Najnovije
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

O javnom prijevozu, Vugrinščaku i izvješćima o lanjskom radu

25. svibnja 2018.
Komentari isključeni
2.546 Pregleda

Najzanimljiviji dio jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Samobora bio je aktualni sat kojim su dominirale dvije teme – autobusni prijevoz i Vugrinščak.

JAVNI PRIJEVOZ

Mostova vijećnica Irena Franceković upozorila je na to kako bi prema njezinim saznanjima, silom zakona, trebao prestao vrijediti ugovor o koncesiji u javnom gradskom prijevozu jer je nezakonit o čemu je u utorak govorila i na press konferenciji. Prema objašnjenju koje je iznijela, 2016. godine Samoborček d.o.o pripojio se društvu Meator iz Jastrebarskog koje je potpisalo ankes ugovora o koncesiji. Međutim, ustvrdila je Franceković, prema dostupnim izvješćima to društvo nema ni prijevozna sredstva, a niti ljude te realno ne može obavljati javni prijevoz. U međuvremenu, kaže Franceković, prijevoz obavlja trgovačko društvo Samoborček EU grupa koje nije ista pravna osoba koja je potpisala osnovni koncesijski ugovor i nema nikakvu pravnu sljednost od tvrtke Samoborček ili Meator.

-Smatramo da je nedopustivo ovakvo nelegalno poslovanje Grada s pripadajućim koncesionarom te da se što hitnije mora poduzeti sve radnje da se koncesija nanovo raspiše, da se utvrde novi uvjeti i da se takvo nelegalno, nezakonito poslovanje prekine – rekla je Irena Franceković te dodala kako su zato pokrenuli postupak da se na dnevni red Vijeća u zakonskom roku uvrsti prijedlog odluke o novoj regulaciji javnog gradskog prijevoza.

Gradonačelnik Krešo Beljak prvo je podsjetio da Grad Samobor ima utjecaj samo na lokalne linije te da se na natječaj za njih bio javio samo jedan koncesionar jer su one u stvari neisplative ukoliko ista tvrka nema i koncesiju za međužupanijsku liniju, a za koju natječaj raspisuje nadležno ministarstvo. Što se tiče aktualne situacije s (ne)važenjem koncesije, Beljak je ustvrdio kako gradska pravna služba radi svoj posao.

-Je li tu bilo kakvih nepravilnosti ili ne, ja to doista ne mogu tvrditi, ali siguran sam da gradske službe rade sve kako bi se sve moguće nepravilnosti izbjegle. A što se linija tiče, slažem se da bi u Samoboru neke od njih trebalo promijeniti ili uvesti neke nove. Moja je osobna želja bila da Samobor krene u organizaciju svog poduzeća za javni prijevoz, ali došli smo do zaključka da je zbog negativnih zakona većim dijelom ta želja neprovediva. To ne znači da vi niste u pravu, treba raditi na poboljšanu kvalitete javnog prijevoza i na tome permanentno radimo, nažalost, ne ide nam na ruku situacija u državi gdje su cijene goriva stalno u porastu, pa nas moguće čeka i zahtjev koncesionara za povećanjem cijene prijevoza sukladno ugovorima koje imaju, no to će tada doći i na Gradsko vijeće – rekao je gradonačelnik Beljak te upozorio kako bi se u slučaju novog raspisivanja koncesije za lokalne linije moglo dogoditi da se nitko ne javi.

Također je pozvao vijećnicu Franceković i sve zainteresirane da mu se pridruže na sastanku koji će biti organiziran s koncesionarima. Dodao je i kako Grad već godinama ima situaciju da mu nad glavom visi opasnost od ukidanja nekih linija, da je u posljednjih nekoliko godina broj mjesečnih pokaza smanjen za 70 posto te da se nada kako će problem javnog gradskog prijevoza biti riješen kad zaživi projekt međužupanijskog integriranog prjevoza na kojem se radi sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom te Gradom Zagrebom.

Na temu javnog prijevoza u svom se pitanju nadovezao i HDZ-ov vijećnik Vladimir Skendrović koji je pitao za mogućnost kontrole prijave prometa koncesionara jer smatra da postoji nesrazmjer između prijavljenog prometa i koncesijske naknade. Vijećnika Skendrovića zanimala je i situacija oko Vugrinščaka s obzirom na informaciju da je, kako je rekao, bilo pokušaja nasilnog ulaska na područje bazena te je morala intervenirati i policija, pa ga je zanimalo kakav je status Vugrinščaka i hoće li se ove godine tamo održati ljetni rekreativni program za školarce.

VUGRINŠČAK I LJETNI SPORTKO

Gradonačelnik Beljak je odgovorio kako će dati nalog gradskim službama da provjere ima li nesrazmjera po prijavi prometa koncesionara u javnom prijevozu. Što se, pak, tiče Vugrinščaka, odnosno bazena, vlasnik je Grad Samobor, a u tijeku su pregovori s koncesionarima, objasnio je Krešo Beljak.

-Koncesionar je tražio od Grada da mu isplatimo ostatak potraživanja jer je ugovorom iz 1998. godine bilo definirano da se najamnina prebija njihovim ulaganjima te je koncesionar tražio povrat uloženih sredstava u Vugrinščak. Mi smo voljni isplatiti ono što nam je dužnost temeljem tog ugovora, međutim tražimo račune kojim bi se pravdala ta ulaganja. Mi te račune nismo dobili na uvid, a Grad Samobor ne može platiti nikome ništa ako za to nema pravnog temelja, odnosno računa – rekao je gradonačelnik.

Što se tiče Ljetnog sportka, podsjetio je kako je u nekoliko prijašnjih godina u ovo vrijeme uvijek bilo “natezanja” oko tog programa, pa se ove godine odlučilo da Grad uđe u svoj vlastiti prostor i organizira program.

-Sportka mora biti, organizirat će ga ustanova Sportski objekti Samobor, a policiju smo na teren pozvali mi, kao i javne bilježnike da bi se napravio mirni ulazak u posjed Grada Samobora, a svi koji misle da im je Grad nešto dužan, uključujući vlasnika poduzeća Nakus i koncesionara, slobodni su tužiti nas i mi ćemo ispoštovati sudsku odluku ma kakva ona bila – poručio je gradonačelnik Krešo Beljak.

DIVLJI DEPONIJI, ŠKOLSKI UDŽBENICI, KOMUNALIJE, UGOSTITELJSKE TERASE

U aktualnom satu vijećnik Damir Skok (Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365) pozvao je gradsku vlast da se u proračunu nađe sredstva za sanaciju svih divljih deponija na području Grada te je ponovio prijedlog o zajedničkoj, gradskoj proslavi Međunarodnog praznika rada. Gradonačelnik Beljak je odgovorio da su divlji deponiji kontinuirani problem ne samo Samobora, nego i cijele Hrvatske, ali da smatra kako ih je u zadnje vrijeme sve manje te da raste ekološka svijest među građanima. Inicijativu zajedničke proslave Praznika rada podržao je ukoliko je podrže sve stranke.

Vijećnika SDP-a Luku Tomovskog zanimala je mogućnost sufinanciranja nabave udžbenika učenicima samoborskih škola u svjetlu činjenice da je Skupština Zagrebačke županije odbila prijedlog rebalansa proračuna kojim su trebala biti osigurana sredstva za udžbenike. Resorni pročelnik Juro Horvat odgovorio je da će se konkretna situacija znati nakon konzultacije s odgovornima u Županiji.

Na kraju aktualnog sata pitanja su postavila tri HDZ-ova vijećnika, Lovro Mihelić, Franjo Bedeničić i Ivan Kaselj. Vijećnika Mihelića zanimalo je planira li se produženje nogostupa u Vrbovcu te postoje li saznanja “kamo su otišli novci od transfera gospodina Belaka”? Na potonje nije dobio odgovor dok je na prvo pitanje resorni pročelnik Zvonko Župančić rekao kako dovršetak nogostupa u Vrbovcu nije u planu za ovu godinu.

Vijećnika Bedeničića zanimalo je kad je Grad donio odluku o preuzimanju atomskog skloništa u Bregani, kad se planira sanirati azbestni krov tvrtke Šavrić te planira li se riješiti pitanje vodovoda od dvorca Kipach do granice koji prolazi privatnim parcelama. Rečeno mu je da će na sva pitanja dobiti pisani odogvor.

I na kraju, vijećnik Kaselj predložio je smanjanje iznosa naknade za najam terasa na Trgu kralja Tomislava uz kostataciju da je 70 kuna po četvrtnom metru previše, pogotovo, usporedi li se s cijenom najma u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu gdje je najam 30 kuna. Gradonačelnik Beljak odgovorio je kako se radi o situaciji ponude i potražnje, odnosno zakonu tržišta te da i uz ovakve cijene u Grad dolaze novi zahtjevi za terasama pa da ne vidi razloga za smanjenje cijene najma.

PRORAČUNSKO IZVRŠENJE

Zasjedanje gradskih vijećnika nastavljeno je razmatranjem brojnih izvješća o lanjskom radom trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada te njegovih ustanova, institucija i zajednica, koja su prošla jednoglasnim prihvaćanjem ili izglasavnjem većinom glasova za. Tome je prethodilo izvješće pročelnika za financije Željka Radovanića o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna za koji je rekao da je u konačnici iznosio 218 i pol milijuna kuna od čega su izvorni gradski prihodi bili 193 milijuna kuna. Najveći udio u tome imala su dva upravna odjela, onaj za društvene djelatnosti u iznosu od 79 milijuna kuna i komunalni odjel u visini od 73 milijuna kuna. Gradskog zaduživanja u protekloj godini nije bilo, a postojeći investicijski krediti uredno se otplaćuju – naglasio je Radovanić. Rashodi i izdaci lani su, u odnosu na 2016. godinu, bili smanjeni za skoro 20 posto, ali je godina završena s manjkom od 5 milijuna kuna zbog prenesenih gubitaka iz prethodnog razdoblja. -Zbog Vladinih mjera zaustavljen je kontinuitet povećanja proračunskih prihoda od poreza na dohodak koji je godišnje rastao za oko 6 posto i Gradu donosio rast prihoda od 12 do 13 milijuna kuna – istaknuo je Željko Radovanić te dodao da je podbacio i prihod od prodaje građevinskog zemljišta na nekadašnjoj gmajni u Maloj Rakovici koji je bio planiran s 21 milijunom kuna, a donio je u proračun 8 milijuna kuna. Najavio je i tehnički rebalans proračuna u srpnju te pravi rebalans u rujnu.

-Ovakvo je izvješće o izvršenju proračuna neprihvatljivo zbog lošeg planiranja, jesmo likvidni, ali smo u biti negativno poslovali i to će se odraziti i na ovu godinu – rekao je HDZ-ov vijećnik Vladimir Skendrović. Mostovu Irenu Franceković najviše je zasmetalo to što se proračunski manjak s 3 milijuna iz 2016. popeo na 5 milijuna kuna u 2017. godini, pa je napomenula da bi se gradska uprava morala restriktivnije odnosit prema troškovima.

Na kraju je s 15 glasova za i 5 protiv prihvaćeno ovo izvješće.

Uslijedila su izvješća o radu Poduzetničkog centra Samobor i Energo metana u prošloj godini.

PCS I ENERGO METAN

-PCS je u 100-postotnom vlasništvu Grada – podsjetio je njegov direktor Željko Radovanić – i dodao da je sa samo jednom stručnom zaposlenicom niz godina potpora samoborskom gospodarstvu. Uspješno izvršava niz aktivnosti u pomaganju našim poduzetnicima oko prijavljivanja na razne natječaje, organizira seminare, edukacije, stručna osposobljavanja i manifestacije na razini grada, a nositelj je aktivnosti oko poticajnih mjera u gospodarstvu te . Dio sredstava za svoj rad ostvaruje na tržištu, a dio gradskom subvencijom. na pitanje vijećnika Bandićeve stranke Damira Skoka hoće li biti novih zapošljavanja u Poduzetničkom centru, Željko Radovanić je odgovorio da su s otvaranjem Malog Tehnopolisa Samobor tamo predviđena 4 neophodna stručna radna mjesta, a PCS je u uskoj vezi s MTS-om.

Izvješće o poslovanju Energo metana podnio je njegov direktor Antun Oklopčić ustvrdivši da su u prošloj godini dograđena 3 kilometra plinske mreže koja je sada duga 184 kilometra, da se najviše radilo na području Molvica, Falaščaka, Galgova i Rakovice, da Energo metan ima ukupno 6329 potrošača, od čega 5723 čine kućanstva te da je lani, nakon oporezivanja, ostvario neto dobit od 1,8 milijuna kuna. Baš za to “zakačili” su se oporbeni vijećnici Vladimir Skendrović i Irena Franceković zatraživši od Grada, u čijem je vlasništvu 51 posto ove tvrtke, da s pozicije te dobiti napravi analizu prihoda tvrtke, koji se u posljednje 3 godine smanjuju, i pronađe mogućnost za smanjenje cijene plina za građane, koji očito sve više prelaze na neke druge alternativne izvore toplinske energije. Antun Oklopčić je upozorio na to da se o smanjenju cijene plina moraju dogovoriti svi suvlasnici, rekao je da u potrošnji plina u protekle dvije godine nema velike razlike te podsjetio da je Energo metan već smanjio svoju maržu prema potrošačima. Za velike dužnike prema Energo metanu je rekao da bi im možda bilo isplativije da podizanjem kakvog kredita riješe svoja dugovanja nego što plaćaju visoke zatezne kamate za kašnjenja u plaćanju.

POHVALE KNJIŽNICI I PUČKOM UČILIŠTU, KRITIKE MUZEJU

Niz pohvala za svoja izvješća o lanjskom radu, na veliko zadovoljstvo ravnateljica Mirjane Dimnjaković i Jelene Vojvode, dobili su Gradska knjižnica i Pučko otvoreno učilište. Knjižnica je za novih 457 članova lani povećala broj svojih korisnika, raste i broj posjeta knjižničnim događanjima, ali i cijena energenata koje ova ustanova, ujedno u borbi s nedostatkom prostora, smještena u sklopu dviju stambenih zgrada, mora plaćati – istaknula je ravnateljica Dimnjaković. -Članova bi bilo i više – navela je još – kad bismo na prostoru nekadašnje vojarne, za nove stanovnike našeg grada, mogli otvoriti podružnicu. Jelena Vojvoda je izdvojila 809 lanjskih događanja u Učilištu, što je za 23 posto više u odnosu na godinu prije te posjet od 46 tisuća ljudi što je 22 posto više prema 2016. godini. -Zatvaranje kino dvorane radi preuređenja odlično je nadomjestilo POP UP kino na Autobusnom kolodvoru, a u godinu dana u punoj se mjeri razvio i Bunker – rekla je Vojvoda te dodala da se Pučko učilište prijavilo na 6 EU projekata te na 17 prema Ministarstvu kulture.

Od ravnatelja Samoborskog muzeja Miroslava Milonjića vijećnici su zatražili da slijedi primjere Knjižnice i Učilišta, da modernizira poslovanje Muzeja, da digitalizacija njegove vrijedne arhivske građe postane vidljivija i da se dio djelatnosti komercijalizira iako je to, priznali su, u poslovanju ove, u odnosu na druge dvije ključne ustanove na kulturnom planu grada, najmanje moguće. -Velik je disbalans u izvješću o radu Muzeja u odnosu na druga dva izvješća, Knjižnice i Pučkog učilišta, kao da nemate viziju kako unaprijediti poslovanje – rekao je vijećnik Damir Skok. Ravnatelj Milonjić se požalio na postojeći prostor u kojemu kustosi rade u skučenim uvjetima, omeđeni svojim zbirkama i zatražio gradsku potporu u adaptaciji Alnochovog dvorca u Starogradskoj ulici za izmještaj dijela muzejske djelatnosti i da ga se, kao građevinu, spasi od daljnjeg propadanja. -Nemate prostor, ali imate dobar kadar ljudi, što vas priječi da se pokrenete – postavio je pitanje HDZ-ov vijećnik Franjo Bedeničić.

SPORT, VATROGASTVO, TEHNIČKA KULTURA I VRTIĆI

Uz izvješće Ustanove za upravljanje sportskim objektima grada, koje je podnio njezin ravnatelj Vladimir Čerkez, vijećnik Skendrović je primijetio da bi bilo transparentnije da se rad ove ustanove izdvoji iz sustava financiranja kompletnog sporta na području grada.

Rasprave je bilo i oko izvješća o radu Javne vatrogasne postrojbe o čemu je govorio njezin zapovjednik Mladen Žitković te o radu Vatrogasne zajednice grada koje je iznio njezin predsjednik Željko Koščica. Iako se i ova izvješća odnose na 2017. godinu izdvojit ćemo da od početka ove godine vatrogasci koriste novu aplikaciju za upravljanje vatrogasnim intervencijama kako bi one bile standardizirane, a prenošenje informacija jedinstveno. Za razliku od prethodnih izlagatelja, vatrogasni su se izvjestitelji pohvalili lanjskim preseljenjem u novi prostor. Željko Koščica je na upit Vladimira Skendrovića kako je moguće da je DVD Rude ostao i bez novog vozila i uplaćenog novca za njegovu nabavu, obrazložio kako je do toga došlo, naznačivši da se sve radilo u skladu sa zakonom pri čemu su postojala i sva raspoloživa sredstva osiguranja, ali, kako je rekao, u državi u kakvoj živimo, moguće je da netko u istom danu i pokrene i završi stečajni postupak. Na taj način sredstva osiguranja nisu mogla biti aktivirana.

O funkcioniranju Samoborskog športskog saveza i novinama koje se uvode u rad ove asocijacije, sukladno novim zakonskim intencijama, a to je u prvom redu rekreacija, govorila je tajnica Saveza Marijana Radek. Za Zajednicu tehničke kulture, o čijem je lanjskom radu govorio njezin predsjednik Stjepan Črnjak, vijećnik Skendrović je zapazio da, s obzirom na razgranatu djelatnost i izvrsne rezultate, ova zajednica ostvaruje skromnih 420 tisuća kuna proračunskih sredstava. Črnjak je nadodao da i njih muči rad u bivšim derutnim prostorima Komunalca ili razjedinjeno na unajmljenim lokacijama.

Svoja izvješća o radu u 2017. godini na ovoj su sjednici Gradskog vijeća podnijele i ravnateljice gradskih vrtića Izvor i Grigor Vitez, Martina Trošelj i Sandra Ivanuš, potkrijepivši u prvom redu ulaganja u objekte tragom dobivenih financijskih sredstava, a govorile su i ustroju rada u svojim ustanovama.

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA I POVJERENSTVO ZA STRATEŠKI RAZVOJ GRADA

Za kraj ćemo izdvojiti odluku Vijeća da Grad Samobor svoj poslovni udjel u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zagrebačke županije prenese na Županiju i dobije povrat od 79 tisuća kuna iako je kao jedan od županijskih gradova osnivača u to osnivanje uložio 100 tisuća kuna, ali je dio uloga, kao i drugi suosnivači, lošim poslovanjem Agencije u međuvremenu izgubio.

Gradski su vijećnici imenovali i novo gradsko povjerenstvo za izradu Strateškog programa razvoja Samobora za razdoblje 2018.-2023. godina, koje će na sljedećoj sjednici biti dopunjeno novim članom ili članovima koje su dan prije ovog zasjedanja na međustranačkom vijeću predložili oporbeni vijećnici, ali samo usmeno, a ne i u pisanom obliku što će učiniti do sljedeće sjednice. Ona je zakazana za 7. lipnja, a još jedna do godišnjih odmora bit će održana 12. srpnja.

ODLAZAK ANE VLAH

Na kraju su se, uz cvjetni buket zahvale, koji je višegodišnjoj tajnici Gradskog vijeća Ani Vlah uručio predsjednik ovog predstavničkog tijela Miran Šoić, vijećnici oprostili od ove vrijedne djelatnice koja već sa sljedećim radnim danom odlazi na novi posao.

Kruno Solenički
Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.