Pohvale za izvješća, primjedbe na proračunsko izvršenje

31. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.657 Pregleda

Svetonedeljsko Gradsko vijeće jučer je poslijepodne na svom 12. zasjedanju jednoglasno podržalo sva izvješća o prošlogodišnjem radu svetonedeljskih trgovačkih društava, ustanova, institucija, zajednica i udruga, odnosno Svenkoma, Dječjeg vrtića Slavuj, Gradskog društva Crvenog križa, Vatrogasne i Sportske zajednice te Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i Udruge umirovljenika.

No, godišnje izvješće o izvršenju lanjskog proračuna prihvaćeno je većinom glasova jer je oporba ostala suzdržana. Uime glavne opozicijske stranke, HDZ-a, Damir Halužan je ustvrdio da će se u Vijećnici teško naći netko tko bi mogao reći da je zadovoljan s ovako ostvarenim proračunom u kojemu je, uz ostalo, planirani razvoj grada u prošloj godini, odnosno komunalna novogradnja, ostvaren s tek 39 postotnim izvršenjem u odnosu na plan. Činjenica da je Grad Sveta Nedelja prošlu godinu završio s viškom od 22 milijuna kuna, što je prema 16 milijuna kuna prenesenih iz 2016. godine, još za 6 milijuna kuna više, ukazuje ili na loše planiranje ili na velike poteškoće u ostvarenju zacrtanog. Jedinom olakotnom okolnosti pritom može se smatrati izborna godina u kojoj je aktualna gradska uprava vođenje grada od prijašnje naslijedila tek u drugoj polovici godine, pa s drugačijim vizijama u odnosu na prijašnje nije uspjela do kraja posložiti kockice svojih nakana.

Na ovoj sjednici nije odlučeno kako će do kraja biti preraspodijeljen i čemu namijenjen taj višak, a nije ni naznačeno kada će doći do rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Tome treba pridodati i blizu 16 milijuna kuna nenadanog ovogodišnjeg prihoda od poreza na dohodak, uplaćenog temeljem jedne isplate dohotka iz ostvarene dobiti u jednoj sportskoj kladionici. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač naglasila je da se u 2017. godini Grad Sveta Nedelja nije zaduživao, ni davao jamstva Svenkomu ili Dječjem vrtiću Slavuj čije je osnivač, te da svoje prijašnje kreditne obveze, odnosno ostatak glavnice od 15-ak milijuna kuna s pripadajućom kamatom za izgradnju sustava fekalne odvodnje uredno podmiruje. Istek ovog kredita bit će u 2021. godini.

-Neki su se natječaji za kapitalnu izgradnju u 2017. godini morali poništiti čime su se odužili postupci javne nabave, pa nije došlo do realizacije planiranih projekata i tako je u proračunu stvoren višak sredstava – rekla je Biserka Delač. Napominjući da je lanjski proračun, planiran s 89 milijuna kuna, na kraju ostvaren s 86 milijuna kuna, istaknula je da je i dalje najizdašniji gradski prihod onaj od poreza i prireza na dohodak i iznosi 59 milijuna kuna, odnosno 68 posto cijelog proračuna. Iako se taj prihod prema 2016. godini, lani smanjio za 3 milijuna kuna, Vladinim kompenzacijskim mjerama na toj proračunskoj stavci, Grad je prihodovao skoro 7 i pol milijuna kuna.

VATROGASNE POTREBE SVE NAGLAŠENIJE

Iz ostalih izvješća na jučerašnjoj sjednici svetonedeljskih vijećnika izdvajamo da je izvjestitelj gradske vatrogasne zajednice, njezin predsjednik Ivica Petravić, iskazao potrebu da se nastavi s inicijativom za osnivanjem profesionalne vatrogasne postrojbe u Svetoj Nedelji, a dok do toga ne dođe da se sa sadašnja 4, broj zaposlenih vatrogasaca u Zajednici poveća na 7. Sadašnja 4 na dežurstvu su svakodnevno od 7 do 15 sati, a u ostalim smjenama računa se na vatrogasne dobrovoljce, koji su u prijepodnevnim i ranoposlijepodnevnim satima mahom na svom poslu. -Zapošljavanje 7 profesionalnih vatrogasaca značilo bi stalno 24-satno dežurstvo u 3 smjene – rekao je Petravić – potkrijepivši potrebu za tim činjenicom da je u Svetoj Nedelji broj stanovnika prešao brojku od 20 tisuća te specifičnošću terena. Financijski bi to značilo povećanje sadašnjeg ulaganja u zaposlene s 390 tisuća kuna na 680 tisuća kuna godišnje. Spomenuo je pritom i potrebu za roniocima s obzirom na velik broj jezera na području Svete Nedelje i dometnuo da su vatrogasci baš na dan ove sjednice izvukli tijelo jednog utopljenika iz jezera u Orešju. -Neophodno nam je potrebno i kombinirano kemijsko vozilo, koje je vrijednosti između 2,2 i 2,6 milijuna kuna i za kakvim se ukazala potreba prilikom nedavne intervencije kod izlijevanja nafte u svetonedeljskoj industrijskoj zoni. Apelirao je na izvršnu, ali i predstavničku vlast da se iznađe rješenje za izgradnju vatrogasnog centra za koji bi najbolja lokacija, zbog veće operativnosti, bila nedaleko od sadašnjeg semafora pri silasku s autoceste, a zatražio je i osnivanje vatrogasne dispečerske službe.

Damir Halužan je podsjetio da je oporba već predlagala povećanje sredstava za vatrogastvo u iznosu od 300 tisuća kuna i rekao da očekuje da takav prijedlog prođe u rebalansu proračuna.

Zanimljivo je bilo i izvješće o radu Sportske zajednice u prošloj godini jer je potaknulo raspravu o tome u kojoj se mjeri Grad, gradonačelnik i Gradsko vijeće smiju miješati u autonomnost rada te, ali i drugih zajednica, a sve u svjetlu pitanja Marka Kresonje (SDP) što je s izborom tajnika Sportske zajednice na što je njezin predsjednik i izvjestitelj na ovoj sjednici, Zoran Žitković, rekao da izbor tajnika nije dobio potvrdu Grada. Bilo je govora i o 10-postotnom smanjenju sredstava za rad ne samo ove, već i nekih drugih zajednica, na što je vijećnik Ivica Vojvodić (Nezavisna lista Darija Zurovca) rekao da Grad za sport izdvaja maksimalna 3 milijuna kuna i da treba potražiti i druge izvore financiranja kao što to čine kulturnjaci za koje je, pak, predsjednik njihove zajednice, Robert Maračić, također na jedno od vijećničkih pitanja, ustvrdio da se snalaze javljajući se na županijske natječaje te natječaje Ministarstva kulture i gospodarskih subjekata.

Uz izvješće Svenkomova direktora Dalibora Jakopca veže se činjenica o stalnom povećanju opsega posla ove gradske komunalne tvrtke zbog čega se i broj ukupno zaposlenih u prošloj godini popeo na 19 uposlenika zajedno s direktorom, dva više u odnosu na godinu ranije. -Lani je nabavljeno i dosta nove opreme i strojeva – rekao je Jakopec – te vijećniku Kresonji potvrdno odgovorio na pitanje da vozila i radni strojevi tvrtke izvan radnog vremena stoje parkirani u dvorištima Svenkomovih radnika jer je tako sigurnije dok se za tvrtku ne uredi prostor bivšeg Stočara na Svetonedeljskoj cesti u Kerestincu.

GORDANI SUPANC NOVI MANDAT NA ČELU VRTIĆA

Bez rasprave, odnosno uz pohvale kao i za sva druga, prošla su izvješća Dječjeg vrtića Slavuj, Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika i Udruge umirovljenika uz podatak da je na kraju zasjedanja, na prijedlog Upravnog vijeća gradskog vrtića, za njegovu ravnateljicu ponovno izabrana Gordana Supanc.

OBRTU VRANČIĆ PONOVNO POVJERENE NERAZVRSTANE CESTE

Održavanje nerazvrstanih cesta u Svetoj Nedelji ponovno je, za razdoblje do 31. svibnja 2020. godine, povjereno svetonedeljskom Obrtu Vrančić za iznos od 6 milijuna i 455 tisuća kuna godišnje što je za nekih 120 tisuća kuna bilo povoljnije od ponude samoborske tvrtke Hvar.

“AKTUALAC”

Aktualni sat svetonedeljski su vijećnici jučer odradili za 30-ak minuta, a od niza pitanja izdvajamo neka.

Marko Kresonja (SDP) ukazao je na loše označavanje nesaniranih prekopa na cestama, a gradonačelnik Dario Zurovec odgovorio da će se na to pripaziti, ali je napomenuo da se s cesta ti znakovi često kradu. Na drugo Kresonjino pitanje, na koje se kasnije nadovezao i Damir Halužan (HDZ), a odnosi se na gradnju bazne stanice u Orešju, Dario Zurovec je ustvrdio da se tamo radi ilegalno i da je to Grad prijavio građevinskoj inspekciji. Vijećnik Halužan je rekao da je prijavu trebalo uputiti i poljoprivrednoj inspekciji jer se radi o nasipavanju puta na poljoprivrednom zemljištu.

Jozo Vrdoljak (HDZ) tražio je da se makne stilizirani logotip svetonedeljske crkve s kanti za otpad te da se uredi autobusno stajalište u Brezju. Gradonačelnik je rekao da je ta stilizacija jedan od prvih koraka u brendiranom unificiranju grada, ali da će ovaj logo na kantama za smeće biti uklonjen, a autobusna stanica u Brezju uređena unutar sljedećih mjeseca dana.

Ivana Bertović (Nezavisna lista Drage Prahina), Marijan Vojvodić (HDZ) i Goran Kanižaj (HDZ) pitali su što je s kašnjenjem uplata gradskog novca za rad braniteljskih i sportskih udruga te umirovljeničkih podružnica te dobili gradonačelnikov odgovor da se to rješava i da će postupak biti završen sljedeći tjedan.

Dragutin Vinovrški Pentek (HSS) progovorio je o vandalizmu na groblju i dobio odgovor da će zbog učestalosti uništavanja tuđe imovine tamo biti postavljene nadzorne kamere. Podsjetio je i na potrebu ograđivanja vodocrpilišta u Strmcu s čime se gradonačelnik Zurovec suglasio.

Zdenko Tubikanec (HDZ) saznao je, pak, da se geodetske izmjere na Ulici Franje Tuđmana u Bestovju odnose na planiranu gradnju nogostupa.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    tko je financirao ili spozorirao festival elektronske glazbe ili bolje rečeno stvaranja buke u dvorcu kerestinec, koju je korist imao grad od ulznica koje su prodavali po 250 knili će to potrošiti na drogu i alkohol jer preko 10 sati normalan čovjek ne može slušati ako nije napušen drogom ili dobrano pijan.