Završena proslava Dana grada Svete Nedelje

28. svibnja 2018.
Komentari isključeni
918 Pregleda

Proteklog vikenda završena je manifestacija Dan grada Svete Nedelje za 2018. godinu. U petak je u Centru za posjetitelje grada Svete Nedelje održano predavanje i radionica u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje. Prije početka radionice okupljenima se obratila zamjenica gradonačelnika Svete Nedelje Marija Hršak i uime Grada pružila punu podršku radu Udruge. Također je pohvalila organizaciju ovakvih radionica kao priliku za osluškivanje potreba osoba s invaliditetom. Okupljenima se obratila i Petra Matijaščić Žugaj, izvršna direktorica Udruge i voditeljica projekta “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom”. Istaknula je kako su od nedavno otvorene prijave za taj projekt kojim je pružena mogućnost za skoro 300-tinjak novih korisnika usluge osobne asistencije. Nakon kratkog izlaganja o radu Udruge, njezini su članovi pristupili radionici u sklopu koje su izrađivali kreativne rukotvorine.

U Gradskoj vijećnici otvorena je potom izložba Dječjeg vrtića Slavuj, odgojno obrazovne skupine Hobotnice pod nazivom “Mali slikari – velika djela”. Izložbu su pripremile odgojiteljice Ivana Špehar i Mirela Bašić, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi. Pri tome je istaknuo kako su djeca naše najveće bogatstvo te kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo vidjeti ovako izvrsna djela koja izrađuju predškolci iz odgojne skupine Hobotnice. Prigodnim govorom obratila se i ravnateljica Dječjeg vrtića Slavuj, Gordana Supanc. Izložba se prostire duž cijelog kata zgrade gradske uprave i može se i dalje pogledati. Proslava je u petak završila koncertnim nastupima glazbenog sastava Havana Band i Diktatora i gosta Giuliana. Za sve posjetitelje, uz dobru glazbu, bilo je osigurano besplatno pivo i hot-dog.

U subotu je održan Dječji glazbeni festival “Radost u pjesmi” u organizaciji Dječjeg zbora Prva ljubav i radionice dječjih vrtića s područja Svete Nedelje. Za sve najmlađe sudionike i posjetitelje organizatori su osigurali besplatne kolače i sokove, a u organizaciji Fotokluba Klik iz Svete Nedelje posjetitelji su se mogu poslikati i besplatno razviti fotografije. U rano poslijepodne, na istom mjestu, održan je Festival šaha u sklopu kojeg je odigrana simultanka velemajstora Marina Bosiočića. Protiv velemajstora Marina Bosiočića simultanu partiju šaha igrali su gradonačelnik Dario Zurovec i njegov zamjenik Davor Nađi, mladi šahisti kao i drugi odrasli ljubitelji šaha. Organizator turnira bio je Šahovski klub Sveta Nedelja.

Kasno poslijepodne ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima uz Svetonedeljsko groblje položeni su vijenci i odana je počast poginulim braniteljima grada Svete Nedelje, a u povodu obilježavanja Dana grada. Uime Grada Svete Nedelje vijenac je položio gradonačelnik Dario Zurovec u pratnji zamjenice Marije Hršak, a uime Gradskog vijeća počast je odao njegov potpredsjednik Gabrijel Deak. Uz predsjednike i članove braniteljskih udruga s područja grada, polaganju su nazočile i povijesne postrojbe Hrvatske vojske. One su potom krenule mimohodom od Svetonedeljskog groblja do glavnog gradskog trga gdje su predale prijavak gradonačelniku. Manifestaciju su otvorili članovi Kuburaškohg društva Gromovnik tradicionalnim pucnjem iz kubura. Nakon završetka službenog dijela postrojavanja, gradonačelnik Dario Zurovec održao je svečani prijem zapovjednika povijesnih postrojbi Hrvatske vojske gdje im je uručio prigodne poklone i zahvalnice. Organizator Smotre povijesnih postrojbi Hrvatske vojske bila je Svetonedeljska garda Petra II. Erdödyja.

Turistička zajednica grada Svete Nedelje i ove je godine u svibnju provela natječaj za izbor najljepše okućnice Svete Nedelje u 2018. godini, pa je na gradskom trgu održana dodjela priznanja “Zeleni cvijet”. Temeljem zaprimljenih prijava tročlana ocjenjivačka komisija u sastavu Marija Hršak, zamjenica gradonačelnika, Ivana Petravić iz tvrtke Svenkom i Monika Golubić iz Turističke zajednice obišla je teren te ocijenila prijavljene kandidate. Sukladno tome zahvalnice za sudjelovanje u akciji i poklon bon u vrijednosti od 200 kuna osvojili su Marija Guliš, Maja Zečević i Dragica Petravić. Priznanje, knjigu i nagradu u vidu poklon bona u vrijednosti od 500 kuna za osvojeno 3. mjesto za najljepšu okućnicu Svete Nedelje u 2018. godini dodijeljeno je Snježani Čitarović iz Bestovja, a priznanje, knjigu i nagradu (poklon bon u vrijednosti od 1.000 kuna) za osvojeno 2. mjesto za najljepšu okućnicu dobio je Ivica Bratić iz Jagnjić Dola. Priznanje, knjiga i nagrada (poklon bon u vrijednosti od 1.500 kuna) za najljepšu okućnicu pripalis u Marici Mostovac iz Brezja. Nagrade im je uručila zamjenica gradonačelnika Marija Hršak i djelatnica Turističke zajednice grada Monika Golubić.

Večernji program završen je koncertnim nastupima Indire Forza i grupe Full Gas, a za mnogobrojne posjetiljete ovog dijela programa organizator je osigurao besplatan hot-dog i pivo.

Proslava Dana grada Svete Nedelje okončana je jučer kada je u povodu svetkovine Presvetog Trojstva u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva proslavljen Titular i Dan župe. Središnje euharistijsko slavlje u Svetoj Nedelji predvodio je samoborski župnik, prečasni Davor Štuljan.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.