Najnovije

Gizelino kreativno “pleme” predstavilo se “Keramičkim totemima”

16. lipnja 2018.
Komentari isključeni
1.420 Pregleda

Izložbena polusezona na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor zaključena je u petak, 15. lipnja otvorenjem izložbe “Keramički totemi”. Riječ je o izložbi radova članica i polaznika Samoborske keramičarske radionice, koju već godina uspješno vodi Gizela Kovačić Ulle.

Tako će se u knjižnici do konca kolovoza moći vidjeti 40-ak malih i velikih vertikalnih skulptura, totema koje su osmislili i izradili članovi samoborskog keramičarskog “plemena”.

– Prije gotovo 10 godina ostvarili smo lijepu izložbu keramike na temu “Igračke” i to je bilo zanimljivo prizivanje djeteta u sebi, povratka u djetinjstvo i prisjećanje na neke omiljene igračke iz našeg života. I ovom izložbom dodirnuli smo nešto što nas vodi u svijet igre. Oblikujući glinu stvarali smo oblike koje smo zanimljivom igrom nizali, oblikujući zapravo vertikalne cjeline keramičkih totema. Pri tome je svatko osmislio svoj niz, izrazio svoju ideju kroz osebujnu kreativnost formi, boja i oblika koje su u konačnici realizirane u vrlo lijepe i maštovite cjeline – pojasnila je na otvorenju Gizela Kovačić Ulle, dodavši da je zanimljivo što je skulpture moguće mijenjati, dopunjavati novim oblicima, kombinirati i pri tome kroz igru stvarati nove cjeline. Potom je zahvalila svima koji su pomogli realizaciji ove izložbe i koji pomažu djelovanju Samoborske keramičarske radionice.

Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, a zaključno je o izložbi govorila Irena Šepl:
– Totem je simbolički prikaz srodnosti i povezanosti. Nekoć su totemski skupovi bili kultni objekti, simboli identifikacije pojedine obitelji ili plemena. Ovi vertikalni keramički nizovi, nanizano cvijeće, ptice, ribe, psi, mačke, miševi, kralješci, instrumenti, geometrijska tijela, maske, karte, planeti, čajnici, knjige, naočale i ostali predmeti i bića naši su simboli srodnici i zaštinici. Simboliziraju nas ponaosob, ali i našu keramičarsku radionicu i udrugu, naše pleme, zajedništvo pod Gizelinim okriljem – rekal je Šepl uz zahvalu Gizeli Kovačić Ulle na godinama ustrajnog i plodnog rada.

Otvorenje izložbe svojim je nastupom dodatno obogatio Dječji zbor Smješak, pod vodstvom prof. Vesne Radinčić koji je uvodno otpjevao nekoliko pjesama.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.