Novi uzlet Youngmasters Festivala

13. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
959 Pregleda

I ove će godine druga polovica kolovoza u našem gradu biti obilježena Youngmasters Festivalom, koji je prije osam godina pokrenuo Mali muzički atelje iz Samobora. U međuvremenu se Festival etablirao i daleko izvan granica našeg grada kojim će ove godine od 18. do 30. kolovoza u više zanimljivih akustičnih prostora odjekivati zvuci gitare, violine, viole, violončela, klavira, flaute, klarineta i saksofona.

-Ova se manifestacija sastoji od dva osnovna modela – međunarodne ljetne škole mladih glazbenika i majstorskih tečajeva – rekla je na današnjoj konferenciji za medije u Malom muzičkom ateljeu umjetnička ravnateljica Youngmasters festivala Morana Pešutić. Naglasila je da mladi glazbenici pristižu iz 13 europskih zemalja i Kine, a sam Festival ponudit će 12 koncerata te raznovrsna prateća kulturno-edukativna događanja.

-Svake godine u program Ljetne škole uvode se novi instrumenti, što dodatno motovira polaznike, a otvara i mogućnost za cijeli niz skupnog muziciranja – istaknula je još Morana Pešutić, dodavši da će ove godine s polaznicima raditi 13 vrsnih predavača.

U sklopu Majstorskog ciklusa profesionalnih glazbenika bit će održana tri koncerta na kojima će nastupiti duo Marko Zupan (flauta) i Nataša Veljković (klavir), gitarist Petrit Çeku te čelist Tobias Stosiek.

Prvi u nizu koncerata iz “Majstorskog ciklusa” bit će u subotu, 18. kolovoza, u Salonu kurije Hamor, gdje će od 20 sati nastupiti duo Marko Zupan (flauta) i Nataša Veljković (klavir). Potom će, 25. kolovoza, također u 20 sati, u franjevačkoj crkvi Marijinog uznesenja koncert održati izvrsni gitarist Petrit Çeku. Ciklus “majstorskih nastupa” završava 27. kolovoza nastupom čelista Tobiasa Stosieka u kapeli svetog Mihalja s početkom u 19 sati.

Najsvečaniji od svih koncerata, koji sjedinjuje komorno, orkestralno i solističko sviranje svih sudionika ljetne škole, polaznika i predavača, koncert je naziva Yougmasters Gala i bit će održan u nedjelju, 26. kolovoza u župnoj crkvi Svete Anastazije s početkom u 20 sati i 30 minuta.

Profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i višegodišnji predavač na Youngmastersu Tomislav Vukšić i tajnica ovog projekta Petra Karija, oboje i iz produkcijskog tima Festivala, rekli su da ovaj festival mladim glazbenicima omogućuje ne samo učenje, već i privikavanje na prave profesionalne nastupe koji se za njih priređuju u tzv. prime terminima kako bi mogli osjetiti svu draž muziciranja pred brojnom publikom.

Organizacijski tim Festivala čine mladi ljudi, mahom iz Samobora i okolice, koji su tijekom svog glazbenog obrazovanja i sami bili sudionici Youngmastersa. Tako je i osnivačica Festivala, profesorica Vesna Faullend Heferer, mjesto umjetničke ravnateljice prepustila Morani Pešutić, a na konferenciji naglasila da je važno da ovako ustanovljeni Festival opstane bez obzira na to tko ga radio. Potporu mu daju Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor, pa nota njegove međunarodnosti pridonosi povećanju ugleda i države, a i regionalne i lokalne zajednice.

Zadovoljstvo novim festivalskim programom na press konferenciji je iskazala i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković istraknušvi da okupljanje velikog broja mladih glazbenika ne obogaćuje samo kulturnu, već širi i ljetnu turističku ponudu Samobora.

Detaljan program manifestacije dostupan je na www.youngmasters.com.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.