Sjednica isprepletenih dobrih namjera i političkih po(r)uka

12. srpnja 2018.
Komentari isključeni
1.330 Pregleda

Ljetna sjednica samoborskog gradskog vijeća počela je danas poslijepodne aktualnim satom koji je svojim pitanjem otvorio vijećnik stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, Damir Skok. Njega je zasmetala oštra reakcija gradonačelnika Kreše Beljaka na njihovu inicijativu koja je nastala u vrijeme kad problem kupanja na Vugrinščaku nije bio riješen, da se uz pomoć Grada Zagreba omogući samoborskoj djeci besplatno kupanje na zagrebačkim bazenima.

Gradonačelnik Beljak ostao je pri svom mišljenju da se radi o politiziranju te je ustvrdio da je protuzakonito nuditi nešto besplatno, bez natječaja, na području drugih jedinica lokalne samouprave. Potom je upozorio na čitav niz otvorenih pitanja s Gradom Zagrebom, od starog autobusnog kolodvora, bivših ZET-ovih garaža, odvoza otpada, vodovoda, rješavanja pitanja granice u Rakovom Potoku… Zato je pozvao vijećnika Skoka i članove njegove stranke da urgiraju kod zagrebačkog gradonačelnika Bandića na rješavanju nekog od spomenutih problema ili pri dovođenju ZET-a u Samobor.

Javni prijevoz ostao je tema i nakon pitanja MOST-ove vijećnice Irene Franceković koju je zanimalo kakva je situacija s koncesionarom autobusnog prijevoza koji je, rekla je, i dalje u stečaju. Vijećnicu je također zanimalo i kakva je trenutna situacija s projektom prigradske željeznice.

Gradonačelnik Beljak odgovorio je kako projekt željeznice stoji u iščekivanju realizacije projekta integriranog prijevoza na kojem rade Krapinsko-zagorska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Što se pak tiče autobusnog prijevoza u Samoboru pojasnio je da se radi o poslu koji je neisplativ u čitavoj državi, podsjetivši kako su osim dviju međugradskih linija sve ostale nerentabilne bez subvencija kao i da osim aktualnih koncesionara nitko nije iskazao interes za autobusni prijevoz u Samoboru. Zato je, rekao je gradonačelnik, sreća da se s njima ipak i dalje dogovorom mogu rješavati problemi kao što je bio nedavni s uvođenjem ljetnog voznog reda.

Još jedno od gorućih pitanja je ono o sudbini suda u Samoboru. SDP-ovog vijećnika Luku Tomovskog zanimalo je ostaje li stalna služba suda u našem gradu ili će se ugasiti, dok je vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović konstatirao da je gradonačelnik svojim izjavama o situaciji sa sudom nepotrebno uzbunio javnost te da se, prema njegovom mišljenju, situacija s gašenjem suda mogla izbjeći jer samoborski sud zadovoljava zakonski kriterij o broju sudaca.

Gradonačelnik Beljak podsjetio je kako se u Saboru mogla promijeniti situacija da je prihvaćen njegov amandman za koji je rekao da su ga pripremili samoborski suci i ostali lokalni pravni stručnjaci, kao i da je on bio i protiv zakona iz 2015. godine kojim se krenulo u reorganizaciju sudstva. Međutim, amandman nije prošao, zakon je usvojen, a Beljak je iskoristio priliku reći kako je lobirao kod drugog saborskog zastupnika iz Samobora, Davora Ive Stiera, da podrži amandman ili glasa protiv zakona.

Iz aktualnog sata izdvojit ćemo još da je vijećnika Franju Bedeničića (HDZ) zanimalo kad je donesena odluka o preuzimanju atomskog skloništa u Bregani, a odogovor će dobiti pisanim putem. Na isti način do odgovora će doći i vijećnica Matilda Mihaela Purić (BM 365) koja se zanimala za situaciju u Muzeju, odnosno mogućnostima njegovog uređenja, u smislu postava i infrastrukture.

Vijećnica Maja Gračanin (SDP) zahvalila je ovom prigodom što se našlo rješenje za situaciju s Vugrinščakom kao i organizatorima Susreta pri Kalinu, a zanimalo ju je planira li Grad reagirati prema novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom te koliko ima istine u glasinama da je došlo do odstupanja od projekta za vrijeme radova na obnovi zgrade Hrvatskog doma, odnosno dvorane samoborskog kina te vrtića u Bregani.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković je odgovorila kako će nadležne službe pripremiti popis nekretnina u vlasništvu države koje bi bile zanimljive Gradu, a temeljem instrukcija koje su dobili na sastanku u Županiji s resornim ministrom.

Što se, pak, eventualnih odstupanja u radovima na tim gradskim objektima tiče, zamjenica gradonačelnika je rekla kako je teško komentirati glasine, ali da svaki projekt ima svoj nadzor koji je odgovoran za bilo kakva odstupanja te da prema informacijama nadležnih službi nema nikakve informacije o tome da se ne bi radilo prema planiranoj dinamici radova.

REKONSTRUKCIJA HRVATSKOG DOMA I LED RASVJETA

Rekonstrukcija kino dvorane u Hrvatskom domu bila je tema rasprave i prigodom razmatranja tzv. tehničkog rebelansa gradskog proračuna kojim planirani prihodi od 237 i pol milijuna kuna ostaju nepomijenjeni, ali je oko 7 milijuna kuna preraspodijeljeno na rashodovnoj strani. Za milijun i 500 tisuća kuna sada su veći rashodi za uređenje kino dvorane, a još 623 tisuće kuna utrošit će se za energetsku ovojnicu, odnosno fasadu zgrade Hrvatskog doma. Sve to – obrazložili su gradski pročelnici Željko Radovanić i Marinko Džepina – uzrokovano je dodatnim nepredviđenim radovima za kojima se potreba ukazala tijekom rušenja dijelova dvorane kad su u njoj pronađene drvene grede iz 1941. godine, pa su se za potrebe statičke stabilnosti cijele zgrade morala osigurati dodatna sredstva.

-Tko je i u čije ime potpisao projekt obnove bez da su se predvidjele takve situacije i promjena energetske ovojnice i stolarije na zgradi – pitao je HDZ-ov Vladimir Skendrović i diletantizmom ocijenio idjeni projekt kojim nije bilo predviđeno spajanje zgrade na kanalizaciju i plinovod. Zato je ovakav rebalans u kojemu su, kako je rekao, nestala 3 milijuna kuna za daljnju obnovu javne gradske rasvjete nazvao trojanskim konjem.

Ireni Franceković (Most) bilo je nezamislivo da građevinci nisu mogli “snimit” da zgrada nema dobre temelje i da ima vodu u podrumu, pa je pitala hoće li biti javne nabave za dodatne radove. -Uvođenje led rasvjete predstavili ste nam kao hvale vrijedan projekt, a sada za njega manjka novca – ustvrdila je još Franceković, a njezin stranački kolega Zlatko Rešetar pitao hoćemo li zbog odustajanja od led rasvjete sada više plaćati javnu potrošnju struje.

Pročelnik Džepina je razjasnio da se priključenja u Hrvatskom domu odnose na unutarnji dio zgrade, podsjetio je da su radovi na obnovi započeli potkraj prošle godine, rekao da su se pojavili i neočekivani problemi s vodom u podrumu zgrade što će se riješiti ulaganjem 348 tisuća kuna te da sve to neće za više od 10 posto probiti financijski plan.

Pročelnik Zvonko Župančić je naveo da je Grad na preporuku projektanta odlučio do jeseni pričekati novu generaciju led proizvoda za tzv. “smart city”, a zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao da je zato i poništen natječaj za led rasvjetu vrijedan 3,8 milijuna kuna dok se na tržištu ne pojave ti novi proizvodi, koji će biti kompatibilni dosad ugrađenima.

KOMUNALAC U 2017.

Više od sat vremena trajala je gotovo objedinjena rasprava o lanjskom poslovanju gradskih tvrtki Komunalac i Odvodnja Samobora na čijem je čelu kao direktor Ivica Karoglan.

Za Komunalečvo prošlogodišnje poslovanje Karoglan je rekao da je bilo obilježeno brojnim izazovima u području razvrstavanja otpada u skladu s novom državnom uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom što je podrazumijevalo nabavu nove komunalne opreme i vozila. -Stvaranje preduvjeta za održiv sustav odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja otpada – rekao je Karoglan – nastavilo se i u ovoj godini kada je za 2 milijuna i 800 tisuća kuna nabavljeno 23 tisuće spremnika za selektirani otpad. Ivica Karoglan je ukratko iznio podatke i o drugim djelatnostima Komunalca u protekloj godini poput rada zimske službe, certificiranja poslovanja, ali je naveo i poteškoće u naplati komunalnih usluga zbog opće nelikvidnosti u poslovanju korisnika Komunalčevih usluga što negativno utječe na financijski rezultat poslovanja tvrtke koja je 2017. godinu završila s manjkom od 2 milijuna i 665 tisuća kuna.

Damir Skok (BM 365) raspravu o Komunalcu skrenuo je na temu posudbe zagrebačke freze samoborskoj zimskoj službi i njezinoj prisutnosti i odrađenom poslu na terenu o čemu je “polemiku” vodio i s gradonačelnikom Krešom Beljakom u Aktualnom satu sjednice. Vladimir Skendrović je podsjetio da Grad svake godine dotira Komunalac s 3 milijuna kuna, a Ivica Karoglan rekao da je ta dokapitalizacija usmjerana na otplatu anuiteta za Autobusni kolodvor. Skendrović je ukazao na potrebu da se komercijalizira korištenje usluga kolodvora i naplaćuje pristajnje svih autobusnih prijevoznika na njemu. -Predimenzionirani ste ljudstvom, a posao odrađujete onako kako to Grad od vas traži i tu nema perspektive – zaključio je Skendrović.

-U ovoj smo godini naplatili zaostalo potraživanje za održavanje cesta i u prvih 5 mjeseci bili smo u plusu za 2,3 milijuna kuna – istaknuo je Karoglan, a o razumijevanju financijskih pokazatelja i dostupnim rezultatima poslovanja Komunalca nastavila je detaljnije govoriti Irena Franceković. Uz ostalo je rekla da je prije 10 godina temeljni kapital tvrtke iznosio 13 milijuna kuna, danas se u njezinom sudskom registru bilježi temeljni kapital od 57 milijuna kuna, ali je u poslovnim knjigama Komunalca krajem prošle godine temeljni kapital iskazan s iznosom od 48 milijuna kuna. -To znači da je umanjen za 9 milijuna kuna zbog pokrivanja tekućih gubitaka – rekla je Irena Franceković i zaključila da nije dopustivo da Grad i dalje pokriva taj gubitak, odnosno da je Komunalcu potrebno restrukturiranje. Daljnjom analizom financijskog poslovanja Komunalca Zlatko Rešetar je ustvrdio da je tvrtki ozbiljno narušena likvidnost što je nazvao “šetnjom po ivici noža”.

Ivica Karoglan je naglasio da je Komunalac 2009. imao oko 8 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja i rekao da je angažiranjem firme Prima Solvent to spušteno na 4,8 milijuna kuna, a zbog gašenja nekih tvrtki otpisano je oko 480 tisuća kuna duga.

S 15 glasova za, 6 protiv i 2 suzdržana izvješće Komunalca je prošlo.

ODVODNJA U 2017.

Izvješće o prološlogodišnjem radu Odvodnje Samobor izglasano je sa 17 glasova za, 3 protiv i 3 suzdržana, a iznio ga je također Ivica Karoglan koji je, nakon odstupanja Krešimira Jelića s direktorog mjesta u Odvodnji, tek u studenom prošle godine preuzeo tu funkciju. Od aktivnosti u 2017. godini izdvojio je izgradnju magistralnih objekata i sekundarne mreže u ukupnoj dužini od 3570 metara, od čega se posebno ističe mreža u naselju Jelenščak u dužini od 1563 metara. -Odvodnja je poslovnu godinu završila s gubitkom od milijun i 883 tisuće kuna, a do povećanja troškova dolazi zbog daljnjih aktivnosti na pripremi projekata za prijavu na sufinanciranje od strukturnih fondova Europske unije – rekao je Karoglan. Objasnio je da se to u prvom redu odnosi na izradu idejnog projekta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Samobora i ostalih pratećih djelatnosti vezanih uz to.

Na 3 pitanja Vladimira Skendrovića, Ivica Karoglan je odgovorio da je izvedba Jelenščaka u cijelosti zaokružena sredstvima EU-a i da prodaja spornog automobila, koji je nabavio prijašnji direktor, nije prolazila preko ovlaštenih autokuća, pa se posegnulo i za Njuškalom, a na kraju se za novac od prodaje u visini od 250 tisuća kuna nabavio radni stroj. Referirajući se na treće Skendrovićevo pitanje, o pokriću manjka kroz dodanu vrijednost, Karoglan je ustvrdio da su za uspješno poslovanje tvrtke potrebna najprije ulaganja, pa su zato kupljeni kamion, mali bager i labudica kako bi ljudi imali s čime raditi. -Vanjska kooperantska usluga je skupa, pa se na način ovakvih ulaganja rješavaju situacije i u Komunalcu i u Odvodnji – rekao je Ivica Karoglan.

Irena Franceković je mišljenja da se Grad trebao pobrinuti da nakon odlaska prijašnjeg direktora Odvodnja do danas dobije novog direktora, a preporučila je i okretanje Odvodnje EU fondovima. Željko Stanec je podsjetio da je bivši direktor Odvodnje Krešimir Jelić izabran temeljem referenci svog prijašnjeg rada, ali je morao otići zbog nepromišljenih donacija Nogometnom klubu Samobor i nabave automobila bez znanja Grada Samobora.

REKONSTRUKCIJA ULICA I NOVA PROMETNA REGULACIJA

Burno je bilo prilikom izglasavanja suglasnosti gradonačelniku za potpis ugovora o javnoj nabavi radova za izvođenje rekonstrukcije Obrtničke, Livadićeve i Šmidhenove ulice te dijela Trga kralja Tomislava kako bi se mogla primijeniti nova regulacija prometa u središtu grada. Vrijednost tih radova s PDV-om je milijun i 412 tisuća kuna što je za oko 228 tisuća kuna manje od procjene. Posao će u roku od 25 dana izvesti samoborski Hvar s petogodišnjimjamstvom na izvedene radove.

Vijećnica Matilda Mihaela Purić zatražila je objašnjenje za novu regulaciju prometa rezolutno ustvrdivši da vraćanje kamiona i autobusa na Trg neće proći. Prije toga Željko Stanec je podsjetio da se o takvoj regulaciji govori već godinama i da je javnost po tom pitanju podijeljena, a idelanog rješenja nema. Objasnio je da je zadnji poticaj za uvođenje nove prometne regulacije nemili događaj iz prošle godine kada je u prometnoj nesreći na Trgu smrtno stradalo dijete. -Prijedlog nove regulacije ide za tim da se napravi više mjesta za roditelje koji svakodnevno dovoze svoju djecu u Osnovnu školu Samobor i postave automatske rampe koje će omogućiti zatvaranje prometa na Trgu kralja Tomislava vikendom, kad se za tim pokaže potreba zbog nekih manifestacija, velikog broja posjetitelja i slično – rekao je dogradonačelnik Stanec. Tako će Obrtnička, Livadićeva i Šmidhenova ulica postati jednosmjerne, u Livadićevoj će s desne strane biti omogućeno parkiranje, a promet će biti reguliran novopostavljenim semaforima s usklađenim radom.

Na reakcije vijećnice Purić da će kamioni i autobusi na Trgu povećati mogućnost za nove nesreće, Željko Stanec je rekao da će svi pješački prijelazi na Trgu i u njegovoj blizini ubuduće biti na uzdignutim plohama kako bi se smanjile brzine vozila, a mjerenja prometa pokazala su da je intenzitet kamionskog prometa tim područjem drastično smanjio. No, sve to otvorilo je i pitanje davno izgrađene kamionske obilaznice preko Velike Jazbine, koja zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nikad nije zaživjela kako je bilo zamišljeno.

Suglasnost za početak ovih radova izglasana je sa 17 glasova za, 4 protiv i 2 suzdržana.

BESPLATNI UDŽBENICI

Grad Samobor je i ove godine kao najpovoljnijeg ponuditelja za nabavu osnovnoškolskih udžbenika za samoborske školarce u novoj školskoj godini odabrao Narodne novine iz Zagreba. Vrijednost njihove ponude s PDV-om iznosi milijun i 480 tisuća kuna što su prihvatili i gradski vijećnici. Od Zagrebačke županije, temeljem sporazuma o sufinanciranju, dobit će povrat uloženih sredstava u visini od 470 kuna po učeniku.

JELENI VOJVODI NOVI MANDAT

Vijeće je prihvatilo i prijedlog Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta Samobor da se sadašnjoj ravnateljici ustanove Jeleni Vojvodi produlji mandat za 4 godine, pogrešno zavedenu Ulicu Vrhnjak u Velikoj Jazbini preimenovalo je u Vrnjak.

“VATRENI” HDZ-ovci

Dio HDZ-ovih vijećnika odjenuo je nogometne dresove naše reprezenatcije i ovu sjednicu odradio u “vatrenom” ozračju, a sljedeća će, najavljeno je, biti održana 13. rujna.

Kruno Solenički
Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Posebno me raduje vidjeti natječaj za radove na fasadi kina s obzirom da isti prelaze zakonskih 500 tisuća iznad kojih je obaveza raspisivanje javnog natječaja kada govorimo o građevinskim radovima