Samoborsko hodočašće u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

5. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.843 Pregleda

Svaki narod ima mjesto gdje se nalazi „Duša“ naroda. Za Hrvate je to Marija Bistrica, Nacionalno marijansko svetište gdje godišnje dolazi preko 800 tisuća hodočasnika. Tako je to od davnine i unatoč modernom načinu života samoborsko proštenje zadržalo je veliku radost hodočašća svih prisutnih i ima elemente zahvale, prošnje, slavljenja euharistije, svečane ulazne procesije, razmatranja postaja križnog puta, sakramenta pomirenja, oproštajne procesije pred kipom Majke Božje, ali i pučke zabave, druženja, susretanja kumova i prijatelje te čuvanja samoborske kršćanske baštine koja se prenosi iz naraštaja u naraštaj.

Ovogodišnje hodočašće organizirano je iznimno 4. kolovoza, dan kasnije od uobičajenog datuma u želji da u njemu sudjeluje što više župljana zbog subote koja je mnogima neradni dan. Preko tisuću župljana stiglo je u svetište autobusima i osobnim automobilima predvođeni svojim župnicima.

U svetištu su župljani četiriju katoličkih samoborskih župa: sv. Anastazije, Sv. Duha, sv. Ivana Kristitelja i Krista Kralja, proveli milosno vrijeme subotnjeg popodneva u molitvi i pjesmi. Dočekao ih je rektor svetišta, vlč. Domagoj Matošević koji je moderirao ovogodišnje hodočašće. Lijepo je uvijek vidjeti bogatstvo samoborske narodne nošnje koju oblače djeca, djevojke,mladići, muškarci i žene te u svečanoj procesiji donose zagovorno kroz pjesmu i molitvu pred kip Marijin čitav naš grad Samobor, sav njegov vjernički puk. Euharistiju je predslavio fra Ante Vučković tumačeći evanđelje o Kruhu od kojega se ne ogladni, Kruhu živomu, samom Kristu.

U sumrak dana, nakon euharistije pošli su Samoborci na kalvariju. Razvio se veliki niz ljudi koji su s svojim svijećama rasvijetlili bistričku noć i razmatrali postaje križnog puta koje je sastavio Tomislav Ivančić. Nakon kalvarije popela se procesija nazad u baziliku želeći još jednom zahvaliti Majci Božjoj na još jednom lijepom susretu i vremenu provedenom na mjestu koje je duhovni izvor za mnoge župljane drevne župe svete Anastazije.

Radovan Librić

Snimili:
Radovan Librić
Silvija Blažević

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.