Vozim odgovorno – stižem sigurno!

6. lipnja 2018.
Komentari isključeni
638 Pregleda

Promet na autocestama tijekom ljetnih mjeseci izrazito je gust, stoga ovim putem Hrvatske autoceste apeliraju na korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, načinom vožnje pokažu visoku razinu odgovornosti jer smo na žalost svjedoci tri izgubljena života tijekom ovih dana u dvije teške prometne nesreće na autocesti. Društvo Hrvatske autoceste iskreno suosjeća s obiteljima stradalih, te im ovim putem izražava sućut , a osobama kojima je nužna medicinska pomoć želimo brzi oporavak.

Hrvatske autoceste podsjećaju da se tijekom turističke sezone zbog povećanog prometa na autocestama, nažalost povećava i broj prometnih nesreća, stoga ističu važnost odgovornog ponašanja u vožnji s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća te kako bi na svoje odredište stigli sigurno. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju, a 85 posto dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima.

Najčešći razlozi teških prometnih nesreća su brzina i unatrag nekoliko godina “distrakcija”, odnosno skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, kao jednog od faktora rizika u prometu, savjetuje se češći odmor kao i oprezna i odgovorna vožnja.

Hrvatskim autocestama kao društvu sigurnost korisnika je najvažnija, međutim sigurna vožnja autocestom nije isključivo stvar samo dobre i kvalitetne prometnice. Nedavno je provedena i studija “Sigurnost na autocestama” čiji rezultati pokazuju da imamo jedne od najboljih autocesta u Europi koje nude odgovarajuću sigurnost i čijim se korištenjem na vrlo brz način može stići na željeno odredište. Također, studija je pokazala da 96 posto mreže autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 posto dionica ima srednje nisku stopu, što pokazuje iznimnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama. Srednje visoku i visoku stopu nema niti jedna dionica. Kako bi održali ili podigli razinu sigurnosti korisnika u prometu, HAC će ove godine uložiti 90 milijuna kuna u redovno održavanje dok će u izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna.

I najbolja prometnica bez odgovorne vožnje ne jamči sigurnost. Za sigurnost prometa veliku ulogu ima ljudski faktor stoga je posebnu pažnju potrebno obratiti na planiranje vožnje, ulazak i silazak s autoceste, ulazak i izlazak iz tunela, prilagođavanje brzine u različitim okolnostima, učinkovito opažanje situacije u vožnji, oznake i znakove upozorenja na autocesti. Vožnja autocestom sigurnija je i udobnija od vožnje ostalim cestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, na autocestama se događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama. Hrvatske autoceste zato podsjećaju vozače kako je bitno često gledati na brzinomjer, jer često nismo svjesni brzine kojom vozimo.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Pomahnitali hrvatski policajac naoružan pištoljem ispalio dva metka u zemlju jer je bio toliko pjan da je promašio mirnog inžinjera iz Sirije koji se na granici sa Slovenijom igrao sa naoštrenim kolcem od 2 metra !
    Gde li su se deli Centar za mirovne studije, B.A.B.E. Helsinki voće i povrće, INDEX, (ne)vladine udruge, Amnesti internejšnl, Magnolija Sever, Kofi Anan, Butros Butros Gall, Vojo Ma33occcco, Matule i bubnjari i vuvuzele da osude ovaj teror sproću mirnih ljudi u potrazi za boljim životom ??
    Na oči celog sveta ???