O utjecaju kemikalija na naše zdravlje!

13. lipnja 2018.
Komentari isključeni
1.043 Pregleda

O tome kako kemikalije utječu na naše zdravlje i što se u Europskoj uniji čini da se taj utjecaj smanji u sklopu “Građanskog utorka jučer je u Pop Up kinu govorio profesor doktor znanosti, liječnik Eduard Missoni.

“Izlaganje opasnim kemikalijama može utjecati na ljudsko zdravlje i okoliš. S obzirom na porast svjetske proizvodnje kemikalija te na razvoj i primjenu novih kemikalija, često se pitamo kako možemo znati jesu li te kemikalije koje koristimo sigurne. Gledajući u povijest, od 1950. do 2000., opseg proizvodnje kemikalija u svijetu porastao je više od 50 puta, a svakodnevno smo svjedoci se registrira veliki broj novih kemikalija. Time se povećava cjelokupni kemijski utjecaj na okoliš i ljude te samim time i rizik od štetnih djelovanja. Izlaganje štetnim kemikalijama u otvorenim i zatvorenim prostorima može uzrokovati vrlo negativne posljedice na zdravlje ljudi, uključujući respiratorne i kardiovaskularne bolesti, alergije i rak” – rekao je dr.sc. Eduard Missoni.

Naglasio je i kako se u Europskoj uniji danas primjenjuju mnogo bolje mjere zaštite od mnogih štetnih tvari.

“Ispitivanja o utjecaju kemikalija na zdravlje se provode svakodnevno, a ono što se nekada smatrali sigurnima pokazalo se da ima negativne posljedice koje se tek kasnije manifestiraju. Europska unija na više načina nastoji zaštititi sve svoje građane. Postoji nekoliko agencija u EU koje proučavaju različite aspekte kemikalija. U zadnje vrijeme je EU donijela uredbu Reach koja je vjerojatno najnapredniji zakonodavni akt o kemikalijama, i ona se trenutačno revidira.Europska agencija za kemikalije u Helsinkiju podupire provedbu Uredbe REACH, dok Europska agencija za sigurnost hrane u Parmi proučava tvari koje mogu završiti u hrani koju konzumiramo. Europska unija ima agenciju koja se brine se o sigurnoj primjeni lijekova, te agenciju za sigurnost i zdravlje na radu, a trenutačno je posebna pozornost usmjerena na novu posebnu inicijativu biomonitoringa ljudi radi prikupljanja kvalitetnijih informacija o stvarnoj izloženosti građana kemikalijama” – pojasnio je dr.sc. Missoni.

Publika je mogla čuti i kako se u okviru Europske inicijative biomonitoringa ljudi  posebno proučava izloženost građana EU-a kemikalijama, neovisno o njihovom izvoru.

“Sastoji se od prikupljanja i analize uzoraka krvi kojim se želi utvrditi postoje li lokalne ili regionalne kritične točke izloženosti kemikalijama, vrste kemikalija kojima smo izloženosti i osjetljivost određenih skupina populacije na kemikalije. Ti bi podaci trebali pomoći u lociranju izvora onečišćenja i poslužiti kao alat koji tvorci politika mogu upotrijebiti pri određivanju prioriteta i ciljeva svojih intervencija” – rekao je dr.sc Eduard Missini te dodao kako ovaj projekt podrazumijeva i pružanje korisnih i točnih i važnih informacija o kemikalijama građanima.

Naglasio je i kako, kao što smo vidjeli na primjeru zemljama sjeverne Europe, aktivno sudjelovanje građana,primjerice u okviru nevladinih organizacija, može doprinijeti stvaranju dijaloga i suradnje s poduzećima i tvorcima politika, što je ključno za ostvarivanje pozitivne promjene.

Više poslušajte u Emisiji Kap znanja, u četvrtak, 14. lipnja, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.