Najnovije
Sve je spremno za Srakotrk! (20. veljače 2020. 08:45)
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Malo točaka, a puno rasprave

7. lipnja 2018.
Komentari isključeni
1.700 Pregleda

Samoborski gradski vijećnici danas su održali još jednu sjednicu u aktualnom sazivu. Ovaj put gotovo da je bila riječ o tematskoj sjednici jer je bila sazvana radi donošenja programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske koje se teritorijalno nalazi na području grada Samobora. Program je usklađen s mišljenjem Zagrebačke županije, 15 dana trajao je javni uvid u taj program, dobivena je suglasnost Ministarstva poljoprivrede i Grad će moći raspisati javni natječaj za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. -Riječ je o 46 i pol hektara površine za prodaju i zakup, odnosno o 64 čestice u katastarskim općinama Samobor, Vrbovec, Konščica i Otok Samoborski – obrazložio je gradski resorni pročelnik Marinko Džepina. -Zašto samo u te 4 katastarske općine – pitao je Mostov vijećnik Zlatko Rešetar, a Džepina mu je odgovorio da je rok za prikupljanje sve potrebne dokomentacijebio prekratak i da će naknadno u taj svojevrsni registar poljoprivrednog zemljišta biti uvrštene i druge katastarske općine.

Sutra će, u petak, o istoj temi u odnosu na svoja poljoprivredna zemljišta, raspravljati i svetonedeljski vijećnici. Njihova sjednica počinje u 17 sati.

BENZIN I DIZEL

Samoborsko Gradsko vijeće dalo je suglasnost gradonačelniku za potpis okvirnog sporazuma za nabavu benzina i dizel goriva za Grad Samobor i proračunske korisnike, a to su u ovom slučaju sve samoborske osnovne škole i gradski vrtić, Pučko otvoreno učilište i Javna vatrogasna postrojba na razdoblje do 4 godine u vrijednosti od 931 tisuće kuna. Toliko je, naime, iznosila ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Petrol.

NOVA VIJEĆNICA

Na početku sjednice prisegnula je nova vijećnica iz redova Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365, Matilda Mihaela Purić, koja je zamijenila svog stranačkog kolegu Ivana Patekara.

AKTUALNI “ŠKOLSKI” SAT

Aktualni sat ovog zasjedanja bio je neobično dug s obzirom na to da je Vijeće zasjedalo prije dva tjedna, a priliku za postavljanje pitanja ovaj put je iskoristila i većina vijećnika vladajuće koalicije što nije uvijek slučaj.

BAZENI

Počelo je najaktualnijim pitanjem vijećnika Damira Skoka (Bandić Milan 365) gdje će se dolazećeg ljeta kupati naša djeca i kako će se riješiti taj problem sa zakupoprimcem bazena na Vugrinščaku, a ne osporavanje ulaganja i međusobne optužbe što je stvar suda te zašto se to nije počelo rješavati početkom godine.

-Na Vugrinščaku smo, na poziv zakupoprimca, došli još u siječnju na razgovor o mirnoj predaji bazena – rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – dodavši da se zakupoprimca, koji nema valjan ugovor o zakupu, jer ga je Grad jednostrano raskinuo, takvim više i ne može zvati. – rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – dodavši da se zakupoprimca koji nema valjan ugovor o zakupu, jer ga je Grad jednostrano raskinuo, takvim više i ne može zvati. Uzgred, Miroslav Ivanščak, direktor tvrtki Taborec i Nakus, s kojom je ugovor o zakupu bio sklopljen, nazočio je ovoj sjednici. Stanec je ustvrdio da iz njemu nepoznatih razloga tada do mirne predaje bazena nije došlo, pa je Grad 23. svibnja, prema njegovom mišljenju na legalan način, ušao na bazene, koji su u njegovom vlasništvu. No, zamjenik gradonačelnika je izrazio bojazan hoće li se bazeni koji sada, kako je rekao, ne zadovoljavaju sigurnosne uvjete, uspjeti do 15. lipnja, privesti svrsi. -Ipak – nastavio je Željko Stanec – ovaj je tjedan donesen zaključak da se priđe minimalnom uređenju, tj. nužnom popravku nedostataka na bazenima čime bi se osigurali minimalni sigurnosni uvjeti za kupališnu sezonu. -Pokušat ćemo to napraviti najkasnije do 1. srpnja i bazene otvoriti pod upravom Ustanove Sportski objekti Samobor, a ako to ne bude bilo moguće, bazeni onda, nažalost, ove sezone neće raditi jer drugi ih nitko osim Grada neće moći otvoriti – zaključio je Stanec.

PITKA VODA

Damir Skok je zatražio i odgovor na pitanje kada će se i kako pomoći žiteljima Noršić Sela, Gluščić Brega, Bašić Brega, Stojdrage i sveg okolnog područja koji već dvije godine imaju problema u opskrbi vodom, a sada, pred ljeto i već pristigle vrućine, tjednima nemaju vode ili je imaju samo pola sata ujutro, pa iščekuju cisterne s pitkom vodom.

-Vodu tamo isporučuje Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačkog holdinga, a ujedno je i naplaćuje – rekao je Željko Stanec – i dodao da je poslan dopis njihovoj upravi s kojom je zatražen hitan sastanak kako bi se riješilo ovo pitanje jer cisterne kojima se voda vozi nisu rješenje. Stanec je rekao da je Grad u nekoliko navrata uskočio s cisternama DVD-a Samobor kao pripomoć Vodoopskrbi i odvodnji i prevezao tamo vodu, ali ne može je onda netko drugi naplaćivati.

Vijećnica HSS-a Petra Vlahović pitala je kakvi se radovi izvode u Gundulićevom naselju, a Željko Stanec odgovorio da Komunalac tamo rekonstruira nekoliko ulica, Gundulićevu u kojoj se od Katančićeve do križanja s “betonkom” postavljaju kanalice te Sudnikovu koja se produžuje, a Cesarićeva popravlja.

SDP-ovog vijećnika Luku Tomovskog zanimalo je kakve je protumjere Grad poduzeo protiv “udruga Željke Markić” koje su najavile tužbu protiv Grada i zašto na dnevnom redu nema nadopune člana povjerenstva za izradu Strategije razvoja grada o čemu je bilo riječi na prethodnoj sjednici.

Na Tomovskog se nadovezao vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović, koji je najprije iznio prijedlog naših tradicijskih obrtnika poput licitara da se za učestale skupine turista, koji dolaze u naš grad uvede neka kružna autobusna linija da ne moraju pješačiti od i do autobusnog kolodvora gdje ih njihovi turistički autobusi iskrcavaju i ukrcavaju. Željko Stanec je na to rekao da su iskrcaji i ukrcaji mogući na autobusnom ugibalištu kod pošte u Gajevoj ulici što je i praksa tih turističkih autobusa koji se onda parkiraju na autobusnom kolodvoru.

ODGOVORNOST

Skendrović je potom pitao “tko će preuzeti odgovornost za izigravanje ljudi koji kroz medije dobiju jednu informaciju, a ovdje se radi na čisto drugačiji način”, pa je prozvao predsjednika Vijeća Mirana Šoića (SDP) i vijećnika Ivana Horvata (HSS) vezano uz rad međustranačkog vijeća smatrajući da je izigran usmeni dogovor sa sjednice tog vijeća oko imenovanja Damira Skoka članom povjerenstva za izradu Strateškog plana razvoja grada Samobora za razdoblje 2018.-2023. godine, čime se pokazalo da to nije, kako se na prošloj sjednici Gradskog vijeća tvrdilo, samo tehničko pitanje, već zapravo političko. -Podnio sam, kako se to tražilo, odmah sljedećeg jutra, pisani prijedlog, ali on nije uvršten u dnevni red ove sjednice, pa sam to doživio izigravanjem rečenog i još jednom u nizu opstrukcija u radu nas vijećnika te povukao taj već urudžbirani prijedlog – rekao je Skendrović. Vidno revoltiran, još je rekao da već godinu dana, trudeći se kritikama u dobrom duhu biti kooperativan i konstruktivan, ulaže napore u normalizaciju odnosa u Gradskom vijeću, ali je, usprkos tome, 36 prijedloga HDZ-a i oporbe odbačeno.

Iz svega toga proizašlo je njegovo prvo pitanje tko je odgovoran za to da se taj prijedlog nije uvrstio u dnevni red te drugo koje se odnosilo na gradonačelnikovu tvrdnju s prošle sjednice da je u slučaju ulaska na posjed Vugrinščaka on pozvao policiju, ali to je laž – rekao je Skendrović – te pitao tko će i za to odgovarati.

Na pitanje Luke Tomovskog o protumjerama Grada na najavljene tužbe udruga koje su prikupljale potpise za referendumske inicijative, Željko Stanec je za Udrugu Narod odlučuje rekao da je zatražila 21 lokaciju od kojih je većina bila vezana za crkvene prostore, pa je Grad tražio preciziranje tih lokacija i na kraju Udruzi, na ponovljeni zahtjev odobrio korištenje plohe Trga kralja Tomislava uz naknadu kakvu plaćaju i svi drugi zakupci.

O prijedlogu da se kao člana povjerenstva za strateški razvoj grada imenuje Damir Skok, Stanec je rekao da je on taj prijedlog stavio na Predsjedništvo HSS-a i ono ga je jednoglasno prihvatilo, ali je taj prijedlog sam predlagatelj povukao. O tome tko je zvao policiju u “slučaju Vugrinščak” Stanec je ustvrdio da je Beljakov odgovor bio točan u smislu toga tko je koga zvao. Vijećnik Skendrović zatražio je da mu se omogući da na to odgovori, ali nije dobio riječ. Neposredno nakon sjednice u našu je redakciju, pak, stigao e-mail Miroslava Ivanščaka s potvrdom MUP-a da je on pozvao policiju na intervenciju na Vugrinščaku.

KOMUNALNO I DRUŠTVENO

Ivan Horvat (HSS) pitao je jesu li riješene poteškoće s izgradnjom nogostupa u Grdanjcima, a Ivana Šolčić (HSS) kako će se riješiti manjak vrtićkih kapaciteta u Pavučnjaku te smanjeni interes tamošnjih roditelja da upisuju svoju djecu u Područnu školu Pavučnjak. Davora Daničića (SDP) zanimalo je kako će se dalje razvijati ugradnja eko-dipova u stambenim naseljima poput Južnog naselja, a Andriju Noršića (SDP) što je s novom reorganizacijom prometa u gradu. Lovro Mihelić (HDZ) požalio se na to da mu Komunalac, sukladno pravu na pristup informacijama, od 23. travnja nije odgovorio na postavljeni upit, a Franju Štefanića (SDP) zanimalo je u kojoj je fazi projekt sufinanciranja školskih obroka i kako se provodi.

-Za nogostup u Grdanjcima odabran je izvođač radova nakon mukotrpnog dogovaranja s Hrvatskim vodama, radovi počinju drugi tjedan, a financirat će ih popola Hrvatske vode i Grad Samobor – rekao je dogradonačelnik Stanec i naglasio da je takav ugovor sklopljen i za izgradnju mosta kod “čaraparne”. -Eko-dipovi nastavit će se postavljati na cijelom gradskom području, a u Južnom naselju, gdje je najveći broj stanovnika, bio je početak ove akcije – istaknuo je Stanec. Za novu regulaciju prometa, koja će obuhvatiti glavni gradski trg te Obrtničku i Livadićevu ulicu, Željko Stanec je rekao da je projekt gotov, a natječaj za izbor izvoditelja radova u fazi pripreme. Radovi na toj novoj regulaciji prometa trebali bi početi 1. srpnja i potrajati do 1. kolovoza, a Trg će ubuduće u danima vikenda biti zatvaran za promet. Na te Stanecove riječi reagirali su dobacivanjem iz redova HDZ-a, pa je predsjednik Vijeća morao smirivati situaciju. Vijećnika Mihelića zamjenik gradonačelnika je uputio da ponovno zatraži odgovor od Komunalca jer on nije upoznat s tim vijećnikovim upitom, a rok za odgovor je probijen.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković razjasnila je specifičnosti jedne odredbe koja se odnosi na mrežu škola zbog čega stanovnici Pavučnjaka više preferiraju upis djece u školu u susjednoj Općini Klinča Sela, pa će Grad pokrenuti akciju da se za djecu u Pavučnjaku, Petkovom Bregu i Drežniku osigura kombi prijevoz do škole u Pavučnjaku i Svetom Martinu pod Okićem. -U dogovoru s Dječjim vrtićem Grigor Vitez, Grad će nastojati osigurati dodatne kapacitete za mališane iz Pavučnjaka i susjednih naselja – rekla je Sanja Horvat Iveković, a odgovorila je i na pitanje o sufinanciranju školske prehrane što ide preko projekta “Priprema, pozor…gablec”, o čemu smo ovih dana opširnije izvještavali.

Irena Franceković (Most) pitala je da li je održan sastanak s koncesionarima javnog gradskog prijevoza jer joj je gradonačelnik prošli put odgovorio da će biti pozvana, pa je od zamjenika gradonačelnika doznala da sastanka, osim nekih telefonskih konzultacija s prijevoznicima, nije bilo.

“BETONKA”

Maja Gračanin (SDP) apelirala je na povećanje prometne sigurnosti na “betonki” gradnjom nogostupa na toj državnoj cesti i rotora na križanju s novouređenom Ulicom Matice iseljenika. Dopunio ju je Damir Skok (Bandić Milan 365) apelom da se asfaltira Ulica svete Helene. Željko Stanec je podsjetio da je Grad napravio idejni projekt za kružni tok na raskrižju “betonke” te ulica Andrije Hebranga i Matice iseljenika što bi ušlo u koridor za koji je izdana građevinska dozvola, ali izvedbu, koja je u nadležnosti Hrvatskih cesta, a ne Grada Samobora, ometa koridor buduće željezničke pruge. No, Grad je izgradio nogostup Ulicom Matice iseljenika što je primoralo Hrvatske ceste da tamo osiguraju pješački prijelaz preko “betonke”. -Za nogostup duž “betonke” također postoji idejni projekt – rekao je Stanec, ali ove godine rekonstrukcija “betonke” nije u planu Hrvatskih cesta. U Ulici svete Helene došlo je do izmjene vodovoda i stvorene su pretpostavke da se ta ulica asfaltira.

Na kraju “aktualca” Maja Gračanin je sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća izrazila svoje zadovoljstvo dobivenim odgovorima, ali prilika da iskaže zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, smatra Vladimir Skendrović, na isti način nije pružena njemu, pa je on revoltirano napustio Gradsku vijećnicu rekavši da je to segregacija oporbenih vijećnika i najavio press konferenciju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.