Hrvatsko-slovenski obilazak spomenika žrtvama fašističkog terora

22. lipnja 2018.
Komentari isključeni
931 Pregleda

Danas, na Dan antifašističke borbe, prisjećamo se 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj.

S obilježavanjem današnjeg državnog praznika Udruga antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje počela je još jučer, a nastavila danas u 10 sati kada su im se kod spomen obilježja u Bregani pridružili i članovi Zveze borcev za vrednote NOB-a iz Brežica, Krškog i Slovenske Vasi. Tamo su okupljene pozdravili i praznik im čestitali predsjednik Udruge Petar Raić i potpredsjednica Gradskog vijeća Samobora i predsjednica Mjesnog odbora Bregana Maja Gračanin.

Petar Raić je među okupljenima posebno pozdravio jedinu živuću sudionicu Narodnooslobodilačke borbe s hrvatske strane, našu sugrađanku Ružu Badovinac i rekao kako je ovo okupljanje tradicionalno. -Jučer smo obišli nizinski dio našeg područja gdje smo, između ostalog, u suradnji s Mjesnim odborom Rakov Potok na tamošnjem Omladinskom groblju otkrili skromnu ploču koja označava stradanje 250 mladih ljudi tijekom Narodnooslobodilačkog rata, uglavnom srednjoškolaca iz Zagreba – naglasio je Raić. Samoborski antifašisti, inače, višekratno tijekom godine uzvraćaju posjet članovima Zveze borcev za vrednote NOB-a iz Brežica, Krškog i Slovenske Vasi.

Predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić istaknuo je da Grad Samobor, iako sa skromnim sredstvima, redovito pomaže rad Udruge antifašista te izrazio zadovoljstvo što su se Samoborcima priključili i Slovenci, a među njima i oni koji su bili u Kozjanskom odredu. Maja Gračanin je svima poželjela sretan put i bolje vrijeme, odnosno prestanak kiše. Uz njih, skupu je nazočio i gradski pročelnik za gospodarstvo Marinko Džepina.

Potom su delegacije obišle spomenike u Grdanjcima, Gabrovici, selu Planina, Priseki i Budinjaku. U dva dana članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje obišli su 23 spomenika.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Marcelijian Vrsanić

  Danas je Dan prevare i zločina kojeg obilježavaju i slave štovatelji ubojica i masovnih zločinaca te pritom sile nas ostale da vjeruju u njihove laži!

  Možemo li si zamisliti da je 1995. Hrvatska vojska iza Oluje zatvorila odstupnicu Srbima u zbjegu na svojoj granici, zaustavila kolonu od 200.000 Srba koji su bježali iz Hrvatske, te ih vodila u kolonama razoružane nazad?

  Da je tadašnji Vrhovnik u kolovozu 1995. došao u Karlovac i rekao da je sada povijesna prilika da se Hrvatska zauvijek riješi svojih neprijatelja, ali treba djelovati brzo jer će ta prilika brzo proći?!
  Da su naprihatelji zaslužili disati i gledati hrvatsko nebo upravo onoliko koliko treba vremena do prvog jarka?!

  Da je HV organizirala “stotine dobrovoljaca”, raspodijelila ih u “ekipe osvetnika”, dala im noževe, pištolje i bombe, a da su ovi kolone Srba počeli ubijati nad tolikim jamama, bivšim rudnicima i puniti ih ljudima, ženama, djecom te naknadno zatrpavati i skrivati mjesta svirepih zločina?!

  Da su ostatke “neprijatelja” kao stoku vozali u kolonama od Iloka do Prevlake, da narod vidi neprijatelja, tamanivši ih putem gdje su god stigli kao pse?!

  Da su im putem organizirali “sačekuše” gdje se “narod spontano skupljao”, pa ih izbatinali, ispljuvali, i potamanili?!

  Da su ostatak preživjelih srpskih pobunjenika uputili na dugogodišnju robiju, sve istaknute srpsko-krajinske oficire, svećenike i POLITIČARE osudili na smrt ili dugogodišnje robije?!

  Da su nakon toga desetljećima doveli povjesničare i političare koji su opravdavali ubojstva tih 200.000 Srba jer ovi možda nisu svi bili krivi, ali takva su bila vremena i oni su se svi bili odmetništvom ogriješili o hrvatske zakone, a sve Hrvate ubojice proglase ANTIFAŠISTIMA?!

  DA DRUGOVI, DANAS “SLAVITE DAN” KAD STE ODLUČILI POSTATI TAKVI ZLOČINCI, a molili bi predsjednicu da iz pristojnosti i pijeteta prema mrtvim Hrvatima danas više ne blebeće!

 2. Shakiri je malo prebrz…

 3. Danas mukte bakljava i sljadoljed, a i UZMP-u još jedna šamarčina !!

 4. Jucer,malo prije utakmice,pricala sam s mojom majkom koja je sad u bolnici.Zbog zdrastveni problema,morali su joj davati jake tablete protiv bolova,pa se pocela gubiti zadnjih dana,i sad su pocele izlaziti iz nje traume,uzasi i strahovi koje je njena obitelj i ona osobno prosli od partizana i komunista(a to su nazalost prosli mnogi Hrvati).Njoj su svu bracu poubijali,a na njoj i svima ostalim u obitelji su se izivljavali cijelo vrijeme do nastanka Hrvatske.Pretesko mi je bilo dok sam je jucer slusala kako cvili,kako mi govori da ce je komunisti ubiti,a da ona nista nije kriva,da je bila dijete kad je bio rat.Tjesila sam je i govorila joj da se ne boji,da je komunisti nece ubiti,da je ja nedam …..nakon razgovora s njom sam se tolko rasplakala,plakala sam za njom,ali i za svim Hrvatima koji su nastradali od tih mrzitelja Hrvatske,i nad svim nepravdama i boli sto je nas narod dozivio,i sto jos uvijek dozivljava.Jos uvijek sam plakala kad je utakmica pocela…..A onda ta velicanstvena igra nasih djecaka….bas se osjetilo da igraju za svoj narod svim srcem i dusom.I to upravo sad kad je opet jedan od onih trenutaka u povjesti naseg naroda kad je najpotrebnije.Ova utakmica jucer je bila daleko vise od samog sporta,ovo jucer je bila bitka za svoj narod da opstane,da se ne preda,da ne klone duhom!U ovom trenutku nasi reprezentativci su nasi branitelj,i veliko im hvala na tome!Sve za Hrvatsku,Hrvatsku ni za sto-ajmo dalje Vatreni!❤️✌️

 5. Danas je Dan prevare i zločina kojeg obilježavaju i slave štovateljii šepavog ubojica i masovnih zločinaca te pritom sile nas ostale da vjeruju u njihove laži!