U pogon puštena ULO hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće

22. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.426 Pregleda

Poljoprivredni proizvođači s područja Zagrebačke županije svečano su otvorili prvu ULO hladnjaču u Republici Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca. Radi se o hladnjači Distributivnog centra za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec vrijednosti 27 milijuna kuna, od kojih je 90% sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Šest godina nakon što je završena I. faza izgradnje Distributivnog centra, uspješno je realizirana i njegova II. faza – izgradnja moderne ULO hladnjače. Naziv ULO skraćenica je za tzv. ultra low oxygen tehnologiju koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Značaj ovog pogona prepoznao je i resorni ministar Tomislav Tolušić koji je kao izaslanik predsjednika Vlade RH sudjelovao na svečanosti otvorenja. „Ovo je pravi način kako omogućiti efikasniji i bolji plasman naših proizvoda i kako se lokalna i regionalna samouprava može uključiti u poljoprivredu. Nije sve u poticajima da nekome date pet ili deset tisuća kuna, jer ovdje ste im dali alat i mehanizam da sami upravljaju svojim sudbinama, budu pozitivniji u poslovanju i kvalitetnije žive od svoga rada“, izjavio je Tolušić.

„Realizacijom ovog projekta našim smo proizvođačima omogućili da svoje proizvode mogu na tržište plasirati tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, i da mogu konkurirati trgovcima“, rekao je Kožić dodavši kako su do sada proizvođači ovisili o hladnjačama trgovaca i njihovim često nekorektnim uvjetima. Izjavio je i da ovaj centar sada ima sve predispozicije da postane regionalno središte poljoprivrede te je pozvao proizvođače s područja grada Zagreba i okolnih županija da iskoriste sve njegove mogućnosti i predispozicije.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je poziv na suradnju istaknuvši da su administrativne veze između Grada Zagreba i Zagrebačke županije samo formalne te je najavio izdašnije poticaje poljoprivrednicima zahvaljujući kojima će se napuniti kapaciteti ove ULO hladnjače. Nastavak suradnje na ovom projektu najavio je i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši da povezivanje i organizacija garantiraju dobar plasman na domaće, ali i europsko tržište.

„Za godinu dana ova će radna zona u potpunosti izgledati drugačije. Sve zemljišta oko Distributivnog centra su prodana, građevinske dozvole za te investicije su pred početkom realizacije, a ono što je iznimno važno – uglavnom su financirane europskim sredstvima“, istaknuo je Barišić.

Inače, Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine, a vlasnici su Zagrebačka županija s udjelom u visini 20.000.000 kuna, što iznosi 79,99% vlasništva, Grad Velika Gorica s udjelom u visini 3.900.000 kn, što iznosi 15,60% vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s udjelom u visini 1.102.000 kn, što iznosi 4,41% vlasništva.

Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće, prilikom svečanog otvorenja rekao je da hladnjača zahvaljujući svoje 23 ULO komore kapaciteta 3.000 tona osigurava proizvođačima kvalitetno skladištenje i plasman njihovih proizvoda prema najstrožim zahtjevima EU tržišta.

„Mi ćemo tu svoju robu skladištiti, dalje ćemo razvijati svoj biznis i saditi nove voćnjake, a zadovoljni smo i da je već više od 50 posto proizvodnje ugovoreno za njemačko tržište“, naglasio je Mario Di Giusti, upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.