Najnovije
Minimalni porazi TOP-a i Zrinskog (19. ožujka 2019. 16:41)
Čuvari uspomena na hrabrost svojih sinova (19. ožujka 2019. 16:21)
Bez struje (19. ožujka 2019. 15:27)
Mijo Musić novi zapovjednik DVD-a Galgovo (19. ožujka 2019. 15:24)
Bez frke do ekipnog pehara (19. ožujka 2019. 15:10)
Samoborsko gorje zabijelio snijeg (18. ožujka 2019. 18:26)
Bistra slomila Samobor u smiraj utakmice (18. ožujka 2019. 16:17)
Protiv Zameta nije išlo (18. ožujka 2019. 16:15)

Bolje mikročipirati psa nego platiti kaznu!

11. lipnja 2018.
Komentari isključeni
407 Pregleda

Udruga Prijatelji životinja podsjeća da je Zakonom o zaštiti životinja propisano da do konca ovog mjeseca svi gradovi i općine trebaju provesti potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, odnosno provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

S obzirom na to da su mnogi gradovi i općine krenuli u sustavnu kontrolu, Prijatelji životinja pozivaju sve vlasnike pasa koji to još nisu učinili, da radije plate veterinaru oko 80 kuna za mikročipiranje nego novčanu kaznu koja može iznositi i do 6 000 kuna.

Inače, zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom postoji još od 2004. godine. Mikročipiranje omogućuje da se izgubljen ili napušten pas brzo i lako vrati skrbniku, bez izdvajanja troškova za njegovo zbrinjavanje i udomljavanje.

Kontrolu mikročipiranja provode komunalni redari, a lokalne zajednice uključuju i druge pravne i fizičke osobe koje mogu pomoći kako bi se obišla sva kućanstva.

Udruga Prijatelji životinja će u utorak, 12. lipnja, velikom uplatnicom koju će u 10 sati donijeti na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića, poručiti svima da je bolje pridržavati se zakona nego plaćati visoke kazne. Nekoliko metara velika uplatnica bit će ispunjena iznosom moguće kazne i drugim podacima koji će jasno pozivati na nužnu odgovornost i poštovanje zakonskih odredbi.

Osim toga, prema Zakonu o zaštiti životinja, gradovi i općine mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te je više od 60 lokalnih zajednica već iskoristilo taj dobar zakonski alat i time su pomogli životinjama i svojemu proračunu jer su krenuli u rješavanje uzroka problema s obzirom na to da neželjene životinje i nastaju od nekastriranih pasa koji imaju skrbnike. Većina je propisala mogućnost izuzetaka koji se evidentiraju pri nadležnom lokalnom tijelu.

Ministarstvo poljoprivrede već je objavilo da daje podršku gradovima i općinama koji su već iskoristili sve mogućnosti koje im Zakon pruža kako bi smanjili troškove koje trebaju izdvajati zbog neodgovornosti pojedinaca. Dopisom svim lokalnim zajednicama Ministarstvo ih je još prošle godine obavijestilo o važnosti provedbe kontrole mikročipiranja do 30. lipnja 2018.

Iz Mreže za zaštitu životinja poručuju da više nema mjesta za izgovore i da se neodgovornost pojedinaca ne smije više tolerirati kako bi se spriječila velika šteta za životinje, ljude i lokalne zajednice.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017 mogu se pronaći sve novosti i rokovi vezani za Zakon o zaštiti životinja, kao i sve zakonske obaveze skrbnika pasa.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.