Po 700 kuna za gnijezdo bile rode

24. srpnja 2018.
Komentari isključeni
1.066 Pregleda

Već desetu godinu Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini” na području Zagrebačke županije. Ovim projektom se vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Projektom “Zaštita i očuvanje bijele rode” štite se bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima. U proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je više od 500 tisuća kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih domova, crkvi i slično. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

Vlasnici i korisnici objekata koji na svom objektu, kući ili gospodarskoj zgradi, imaju gnijezdo bijele rode, a dosad nisu sudjelovali u projektu, trebaju do 20. kolovoza kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda. Za ostvarivanje naknade u projektu potrebno je na adresu Zelenog prstena Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV-a 1, 10430 Samobor, dostaviti sljedeću dokumentaciju: izjavu za potrebe provedbe projekta, suglasnost o korištenju podataka za potrebe projekta, presliku vlasničkog lista ili druge isprave kojom se dokazuje vlasništvo i korištenje objekta i presliku broja tekućeg računa.

Korisnici koji su već sudjelovali u projektu i primali naknadu, a ove godine nisu potpisali izjavu prigodom obilaska terena djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten, mogu nazvati na telefon 61 11 552 ili se obratiti e-poštom na info@zeleni-prsten.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.