Biciklističko povezivanje Hrvatske i Slovenije uz Dan državnosti obiju država

23. lipnja 2018.
Komentari isključeni
835 Pregleda

Dan državnosti Hrvatske i Slovenije obilježen je tradicionalnom biciklističkom karavanom, koja se i ove godine, jučer u predvečernjim satima, na Putu prijateljstva Vukovar – Ljubljana, zaustavila u Samoboru. Bicikliste su na središnjem samoborskom trgu dočekali predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i gradska vijećnica Irena Kapor. Biciklisti Brdsko-biciklističkog kluba Šišmiš dopratili su ih iz Svete Nedelje do Samobora. Prije okrjepe na Trgu kralja Tomislava, biciklisti su u Parku domovinske zahvalnosti zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje iz Samobora i Svete Nedelje.

Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana, koji organizira Hrvatsko društvo Ljubljana u Sloveniji na čelu s predsjednikom Milanom Pavelićem, dug je ukupno 500-tinjak kilometara i vozi se u 3 etape, od Vukovara do Đurđevca, potom od Đurđevca do Samobora te, na posljetku, od Samobora do Ljubljane. Druga ovogodišnja etapa bila je najteža zbog kiše koja je cijelim putem pratila bicikliste. Standardnoj postavi od njih 20-ak, članova Hrvatskog društva Ljubljana, među kojima su i 3 dame, ove se godine priključilo i 5 novih biciklista. Društvo radi na tome da se ubuduće iz svakog grada u kojem se karavana zaustavlja, njoj priključi po jedan biciklist čime bi se stvorilo novo jezgro ove karavane. To su Vukovar, Osijek, Našice, Slatina, Virovitica, Đurđevac, Bjelovar, Vrbovec, Zagreb, Sveta Nedelja i Samobor. Zasad karavanu čine mahom Slovenci iz raznih biciklističkih klubova.

Od Samobora do Ljubljane biciklisti su put nastavili rano jutros preko Sevnice, Trebnja i Grosuplja. U Sportskom centru Mostec u Ljubljani dočekao ih je kulturni program pod nazivom “Lijepo je imati dvije domovine” jer je članovima Društva Hrvatska matična, a Slovenija domovina u kojoj žive.

Hrvatsko društvo Ljubljana broji oko 250 članova, Hrvata u Sloveniji, ali i onih iz Hrvatske povezanih sa Slovenijom. Djeluju u raznim sekcijama, od najmlađih “pčelica”, a to je treća generacija Hrvata u Sloveniji, preko sekcije ručnih radova u koju su uključene žene, koje nove generacije poučavaju kulturni njihovih predaka te literarne i sportske sekcije koja se opet dijeli na šahovsku i biciklističku. Uz to, Društvo radi i na unapređenju gospodarskih odnosa između slovenskih i hrvatskih gradova.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.