Tarski ciklus novih generacija

5. lipnja 2018.
Komentari isključeni
647 Pregleda

Zaklada Zlatko i Vesna Prica ove godine obilježava 10 godina međunarodne likovne kolonije učenika osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara ““Mala škola xilografije i umjetničke fotografije – Ugo Maffi”. Ova likovna škola dobila je ime po talijanskom slikaru i grafičaru Ugu Maffiju, prijatelju Tara i Hrvatske te začetniku ove likovne kolonije za učenike.

Na 10. jubilarnoj koloniji, u kući Prica u Taru okupilo se proteklog tjedna 17 likovno nadarenih učenika koji su stvarali na temu “Ciklus iz Tara” u čast Pricinih 100 godina i njegovog Tarskog ciklusa, u radionicama xsilografije tj. drvoreza i umjetničke fotografije. Umjetnički voditelji radionica bili su iskusni samoborski likovni pedagozi – Nevenka Miklenić iz Osnovne škole Bogumila Tonija, koja radionice vodi svih 10 godina i Slaven Jurić iz Osnovne škole Samobor. Iz Pečuha pridružili su im se prof. Kósa Ferenc, prevoditeljica i suradnica Zaklade, Magdalena Molnar Drinoci, a iz tarske škole profesorica Marina Dželalija Jakominić.

Prve radionice s Ugom Maffijem vodila je Nevenka Miklenić, a njega je, nakon prerane smrti, zamijenio naivni slikar Milan Generalić.

Za uvod u temu, voditelji su učenicima prezentirali Pricin opus u monografiji “Zlatko Prica – 100 godina” i u katalozima brojnih izložaba te kroz obilazak karakterističnih lokaliteta i ambijenta Santa Marine i Tarske vale koje je Prica oslikao u svom Tarskom ciklusu.

U fotografskoj radionici profesorice Miklenić učenici istražuju i bilježe motive krajolika, mora, brodova i slično, po uzoru na umjetničku fotografkinju Vesnu Pricu, Pricinu prerano preminulu kćer. Kroz usvajanje osnovnih iskustava s fotografijom učenici su doživjeli cameru obscuru, izradu fotografija bez fotoaparata, tzv. fotograme u fotografskom laboratoriju Osnovne škole Tar-Vabriga te prošli “malu školu” fotografiranja s digitalnim fotoaparatima. Kroz zajedničku analizu snimljenih fotografija odabrali su tematski i umjetnički najuspješnije radove za završnu izložbu.

U radionici xsilografije-drvoreza, pod vodstvom profesora Jurića, učenici na osobni način interpretiraju Pricino djelo, dolazeći u dodir s prepoznatljivim svijetom ribara, uvala, brodova, olupina i mora. Upoznali su se s fazama rada od skice i izrade, odnosno rezbarenja matrice do otiskivanja grafičkih otisaka i opremanja slika za izložbu. Kroz zajednički rad učenici se međusobno upoznaju, stvaraju prijateljstva, nauče pokoju talijansku, mađarsku ili hrvatsku riječ, upoznaju novu sredinu i znamenitosti Istre, proširuju svoje spoznaje, razvijaju kreativnost u novim likovnim tehnikama i stvaraju mala umjetnička djela koja oduševljavaju posjetitelje završne izložbe, a i same mlade umjetnike.

Radionice već tradicionalno završavaju postavljanjem i svečanim otvaranjem izložbe nastalih radova u galerijskom prostoru Zajednice Talijana u Taru. Ove godine izložba je otvorena u petak, 1. lipnja, a uz aktualne, izloženi su i radovi prethodnih kolonija. Učenici su tom prigodom primili spomenice kao dokument i uspomenu na sudjelovanje na 10. međunarodnoj likovnoj koloniji učenika u Taru.

Ovaj postav bit će u jesen izlagan u Samoboru i Pečuhu, a profesorica Miklenić autorica je prigodnog kataloga radova deset godina kolonije koji se planira tiskati u jesen.

Mladi umjetnici redovito zaslužuju puno pohvala i čestitaka za svoju kreativnost i umjetnička postignuća, a voditelji zahvalu za profesionalnost i predanost kojima umjetničko umijeće prenose na djecu. Veliko zadovoljstvo doživljenim iskustvom Međunarodne likovne kolonije mladi umjetnici upisuju u knjigu dojmova, a njihovi spontani zapisi opravdavaju oživotvorenje Pricine ideje da se umjetnici okupljaju i stvaraju u njegovoj kući, u Istri koja je njemu bila neiscrpan izvor nadahnuća za najplodniji stvaralački ciklus.

Uz umjetničke, učenici na koloniji imaju i bogate prateće sadržaje koji uključuju posjete maslinaru Antonu Stojniću, izlete u Poreč, spilju Baredine, Muzej traktora, a ovisno o temi, prijašnjih godina posjetili su Novigrad i Lapidarij, Višnjan i Zvjezdarnicu, arheološki lokalitet Larun, Tarsku valu i tako dalje. Posebno je veselo druženje sudionika u komunikaciji na svim jezicima u kratkim trenucima opuštanja na moru ili u bazenu kampa u Lanterni, po prekrasnom vremenu i na toplom poslijepodnevnom suncu.

Programom kolonije ostvaruju se ciljevi osnutka Zaklade, a to su promicanje umjetnosti Zlatka i Vesne Prica, povezivanje hrvatskih i mađarskih likovnih umjetnika i kulture, prenošenje iskustva na mlade, nadarene naraštaje i razvijanje njihove kreativnosti i multikulturalnosti. Cijele ove godine osobiti cilj je primjereno obilježiti 10 godina ove likovne kolonije i kroz izložbe radova prethodnih godina, postignuća prezentirati ostalim učenicima i građanima Tara, Samobora i Pečuha.

Koloniju organizira i realizira Zaklada Zlatko i Vesna Prica u suradnji i uz potporu gradova osnivača – Samobora i Pečuha te uz nesebičnu podršku Općine Tar – Vabriga, Turističke zajednice, Osnovne škole Tar – Vabriga, Zajednice Talijana te pojedinaca koji su zaslužni da rad i boravak učenika u Taru bude uspješan i za pamćenje.

Marica Jelenić
upraviteljica Zaklade

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.