Tijelovskom procesijom osnažena vjera

31. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.340 Pregleda

Nakon središnje svečane euharistije u samoborskoj župnoj crkvi Svete Anastazije, u povodu današnjeg kršćanskog blagdana Tijelova, procesijskim ophodom Parkom domovinske zahvalnosti, s Presvetim oltarskim sakramentom, vjernici su proslavili svetkovinu Presvetog Tijela i Predragocjene Krvi Kristove. Predvođeni samoborskim župnikom i dekanom, prečasnim Davorom Štuljanom, u pratnji župnog vikara, velečasnog Danijela Hačka, đakona Alena Vrbeka i župnih ministranata, obišli su, uz litanijske molitve, četiri oltara izgovarajući prošnje, čitajući evanđelja i druge svetopisamske zapise i pjevajući psalme.

U procesiji su, kao i uvijek, bili pripadnici samoborskih bratovština, Svetog Jurja, Svetog Filipa i Jakoba, Svetog Antuna Padovanskog i Svete Helene.

Na današnji se dan vjernici prisjećaju kako je Bog utjelovljenjem u ljudski lik postao čovjekom, jednim od nas, “u svemu nam jednak, osim u grijehu” – kako je rekao sveti Pavao. Tajnu svog utjelovljenja Isus je na svojoj posljednjoj večeri utkao u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, odnosno sakrament euharistije, tj. dar pričesti, a u naravi hrana i piće. Bog je u Isusu svima postao dohvatljiv i blizak.

Povratkom u crkvu svi su složno zapjevali zahvalnu pjesmu pobjede i radosti “Tebe Boga hvalimo”.

U samoborskoj franjevačkoj crkvi procesija će krenuti nakon mise u 18 sati i 30 minuta, kroz samostanski park, odnosno od crkve prema Kući susreta Tabor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.