Počela upotreba eko-dipova

8. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.713 Pregleda

U samoborskom Južnom naselju, u ulicama Matijaša Korvina i 9. svibnja, jučer su profunkcionirali eko-dipovi, polupodzemni spremnici za raznovrsni otpad, ugrađeni potkraj proljeća na četiri lokacije u tim ulicama za potrebe tamošnjih stanovnika. Riječ je o spremnicima za miješani komunalni otpad, papir te za plastiku i metal, a uz njih je i spremnik za biootpad koji još nije u funkciji jer za to nisu ostvarene sve pretpostavke. Očekuje se, naime, izmjena Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom prema kojoj bi se odvoz biotpada smanjio s propisana četiri puta mjesečno na manji broj za što se zalaže grupacija komunalnih tvrtki u Hrvatskoj, a sve u skladu s uvjetima u pojedinim dijelovima zemlje.

Kako bi postojeći eko-dipovi, ugrađeni u Južnom naselju, služili isključivo stanovnicima višestambenih zgrada u Korvinovoj i Ulici 9. svibnja, svim stanarima su preko predstavnika suvlasnika svakog ulaza podijeljeni ključevi za otvaranje poklopca na spremniku kroz koji se ubacuje otpad. Unutar svakog spremnika je i velika vreća koja će se vaditi prilikom odvoza otpada, a on će se i dalje odvijati prema ustaljenom rasporedu na tim lokacijama, za miješani komunalni otpad utorkom i petkom, a za razvrstani i iskoristivi dvaput mjesečno.

S otvaranjem eko-dipova, iz Korvinove i Ulice 9. svibnja uklonjeni su zeleni, plavi i žuti spremnici koje su dosad koristili tamošnji stanari, ali zasad im ostaju na raspolaganju obližnji zeleni otoci gdje se još mogu odlagati staklo i tekstil.

O eko-dipovima, koji će se u pesrpektivi nastaviti ugrađivati na području cijeloga grada, do broja od nekih 160 komada, detaljnije ćemo govoriti u našoj središnjoj dnevnoj informativnoj emisiji Ritam grada, sutra, u četvrtak, 9. kolovoza, od 17 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.