Podignutih zastora zavirili u spomenar stihova Vlaste Mažuranić

30. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.076 Pregleda

Samoborska pjesnikinja Vlasta Mažuranić obogatila je lokalnu poetsku riznicu još jednom vrijednom zbirkom pjesama. Njena četvrta zbirka nosi naziv “Podigni zastor” predstavljena je na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, ispunjenom njenim prijateljima i štovateljima. U programu predstavljanja, uz autoricu, sudjelelovali su i urednica zbirke Jadranka Brnčić, pjesnik Enes Kišević te Vanda Vandekar Bartulica koja je uvodno pročitala nekoliko pjesama iz zbirke. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se duo Mala – Maja Cipek i Lada Lokmer.
Vlasta Mažuranić na početku je istaknula kako joj je čast i velika radost što će svi zajedno imati prilike upoznati pjesme iz njene nove zbirke te je potom zahvalila na potpori Enesu Kiševiću i njegovoj supruzi, urednici zbirke Jadranki Brnčić, dizajnerici Lani Krpini na oblikovanju knjige, na lekturi kćeri Vesni Jelinčić, Branimiru Dorotiću čiji je stih stavljen na početak zbirke kao i pulskoj književnici Mariji Družeti koja je istarskim dijalektom uljepšala zbirku. Zahvalu je uputila i knjižnici, samoborskom ogranku Matice i predsjedniku Gordanu Črpiću te Slastičarni U prolazu odnosno obitelji Žganjer koja je pomogla u sponzorstvu, a zahvala je pripala i umjetnicama u glazbenom dijelu programa, svima koji su došli uljepšati večer prezentacije zbirke te “šogoru koji zbirku drži ispod svog jastuka”.

O samoj zbirci kratko su govorili Enes Kišević i Jadranka Brnčić.
– Vlasta u najnovijoj knjizi poezije podvlači crtu, uspostavlja red. Ista energija koja zeleni drveće pokreće i poetisinu ruku dok piše. Treba pronaći riječi za one koji će tek doći, riječi koje neće remetiti, nego radovati tišinu. A to se ne može postići ako se ne diše u krilu prirode. Treba se dobro našutjeti s prirodom pa doći kući i svaku riječ staviti na njeno mjesto…Posvećena prijateljima, odana miru, predana samoći, pjesnikinja je čitav svoj život prirodi ostala vjerna – zaključio je Enes Kišević u predgovoru zbirke.
Jadranka Brnčić pojasnila je pak podjelu zbirke na tri cjeline za koje je ustvrdila kako su svojevrstan spomenar na najsvetije trenutke autoričina života. Prva cjelina nosi naziv “Na prugama radosti” i obuhvaća 44 pjesme, “Postojanje i nestajanje” je posveta pjesnikinje njenoj obitelji i prijateljima te “Vina bumo skupa pili” obuhvaća osam pjesama na kajkavskom.
– Što to priječi prozoru da pusti sunce u sobu? Ili što to zastire naš pogled da ne vidimo svjetlost čijega bića? Odmaknete li zastor s Vlastinih riječi, vidjet ćete da je to, zapravo, ono čega u njima – nije. Ne promatra ona dan iz perspektive noći, nego su njezine noći obećanje dana – ustvrdila je Jadranka Brnčić.
Vlasta Mažuranić članica je samoborske Matice od 1992. godine, a ovo joj je četvrta zbirka pjesama. Prije je objavila zbirke “Ispjevana svjetlost”, “Pričam ti cvijeće” te “Ples po rosi”, a zanimljivo da su neke njene pjesme i uglazbljene kao “Svetost šutnje” i “Miris jeseni”. Po završetku predstavljanja zbirke “Podigni zastor” autorica je potpisala nebrojeno primjeraka, a druženje je nastavljeno u neformalnom tonu ispred knjižnice na prigodnom domijenku.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.