Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Nedovršena priča otkrivanja planina kroz arhivu Radivoja Simonovića

16. lipnja 2018.
Komentari isključeni
1.792 Pregleda

Izložba nazvana “Neumorni istraživač – Radivoj Simonović” otvorena je u petak, 15. lipnja u Samoborskom muzeju sa željom vrednovanja bogate građe koju je iza sebe ostavio ovaj samozatajni i svestrani vojvođanski doktor medicine. Naime, Simonović je bio veliki zaljubljenik u planinarenje, a posebno u hrvatske planine te fotograf-amater koji je godinama marljivo bilježio ne samo krajobraze nego i život ljudi krajeva kojima je planinario.

– Moj susret s Radivojem Simonovićem dogodio se u arhivu Samoborskog muzeja. Jedan telefonski poziv vezan uz potpuno drugu temu potakao me na istraživanje foto arhiva za kojeg nisam znala niti da postoji, a kamoli kome pripadaju ovdje izložene prelijepe slike Velebita, hrvatskih gradova i mjesta, ljudi, nošnja, stanova i običaja. Uzimajući ih jednu po jednu, brišući slojevitu prašinu zaborava s njegovih djela preda mnom su se odjednom počeli otvarati raznoliki svjetovi; njegove fotografije su počele graditi neki novi život te plesti priču koja je sada ispletena, ali ne i dovršena i stoji sada pred vama – rekla je uvodno kustosica Zrinka Kušer koja je izložbu odlučila postaviti u povodu 160. godišnjice rođenja Radivoja Simonovića.

– Simonović nije bio tek puki istraživač i kroničar, nego se saživio s prostorom i ljudima koje je susretao. Najviše je vremena proveo s fotoaparatom u ruci, satima tražeći idealnu poziciju za slikanje krških oblika, ljudi, nošnja i običaja. Takva njegova svjedočanstva u obliku fotografija, njegovi zapisi, bilješke, crtice i tekstovi vrlo su vrijedan doprinos povijesti i etnologiji svih krajeva koje je posjetio, a bilo ih je mnogo – istaknula je Kušer dodavši da je u istraživanju arhiva naišla i na pisma koja je Simonović pisao svom prijatelju Miroslavu Hirtzu, našem poznatom znanstveniku, zoologu, putopiscu i planinaru.

– Iz njih se, između ostalog, doznaje da je nekoliko puta bio u našem samoborskom i žumberačkom kraju. Najvjerojatnije je posjetio i Samobor no za to još nemamo konkretnih dokaza, ali je na izložbi namjerno izdvojena, na zasebnom plakatu, njegova fotografija kuće, odnosno kovačnice u Rudama. Pitanje je li bio u Samoboru i fotografirao njegove znamenitosti ostavljam za neka svoja daljnja istraživanja – najavila je Kušer te zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji ovog projekta uz prenošenje pozdrava kolega muzealaca iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu koji čuva najveći dio ostavštine Radivoja Simonovića.

Uvodno je na otvorenju izložbe okupljene pozdravio ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić dok je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak podsjetio na veze Muzeja i planinarske organizacije u Hrvatskoj jer su njeni osnivači prije 144 godine na svom prvom izletu boravili upravo u zgradi Samoborskog muzeja. Te su veze još ojačane i uspostavljena je trajna suradnja u vrijeme Ivice Sudnika pa svakih 10 godina, kad se obilježava trag prvog izleta Hrvatskog planinarskog saveza, posjećuje se Samoborski muzej, organizirane grupe koje odlaze u Samoborsko gorje dolaze i u Muzej, a tu je i Sudnikov pohod svake godine, istaknuo je Novak te izrazio zahvalnost što je dio zbirke Radivoja Simonovića izložen javnosti i izrazio nadu da će toga biti još.

Izložbu je službeno otvorila zamjenica predsjednika Vijeća Maja Gračanin uz prisutnost zamjenika župana Hrvoja Frankića, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila Klapa Poj.
Izložba u Samoborskom muzeju sastoji se od 23 plakata s fotografijama i kratkim tekstom o životu Radivoja Simonovića, uz izložene radove koje je pisao na temu planinarenja i fenomena krša, a moći će se razgledati tijekom ljeta, odnosno do kraja kolovoza.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentara

  1. Avatar

    Jugo-feštica sa kumrovečkim štihom…

  2. Avatar

    bravo mata,Jugo-feštica sa kumrovečkim štihom…,najveći dio života živio u somboru, somboru ne u sanoboru i sada mu se dela jugofeštica.

  3. Avatar

    Lekar iz Sombora će da nas pouči o hrvatskim planinama…a što je Stipe Božić…