“Ferdići” prvi u Bratislavi, “Samoborke” druge u Zadru

1. kolovoza 2018.
Komentari isključeni
732 Pregleda

Članovi Tamburaškog društva Ferdo Livadić provode još jedno aktivno ljeto.

U Bratislavi, gradu koji je prema riječima organizatora, Slovačko glazbeno srce, održan je, naime, od 23 .do 26. srpnja Međunarodni glazbeni festival mladi. Taj festival ima natjecateljski karakter, a ovo je bio 5. festival u ovakvoj formi, iako se festivali mladih u Bratislavi održavaju od 2005 godine. U natjecateljskom djelu prijavilo se 20-ak različitih zborova i orkestara iz Latvije, Njemačke, Belgije, Izraela, Bugarske, Hong Konga i Kine, a među njima i Tamburaško društvo Ferdo Livadić.

Vrlo su različite kategorije u kojima su izvođači nastupali. Bili su razvrstani i prema godinama mladih glazbenika i prema instrumentariju, a i vrsti programa, tako da je zapravo bilo važno pokušati osvojiti što je moguće veći broj bodova jer se za 60 do 75 bodova dodjeljivala bronca, 75 do 90 srebro, a od 90 do 100 bodova – zlatna medalja.

Uz vrlo zahtjevan i kompetentan međunarodni žiri u kojemu je bilo dvoje profesora iz Slovačke te po jedan iz Njemačke, SAD-a i Hong Konga, “ferdići” su se predstavili programom koji je trebao pokazati raznovrsnost tambure u glazbi, pa su tako izvodili i djela umjetničke tamburaške glazbe, jedan izvorni glazbeni broj, obradu jazz standarda i transkripciju klasične glazbe.

Za svoju vrlo nadahnutu izvedbu, ovaj put pod dirigentskom rukom Romana Grossa, jer stalna dirigentica orkestra Petra Vojvodić Mrvoš nije mogla na put, “ferdići” su osvojili 96,6 bodova i zlatnu medalju što predstavlja ogroman uspjeh u takvoj konkurenciji. Od svih ansambala, dva boda više imao je samo omladinski kineski simfonijski orkestar koji je cijeli, vrlo zahtjevan program, svirao napamet.

Uz obavezu izvođenja programa pred žirijem, orkestar je u sklopu festivala imao i dvije izvedbe na otvorenom, na dva vrlo lijepa trga u srcu Bratislave te je i na taj način promovirao i festival i Samobor i Hrvatsku. Takvo gostovanje nije samo umjetnički, nego i organizacijski izazov, a da bi sve prošlo u najboljem redu zaslužni su i članovi Upravnog odbora.

Vokalni ansambl Samoborke, kao zasebna sekcija unutar Tamburaškog društva Ferdo Livadić, osvojio je drugo mjesto na 11. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova održanom ove godine u Zadru.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.