Potencijali “Kina Samobor” kako ga vide studenti

23. lipnja 2018.
Komentari isključeni
2.031 Pregleda

U zoni uz gradilište zgrade Hrvatskog doma, uz samu ogradu, u subotu, 23. lipnja okupili su se studenti Arhitektonskog fakulteta i Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu, uz predstavnike fakulteta i Grada Samobora, kako bi javnosti predstavili izložbu naziva “Kino Samobor”.

Riječ je o izložbi koja je nastala kao plod radionice održane u ožujku, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor, na kojoj su studenti krenuli u razradu potencijalnih prostornih i vizualnih intervencija na zgradi Hrvatskog doma. Četiri arhitektonsko-dizajnerska tima detektirali su potencijale prostora u zgradi i oko nje, a nakon toga definirali su moguće intervencije koje bi mogle dodatno obogatiti ovaj prostor. Tako se, između ostalog, na izloženom panou može vidjeti kako su studenti zamislili kino u intimnijem ambijentu, kako su ga povezali s vanjskim prostorom te u i oko njega integrirali i druge javne sadržaje. Studentske vizije i ideje mogu se vidjeti na službenoj stranici Grada Samobora u digitalnom obliku, kao i na ogradi uz gradilište gdje će ostati izložene do završetka radova.

Na otvorenju izložbe okupljene je prvo pozdravila naša sugrađanka Tajana Jaklenec, profesorica na fakultetu i urednica prateće publikacije, a potom je detaljnije o nastanku izložbe govorio dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit. Posebno je pohvalio suradnju fakulteta s Gradom Samoborom i Pučkim otvorenim učilištem tijekom koje su u Samoboru održali vježbe iz projektiranja obiteljskih kuća, postavili izložbu o stanovanju u Samoboru kao i promovirali publikaciju “Posveta učitelju Dragomiru Maji Vlahoviću”.

Što se tiče radionice koja je rezultirala izložbom “Kino Samobor”, dekan Šmit je naglasio da su na njoj surađivali studenti dvaju fakultetskih odjela te da su se na njoj istraživale mogućnosti prostornih i vizualnih intervencija u području samoborskog kina. Pod paskom mentora Luke Borčića, Ivane Fabrio, Tajane Jaklenec, Vedrana Kasapa, Zorane Protić i Mie Roth-Čerina, svoje su ideje u izložbu pretvorili studenti Dina Bartolić, Tajana Čabraja, Dino Taslaman, Andrija Galić, Paula Kovač, Dijana Modrić, Lucija Sekula, Petra Grubišić, Karla Kocijan, Dominik Lovrečić, Matija Poštenik, Matea Bertina, Dora Kasun, Domagoj Mlinarić i Lucija Raffaneli.

Zahvalu dekanu, incijatorici radionice i okupljenim studentima izrekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, a izrazio je i nadu da će koju od predstavljenih ideja iskoristiti i projektanti kina tijekom ili nakon rekonstrukcije. Potom se, uz nazočnost predsjednice odbora za društvene djelatnosti i brigu za mladež Gradskog vijeća Irene Kapor i zainteresiranih građana, razmjena mišljenja o potencijalima Hrvatskog doma nastavila u neformalnom tonu.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.