Skoro pola milijuna kuna za odvojeno prikupljanje otpada u Svetoj Nedelji

16. srpnja 2018.
Komentari isključeni
786 Pregleda

Gradu Svetoj Nedelji dodijeljeno je 488 tisuća kuna iz Kohezijskog fonda za projekt “Informirano za zeleno sutra” (KK.06.3.1.07.0023), čija je ukupna vrijednosti 574 i pol tisuće kuna. Prijavom na natječaj “Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom” osigurano je sufinanciranje projekta u visini od 85 posto ukupno prihvatljivih troškova, dok će Grad Sveta Nedelja proračunskim sredstvima osigurati 15 posto za pokriće tih troškova. Projekt se provodi na području Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik.

Provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti povećat će se stopa odvojeno prikupljenog otpada putem budućeg reciklažnog dvorišta kao i količina odvojeno prikupljenog otpada “na kućnom pragu”, a doći će i do povećanja količine otpada prikupljenog na zelenim otocima, pa će sve to rezultirati smanjenjem količina otpada na odlagalištu. U planu je provedba ukupno deset aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, od čega šest obaveznih i četiri preporučene.

Provedbom projekta o održivom gospodarenju otpadom educirat će se i informirati oko 22 tisuće građana. Rezultati će se moći provjeriti putem popisa sudionika radionica i javnih tribina, brojem podijeljenih materijala nabavljenih za potrebe provedbe projekta, fotografijama, videozapisima, tonskim zapisima te odobrenim završnim izvješćem o provedbi projekta, koje uključuje planirani broj izobrazno-informativnih aktivnosti. Prijavitelj će sve aktivnosti objaviti putem web aplikacije predviđene za dostavu podataka od Grada Svete Nedelje u sklopu portala “Sprečavanje nastanka otpada”. Rezultat će biti mjerljiv kroz odobreno završno izvješće o provedbi projekta, koje uključuje dokaz da je informacija o provedenim aktivnostima objavljena na tom portalu.

U sklopu projekta nabavit će se letci, vodiči i plakati o održivom gospodarenju otpadom, izradit će se internetska stranica i održati specijalizirane radijske emisije i javne tribine o održivom gospodarenju otpadom. Također, nabavit će se edukativne bojanke za djecu, obilježit će se datumi vezani uz zaštitu okoliša, snimit će se radijski promidžbeno-edukativni spotovi te izraditi i objaviti banneri na najčitanijim lokalnim portalima o održivom gospodarenju otpadom.

Projekt je započeo 1. lipnja ove godine i provodit će se 20 mjeseci, odnosno do 2. veljače 2020. godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.