Mladi hrvatski informatičari s novim medaljama – Bernard Inkret na granici s broncom

1. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
1.816 Pregleda

Nakon naših “vatrenih” nogometaša iz Rusije nam medalju donose i informatičari. S europske juniorske informatičke olimpijade vraćaju se s dva srebrna i jednim brončanim odličjem. Osvojili su ih na međunarodnom natjecanju učenika u programiranju, održanom u ruskom Innopolisu, u konkurenciji 80 natjecatelja iz 21-ne europske zemlje.

Srebrne medalje zavrijedili su osmaši Patrik Pavić iz zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića i Dorijan Lendvaj iz Osnovne škole Popovača. Broncu je osvojio Fran Babić, učenik 7. razreda Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice. U hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji bio je i osmaš Bernard Inkret iz Osnovne škole Rude, koji je nastup završio na samoj granici s broncom, koja mu je izmaknula za dlaku.

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi u ožujku u Zagrebu, kao i na juniorskim izbornim pripremama, održanim u svibnju, također u Zagrebu, na kojima su se mladi hrvatski olimpijci, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.

Natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika rođena 2003. godine ili mlađa i dva voditelja.

Uspjeh naših mladih informatičara u prvom je redu zasluga njih samih, a oni su i redoviti polaznici svojih informatičkih udruga i klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Patrik, Fran i Bernard dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Dorijan član Robotičko informatičkog kluba Popovača. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacije putovali su i Nikola Dmitrović kao profesor savjetnik i odgovorni voditelj, Adrian Satja Kurdija kao stručni voditelj te Krešimir Malnar, koji je član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade, a na ovom natjecanju izabran je i za člana Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.

Izvor: Hrvatski savez informatičara (www.hsin.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.