Monografija o polustoljetnom profesionalnom samoborskom vatrogastvu

25. svibnja 2018.
Komentari isključeni
986 Pregleda

Monografija koja je svjedočanstvo 50-godišnjeg djelovanja Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora predstavljena je danas u sjedištu postrojbe u ulici Ivana Gundulića u sklopu Gundulićevog naselja. O njoj su govorili zapovjednik samoborskih profesionalnih vatrogasnih snaga Mladen Žitković, urednica izdanja Diana Koller i urednik Samoborskog glasnika koji je monografiju oblikovao i pripremio za tisak, Robert Škiljan.

Kako je u svojoj uvodnoj riječi ovog vrijednog izdanja naveo gradonačelnik Krešo Beljak, vatrogasci se u našem kraju spominju još u 18. stoljeću, a Samobor se ističe kao jedan od prvih gradova u kojem se bilježe propisi o vatrogasnoj djelatnosti. Prvu stalnu postrojbu naš grad je dobio prije 50 godina i u njoj okupljao najodvažnije pripadnike društva, koji su svoje zadaće obavljali i obavljaju profesionalno i časno.

-Iz novijeg vremena iz svog ćemo rada posebno pamtiti preseljenje u nove prostore – naglasio je Mladen Žitković – a monografiju okarakterizirao i lijepim darom za svakoga. Diana Koller rekla je kako je na monografiji radila ekipa pravih profesionalaca jer je sve bilo gotovo u zadanim rokovima. Veliku pomoć u prikupljanju arhivskog materijala imala je u zapovjedniku postrojbe Mladenu Žitkoviću, a olakšanje u radu bilo joj je i prošlogodišnje izdanje posvećeno 90. godišnjici organiziranog vatrogastva na samoborskom području, kojemu je također bila urednica. Robert Škiljan je, pak, prepričao dvije zgode iz svog života, prvu iz djetinjstva kada je s prijateljima, igrajući se, često znao paliti travu, a drugu kada je prije 3 godine u svoj otvoreni kamin ubacio kartone koji su zapalili čađu u dimnjaku i, da nije bilo susjeda koji su pozvali vatrogasce, u kući bi zasigurno planuo požar.

Uime gostiju govorili su predsjednik gradske vatrogasne zajednice Željko Koščica koji je na potpori u radu svih vatrogasaca koje okuplja Zajednica, profesionalnih i dobrovoljnih, zahvalio gradskoj upravi. Zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček istaknuo je kako u vatrogasnim redovima nedostaje ovakvih izdanja, koji su često jedini pisani trag o akcijama i aktivnostima vatrogasaca. Zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković istaknula je izvrsnost samoborskih vatrogasaca koji su ne samo ponos Grada, već i uzor na županijskoj i državnoj razini. Svoju odvažnost i požrtvovnost uspješno prenose i na one najmlađe, vatrogasnu budućnost, što je od velike važnosti za naš Grad – rekla je zamjenica gradonačelnika.

O tome i mnogim drugim stvarima iz polustoljetnog rada Javne gradske vatrogasne postrojbe može se čitati u ovoj monografiji.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Sama fala niš ne vala…2017. saboteri godine, u Splitu i okolici bijesne požari biblijskih razmjera…nijednog samoborskog vatrogasca, pamti cijela hrvatska javnost…čak su turisti gasili,
    …slave poput Dinama osvajanje Kupa, a bolje da se poklope ušima.

  2. Avatar

    čuvali su golfovw za pajsera krešicu