Napušteni psi s područja Samobora zbrinjavaju se u skloništu “Luč Zagorja”

6. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
3.019 Pregleda

Koga zvati u slučaju da primijetimo napuštenog kućnog ljubimca koji luta Samoborom – sve se češće pitaju građani Samobora. Odgovor smo potražili kod zamjenice samoborskog gradonačelnika Sanje Horvat Iveković koja pojašnjava kako je Grad Samobor sklopio ugovor s Veterinarskom stanicom Zlatar Bistrica i da se napuštene životinje s područja Samobora zbrinjavaju u skloništu “Luč Zagorja”.

Sve podatke o tom skloništu za napuštene životinje imaju komunalni redari pa je najbolje, ako primijetite napuštenog psa,zvati njih. Grad prema ugovoru s Veterinarskom stanicom Zlatar Bistrica u skloništu Luč Zagorja ima pravo na smještaj 40 životinja. “To je za sada dovoljno mjesta” – smatra Sanja Horvat Iveković.

Prema Zakonu o zaštiti životinja Grad Samobor je dužan provjeriti jesu li svi psi na području Samobora čipirani, što obavljaju Komunalnih redari, a dužan je i osnovati Sklonište za napuštene životinje i to na svom području ili negdje drugdje, a u suradnji s drugim gradom.

“Razmatramo što učiniti po tom pitanju, ne može se bilo gdje napraviti takvo sklonište, jer ono mora udovoljavati brojnim zakonskim odredbama. U kontaktu smo i sa Zagrebačkom županijom koja na svom području treba imati jedno takvo sklonište, a razgovaramo i sa susjednim gradom – kaže Sanja Horvat Iveković.

Ponovit ćemo još jednom proceduru što vam je činiti ako naiđete na napuštenog psa. Prvo treba nazvati komunalnog redara koji će po pozivu izaći na teren i provjeriti je li pas čipiran. Ako je, očitat će čip i kontaktirati vlasnika koji je dužan preuzeti psa, a ako nije čipiran komunalni redar će obavijestiti sklonište Luč Zagorja i njihovi će djelatnici doći po psa i zbrinuti ga. Ako po čipiranog psa vlasnik ne dođe i taj će pas biti zbrinutu u Skloništu Luč Zagorja, a protiv vlasnika komunalni redar može podići kaznenu prijavu.

Brojevi telefona komunalnih redara u Samoboru su: 3378 137 , 3378 143, 091 33 66 452, 091 5621 400.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.