Komunalac dobio novu potvrdu kvalitete poslovanja

28. lipnja 2018.
Komentari isključeni
853 Pregleda

Samoborski Komunalac danas je postao nositelj trećeg certifikata kojim je normirano područje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u gradskoj komunalnoj tvrtki. Riječ je o normi OHSAS 18001:2007, koja propisuje zahtjeve za organizacije koje žele uvesti sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu. To je komplementarno ranije uvedenim normama u poslovanju ISO 9001 i ISO 14001. Norma OHSAS 18001 podrazumijeva upravljanje rizicima opasnim po život i zdravlje radnika i stalno poboljšanje sigurnosti svih radnih procesa koje uvodi i provodi organizacija. S uvođenjem ove nove norme došlo je do spajanja sva tri sustava u jedan integrirani sustav upravljanja poslovanjem tvrtke.

Sama norma OHSAS nije, naravno, “lijek” koji će izliječiti probleme sa zdravljem i sigurnošću na radu, ali je jedinstvena norma u svojoj globalnoj prihvaćenosti i praktičnom načinu osiguranja bolje radne okoline i kontinuiranog poboljšanja kroz cjelokupan sustav upravljanja. Tako se smanjuje rizik od neželjenih događaja, broj ozljeda na radu, nezgoda, profesionalnih bolesti, smrtnih slučajeva te svih troškova koji iz toga proizlaze, a poboljšava se učinkovitost i efikasnost rada te svijest o značaju i potrebi upravljanjem zdravljem i sigurnošću na radu, a donosi i dobit.

Dobiveni certifikat za Komunalac ima dvojak učinak. S jedne strane na tržištu mu daje komparativnu prednost pred konkurencijom jer mnogi kupci kao preduvjet za suradnju traže certifikate, koji su i čest zahtjev u natječajima javne nabave. S druge strane, ovaj certifikat, smanjujući troškove i radne rizike, poboljšava poslovni rezultat firme.

Novi certifikat direktoru Komunalca Ivici Karoglanu uručila je izvršna direktorica certifikacijske kuće DQS iz Zagreba Katarina Dulibić. Pritom je naglasila da je Komunalac, zbog odlično ustrojene službe zaštite na radu i ispoštivanih zakonskih zahtjeva po tom pitanju puno lakše došao do ovog u odnosu na dva ranije dobivena certifikata. No – dodala je – OHSAS postavlja pred tvrtku i nadstandarde što znači da se sve ono što se radi, stavi u okvire nečega što će biti dodatno u odnosnu na obavezno. Tako se preveniraju moguća neželjena događanja, a sve skupa prati, odnosno provedbu propisanog nadzire, neovisno tijelo, u ovom slučaju DQS.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.