Duhovno i svjetovno slavlje za svetu Anu na Anindolu

29. srpnja 2018.
Komentari isključeni
1.839 Pregleda

Vjekovna tradicija slavljenja svete Ane u Samoboru nastavljena je i ove godine današnjim okupljanjem vjernika i hodočasnika na Anindolu, u duhovnom i popratnom svjetovnom programu. Od četiri misna slavlja u kapelici, dva jutarnja u 8 i 9 sati i 30 minuta te poldanjicu u 11 sati kao i večernjicu u 17 sati, izdvajamo ono najsvečanije, koncelebrirano, održano prijepodne, koje je, uz sedmoricu svećenika, predslavio župnik i dekan stenjevečki, prečasni Vjekoslav Meštrić.

Okupljeno mnoštvo uime svih svećenika pozdravio je domaći župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan napomenuvši da je baš ta svečana euharistija posvećena svim hodočasnicima koji su desetljećima pohodili kapelicu svete Ane u slavu svetice i njezina muža, svetog Joakima, a koji više nisu među nama, kao i svima koji tu vjerničku tradiciju i dalje njeguju. A da ovaj susret s Bogom bude istinski slavljen pobrinuo se i mješoviti župni zbor svete Anastazije pod vodstvom maestra Darka Novosela i uz orguljaša Ivana Gajšaka.

Propovijedajući na misi, prečasni Vjekoslav Meštrić govorio je o životu Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice, a posebno o prošnjama i molitvama koje su kao supružnici upućivali Bogu koji im je udijelio dar da i u poodmakloj dobi dobiju dijete. To dijete, Mariju, Ana i Joakim zavjetno su posvetili Gospodinu, a ona je rodila Isusa. -Svaka obitelj, i njihova i naša, ta je koja daje pečat djetetu jer te najranije godine najviše određuju život svakog djeteta i utječu na njegovo kasnije ponašanje – rekao je propovjednik dodajući da je stabilna, sređena, poštena i pobožna obitelj optimalan rasadnik iz koje će niknuti zdrav pomladak. -Danas, nažalost, živimo u društvu praktičnog materijalizma u kojemu se stvara liberalni mentalitet koji na Božje mjesto stavlja čovjeka koji ruši Božje zapovijedi i zakone zamjenjujući ih svojim ludim prohtjevima i neograničenom slobodom, a tako se degradira i Božja slika u nama – istaknuo je Vjekoslav Meštrić.

Govorio je i o dva problema, ili, kako je rekao, virusa, koje bi trebalo odstraniti iz svake obitelji. Jedan je “nemam vremena za Boga”, a drugi “da se moje dijete ne muči kao što smo se mi mučili”. -Apsurdno je nemati vremena za Boga – nastavio je Meštrić – jer Bog svakome od nas želi samo blagoslov, radost i mir, a mi kao da želimo nekim svojim putem, umjesto da smo bliže njemu, da s njim kročimo, da njegova volja bude prisutna u našem životu i da se poklapa s našim životnim situacijama. -Molitva, sveti sakramenti i Božja riječ trebali bi biti naš duhovni imunitet, a sve to ima korijene u kršćanskoj obitelji koja bi trebala biti “Crkva u malom” – rekao je prečasni Meštrić.

O drugom virusu je rekao kako smo svjesni da nam svijet danas navješta neku drugu sliku i mudrost života, a to su bezbrižnost, karijera, novac, putovanja i uživanja u svim porocima, lagodan život, bez žrtve i odricanja, pa roditelji puno toga čine samo da se dijete ne muči. -Na taj način se ne bira Kristova slika svijeta i djeca usmjeravaju krivo, a Krist nam je pokazao da put do uskrsnuća vodi preko križa i da svatko mora uzeti i podnijeti svoj životni križ, oznojiti se i trpjeti, ali i biti svjestan da nije sam na tome putu i da je uz njega uvijek Bog – zaključio je misni predslavitelj Vjekoslav Meštrić.

Misno je slavlje završilo zavjetnim obilaskom oltara u kapelici u čemu su, uz svećenike i vjernike, sudjelovali i predstavnici Grada Samobora predvođeni zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković, potpredsjednikom Gradskog vijeća Vinkom Jaklencem i pročelnikom Jurom Horvatom.

Cijelo poslijepodne odvijao se prigodni proštenski program na Tancplacu za koji se već nekoliko godina unatrag brine Udruga Etno fletno, uz kuharski tim za “Oče pit”, pojačan ove godine Gljivarskom udrugom Sunčanica koja je svojim izvrsnim gljivarskim kotlićem nahranila sve koji su došli do Tancplaca. A na njemu je bilo i medičarske i svakovrsne druge prigodne jestive i pitke ponude, posebno domaćih kolača koje su pripremile vrijedne članice Etno fletna, ali i pjesme i svirke i tancanja. Bio je tu i Etno band koji nije posustajao u zabavljanju okupljenih, a njih su na početku programa pozdravili predsjednica udruge Etno fletno Marija Lindić i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

-Ova prekrasna šumovita šetališta na brdu Tepec oduvijek su mamila Samoborce u obližnja izletišta na odmor i zabavu s prekrasnim vidikom na grad i okolicu – rekla je Marija Lindić podsjetivši da su nekad ovdje danas slavni ljudi pronalazili mir i nadahnuće za svoje stvaralaštvo. Danas su zato uređene i obnovljene staze i nazvane njihovim imenima.

Sanja Horvat Iveković je izrazila nadu da će se svi ugodno družiti u Anin perivoju uz kapelicu Svete Ane i zahvalila svima koji su se pobrinuli da se osjeti dašak samoborske tradicije na Tanplacu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.