Što su Vlaji radili na Himalaji?

23. svibnja 2018.
Komentari isključeni
966 Pregleda

Što su lani Vlaji radili na Himalaji Samoborcima su večeras u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice na inspirativan način dočarala dva člana ove ekspedicije, poznati glumac i originalni Vlaj Vedran Mlikota te glazbenik i asimilirani Vlaj Hrvoje Rupčić. Uz mnoštvo fotografija i video zapisa predstavili su im “Himalajski dnevnik”, kasnije pretočen u knjigu, koji je svakodnevno vodio Hrvoje Rupčić te ispričali kako im je bilo na ekspediciji života tijekom koje su se popeli na 6476 metara visoki vrh Mera Peak.

Ekspediciju “Vlaji na Himalaji”, čiji je inicijator bio Vedran Mlikota, predvodio je najpoznatiji hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, pa je bilo zanimljivo iz jednog sasvim drugog kuta čuti kako su bile doživljene i proživljene pripreme za ovu napornu i opasnu alpinističku turu te kako se preživljavalo 29 dana borvaka na Himalaji.

Mlikota i Rupčić prepričali su sve napore i izazove koje su oni i drugih 13 članova ekspedicije imali u višesatnom penjanju po ledu, s cipelama, cepinima, karabinerima, vrećama za spavanje na niskim temperaturama te u prvom redu s aklimatizacijom i visinskom bolesti tijekom penjanja na Mera Peak zbog čega je nekolicina ljudi uslijed velikih napora morali odustati, a one koji su uspjeli doći do cilja, kako je rekao Mlikota, Himalaja je učinila boljima. Među penjačima je bilo i Hrvata i Slovenaca, a od slovenskih alpinista i legendarni Viki Grošelj.

Ekspedicija “Vlaji na Himlaji” imala je i humanitarnu notu jer su se prikupljala sredstva za pomoć obitelji šerpe Stipe Božića, koji je stradao donoseći čaj Božiću neposredno nakon njihovog zajedničkog osvajanja Mount Everesta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.