacije te će se izmijeniti sustav grijanja jer će se s lož ulja preći na plin.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.