Najnovije
Samobor osvojio Kup NSS (14. kolovoza 2020. 14:50)
Proslava Velike Gospe uz mjere opreza (14. kolovoza 2020. 14:31)
U Samoboru jedan oboljeli više (14. kolovoza 2020. 14:20)
Kožić i Zurovec o gradnji škole u Strmcu (14. kolovoza 2020. 14:16)
Starčevićeva pri kraju (14. kolovoza 2020. 14:13)
Novi asfalt u Podvrhu (14. kolovoza 2020. 14:10)
Isplata dječjeg doplatka od 17. kolovoza (13. kolovoza 2020. 15:14)
Rokovo u Svetoj Nedelji i Galgovu (13. kolovoza 2020. 14:57)

HPD Patrik i ovo ljeto kampirao na Sjevernom Velebitu

16. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.096 Pregleda

Hrvatsko planinarsko društvo Sveti Patrik održalo je planinarski kamp na Sjevernom Velebitu. No, nakon petnaest godina kampa pod šatorima u Velikom Lomu promijenjena je lokacija pa je kamp ovog kolovoza održan s noćenjima u planinarskom domu Zavižan. Tako su vreće za spavanje zamijenjene krevetima s posteljinom, ali sve drugo je ostalo isto: i dalje se jela jednostavna planinarska hrana, uživalo u prekrasnim vidicima i dnevnim hodačkim dionicama prilagođenim svim željama uz večernje gledanje u zvijezde i druženje s drugim sudionicima u otkrivanju planinske duhovnosti, te uz domaćinstvo obitelji Vukušić.
Kamp je po sastavu bio vrlo raznolik jer su se okupile obitelji s djecom, sestre, kumovi i kumčad, prijatelji, poznanici, a najmlađi član imao je 7 godina dok je najstarijem bilo više od 50.
Tijekom kampa uživalo se u pogledu s Balinovca i Zavižana, tu je bio i uspon na najviši vrh Sjevernog Velebita Mali Rajinac, bilo je grudanja u Vukušića Snježnici, učenja o ljekovitom bilju na livadama na Jezerima, a sudionici su se čak dva dana zadržali na Premužićevoj stazi uživajući u divljim Rožanskim kukovima te se borili s Gromovačom i Crikvenom. Prošlo se i šest sati hoda od Zavižana do Alana.
Hrvatsko planinarsko društvo Sv. Patrik i udruga Ekosspiritus godinama se trudi upoznavati nove planinare s Velebitom, a kamp su vodili već iskusni članovi društva: Katarina Pučar i Radovan Librić., dugogodišnji sudionici ljetnih kampova u planini.
Najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj tako pomalo stiče bazu svojih obožavatelja, vjernih posjetioca koji upravo planinu, sa svim njenim opasnostima, vide kao svoje sigurno mjesto, svoje utočište, svoje mjesto za odmor.
K. Pučar/foto:HPD Sv. Patrik

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.