“Nas je otpravila, Tebe je pozdravila, sveta Anastazija, Majka Božja Bistrička”

6. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.682 Pregleda

Zajedništvo vjernika tri samoborske župe, Svete Anastazije mučenice, Svetog Ivana Krstitelja i Krista Kralja, iskazano je jučer poslijepodne i na završnoj i zahvalnoj procesiji gradom kojom je zaključeno ovogodišnje samoborsko hodočašće u najveće nacionalno marijansko svetište, Mariju Bistricu. Raspjevanom procesijskom hodu u duhu pjesme “Nas je otpravila, tebe je pozdravila, sveta Anastazija, Majka Božja Bistrička”, i završnom misnom slavlju u Parku domovinske zahvalnosti pridružili su se svi hodočasnici iz Marije Bistrice, ali i mnogi drugi vjernici. U hodu za procesijskim i hodočasničkim križem bili su, uz svećenike i ministrante, članovi crkvenih bratovština svetog Jurja, svetog Filipa i Jakoba, svete Helene i svetog Bernarda, Samoborska narodna garda, članovi udruge 151. samoborske brigade i drugih ratnih postrojbi, vatrogasci, političari – gradski vijećnici i dužnosnici Grada i Županije, članovi drugih gradskih udruga poput Ekosspiritusa te žene i muškarci odjeveni u samoborsku narodnu nošnju i posebno dojmljive djevojke u nošnji s tronošama u rukama.

Marijanske pjesme orile su se od kružnog prometnog toka u Gajevoj ulici, Kompareovom, Trgom Matice hrvatske, Kleščićevom i Trgom kralja Tomislava te Ulicom svete Ane uz Park domovinske zahvalnosti u kojemu se, u crkvi na otvorenom, s oltara zahvaljivalo i Bogu i Majci Božjoj na svim životnim darima s Neba, a i svim hrvatskim braniteljima na domovini koju imamo, a koja je u Domovinskom ratu krvlju izborena.

Misno slavlje predvodio je župnik iz Luga Mladen Sinković, evenđelje je navijestio mladi svećenik Matej Petrić, a propovijedao je samoborski župnik i dekan Davor Štuljan. Euharistiju s s njima slavili i domaslovečki župnik Branimir Budinski, otac franjevac Lucije Jagec i župnik vikar župe Svete Anastazije Danijel Hačko. Pjevao je župni zbor župe Svete Anastazije pod vodstvom Lovorke Grbac i uz orguljaša Ivana Gajšaka.

Prečasni Davor Štuljan osvrnuo se u propovijedi na ljudsku ćud koja lako zaboravlja kako su teško stečene životne vrijednosti poput slobode koju su za sve nas u Domovinskom ratu izborili hrvatski branitelji. -Za slobodu sve se isplati žrtvovati, ona se ničim ne može ni platiti, niti kupiti i bolje je živjeti u slobodi s koricom kruha nego u ropstvu u izobilju – rekao je Štuljan dodajući kako se mnogi danas lako prodaju i kako je malo onih koji su radi viših ciljeva spremni podnijeti žrtvu. -Živimo pragmatično – nastavio je Davor Štuljan – radimo ono je što je “in”, što nam trenutno koristi, čime sebi osiguravamo neki benefit i podsjetio da je nekad u crkvama stajao križ s natpisom “Spasi dušu svoju”, a danas bismo, prema trendu u kojemu živimo, mogli napisati “Spasi sebe makar morao prodati dušu svoju”.

-Hrvatima je mrmljanje, rogoborenje, nezadovoljstvo i međusobno optuživanje, ne samo u lošem nego i u onom dobrom, nacionalna strast – istaknuo je još prečasni Štuljan zaključujući da je to posljedica ljudske oholosti i egoizma, želje da sve bude pod kontrolom i da nad svime vladamo. -Ne vidimo onoga pored sebe, svog bližnjeg, a naša nam vjera ukazuje na to da drugome treba služiti kao što je Isus Krist davao svoj život za druge, ljubeći bližnjega, što se vidi i u slici kruha o kojemu je govorilo i evanđelje ove nedjelje – naglasio je Davor Štuljan.

Na kraju bogoslužja skupu se obratio i predstavnik samoborskih branitelja Marijan Telišman i uz riječi zahvale svima, dirljivo pročitao pjesmu posvećenu jednom samoborskom ratnom junaku i heroju koji više nije s nama.

Završni blagoslov za ovogodišnje bistričko hodočašće uslijedio je nakon zavjetnog obilaska oltara u samoborskoj župnoj crkvi, a da cijela svečanost bude još ugodnija pobrinulo se i nebo koje je prema svima okupljenima bilo milostivo. Iako je slutilo na kišu, izdržalo je bez nje, a oblaci i vjetar ublažili su ljetnu vrućinu te tako vrijeme provedeno u euharistijskoj molitvi učinili podnošljivijim.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.