Obilježen 102. rođendan Zlatka Price

26. lipnja 2018.
Komentari isključeni
1.010 Pregleda

Na današnji dan prije 102 godine rođen je naš veliki slikar Zlatko Prica. Tim su se povodom na njegovom grobu na Samoborskom groblju okupili i svijeće upalili te cvijeće položili upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica, Marica Jelenić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, supruga pokojnog slikara Jasmina Jugo Prica te članovi Zaklade, Damir Šetin i povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže koji je suautor opsežne Monografije Zlatko Prica – 100 godina.

Zlatko Prica dio svog bogatog opusa poklonio je rodnom gradu Pečuhu, a veći dio gradu Samoboru, u kojem je proveo velik dio života. Iz te donacije izrasla je 2002. godine samoborska Galerija Prica, a 2006. godine i Zaklada Zlatko i Vesna Prica koja se danas brine da sve što je Zlatko Prica radio ne padne u zaborav.

“Već godinama se susrećemo na posljednjem počivalištu Zlatka Price na njegov rođendan, a uskoro se u Labinu točnije 6. srpnja otvara izložba djela Zlatka Price iz fundusa Galerije Prica koju će posjetitlelji moći razledati tijekom cijelog ljeta. Iduće godine izložbu Pricinih radova postavit ćemo u nekom drugom gradu”- rekla je upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica, Marica Jelenić.

“Zlatko Prica je svakako važan hrvatski slikar, on bi prema najstrožim kriterijima ušao u skup slikara koji su obilježili hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća. Znamo da je posebno vezan za Samobor u kojem je živio, ali i koji ga je inspirirao za važne cikluse : “Samoborski ciklus” i “Plodove zemlje”. Iza sebe je ostavio jako puno djela, a želja i cilj Zaklade je da se napravi katalog koji bi registrirao sve što je napravio. To nije lak posao, jer procjenjujemo da u njegovom opusu ima i do 2000 radova” – kaže povjesničar umjetnosti i član Zaklade, Nikola Albaneže.

Monografija Zlatko Prica – 100 godina je do sada najcjelovitije prikupila njegove radove, no tu je bilo mjesto za 250 do 300 radova. Inače, kutosica Galerije Prica, Nikolina Šimunović evidentirala je oko 500 radova, no nova istraživanja Pricinog stvaralaštva na kojem radi Nikola Albaneže svako malo na vidjelo donose nove činjenice o radu ovog velikog slikara.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.