Velika Gospa uz vjerska slavlja i oprez u prometu

15. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
717 Pregleda

Danas se u Hrvatskoj slavi Velika Gospa. Riječ je o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a nauk o uznesenju proglasio je 1950. godine Papa Pio XII. Na svetkovinu velik broj vjernika katolika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a u Hrvatskoj su najpoznatija ona u Mariji Bistrici, na Trsatu te u Sinju i Aljmašu.
U Samoboru je pak franjevačka crkva posvećena Marijinu uznesenju u nebo pa je i glavna svečanost slavljenja Gospe u našem gradu održana, prema tradiciji, u toj crkvi. Središnju euharistiju u 9 sati i 30 minuta predslavi poznati samoborski fratar, Vatroslav Frkin, a misna slavlja predviđena su još u 11:30 sati i u 18:30.
Zbog povećanog broja hodočasnika na cestama iz HAK-a i Policije upozoravaju vozače na moguće gužve na cestama, jer će građani sukladno vjerskim i obiteljskim običajima hodočastiti i obilaziti Marijanska svetišta, prisustvovati misama, ali i organiziranim slavljima.
Stoga, skreću pozornost vozačima na pješake hodočasnike, a pješacima savjetuju da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila – kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste i da tijekom noćnih sati koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.
Osim povećanog broja vjernika, današnji blagdan mnogi će iskoristiti za povratak svojim domovima ili za polazak na more. Iz tog razloga i danas se očekuje povećana gustoća prometa i na samoborskom području pa će policija pojačano nadzirati prometnu situaciju.
Spomenimo i da autobusi Samoborčeka i Autoturista danas voze prema nedjeljnom rasporedu vožnje.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.