Počeo još jedan udarni turistički vikend!

10. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
672 Pregleda

U srcu smo turističke sezone te se kao i prethodnih vikenda, očekuje veliki priljev vozila na dionicama prema moru. Izrazito gust promet očekuje se u zoni naplatne postaje Lučko, gdje je zbog priljeva vozila iz tri pravca, moguće stvaranje kolona, naročito u petak i subotu.

Zbog toga Hrvatska turistička zajednica zajedno s HAC-om i ARZ-om i ovaj vikend dijeli vodu i višejezični letak sa savjetima za sigurnu vožnju.

„Cilj ove akcije je pozicioniranje Hrvatske kao zemlje ljubaznih i dobrih domaćina, ali i izražavanje zahvalnosti brojnim turistima koji su za svoja odredišta odabrali upravo hrvatske destinacije. Gužve i vrućine su velike pa ovim činom našim gostima, koliko je to moguće, želimo olakšati putovanje i vrijeme čekanja“- poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Do sada je na Lučkom u suradnji s HTZ-om uz informativne materijale i letke podijeljeno oko 10 tisuća bočica vode, a HAC i ARZ u suradnji s Hrvatskim autoklubom kontinuirano provode informiranje stranih turista. „S obzirom da više od 80% stranih turista u Hrvatsku dolazi cestovnim putem, opterećenje na cestovnu infrastrukturu tijekom udarnih vikenda u srcu sezone je visoko. U suradnji s našim partnerima, putovanje nastojimo učiniti što sigurnijim što je posebno važno ovih dana kada uz velike gužve na vozače nepovoljno utječu i visoke temperature“ – izjavio je predsjednik Uprave HAC-a dr.sc.Boris Huzjan.

Apel vozačima: zaustavnu traku koristite samo u nuždi

“Želimo naglasiti kako je uočeno da se zadnjih nekoliko vikenda, velike kolone često događaju izvan zone naplatnih postaja. Na to je nedavno upozorio i MUP te još jednom apeliramo na poštivanje uputa i prometnih propisa. Do kolona često dolazi prilikom naglih kočenja; prebrze ili prespore vožnje, pa preporučujemo da vozači održavaju kontinuiranu brzinu i razmak između vozila. Naročito ističemo opasnost od neodgovorne vožnje zaustavnom trakom jer time ne samo da se krši Zakon nego i u slučaju ozbiljnijih nesreća onemogućuje dolazak hitnih službi unutar zlatnog sata” – ističu u Hrvatskim autocestama d.o.o.

Moguća bura

Također iz HAC-a upozoravaju vozače da se prema prognostičkim najavama tijekom vikenda očekuje promjena vremena te da je u podvelebitskim dionicama moguća bura. Zbog sigurnosti prometa za očekivati je da će doći do privremenog zatvaranja dionice od čvora Sveti Rok do čvora Maslenica te od čvora Maslenica do čvora Posedarje. U slučaju zatvaranja dionica, promet će se preusmjeravati na obilazne pravce. U ovim slučajevima moguće je stvaranje kolona i zastoja zbog smanjene propusnosti malih naplatnih postaja. Mole se vozači da poštuju ograničenja u prometu te prate signalizaciju koja ih preusmjerava na obilazne pravce i vodi po istima.

Pratite stanje na cestama

Korisnici pametnih telefona, stanje na cestama mogu pratiti i u realnom vremenu preko Google maps aplikacije koja prikazuje trenutno stanje zagušenja prometa. Prije putovanja, stanje na cestama možete provjeriti na web stranicama www.hak.hr ili web stranici www.hac.hr.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici će biti obaviješteni putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.