Kako otkriti bolesti štitnjače

19. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.318 Pregleda

Danas su bolesti štitnjače jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaća značajan dio populacije, naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života. Na to su cijelo poslijepodne, u povodu Svjetskog dana bolesti štitnjače i Tjedna svjesnosti o tim bolestima, sa svog štanda na Trgu kralja Tomislava ukazivali aktivisti Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, osobito ženama jer svaka treća žena ima čvor u štitnjači, a svaka deseta neki od poremećaja funkcije štitnjače. Uz to, Hrvatske je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače.

Na štandu su se dijelili letci o tome kako u 5 jednostavnih koraka provoditi samopregled štitnjače, a građani su se mogli upoznati i s djelatnostima i ciljevima Udruge. Prigodni program izveli su tom prigodom mali folkloraši i tamburaši Osnovne škole Samobor, judaši Judo kluba Okami i plesači Plesnog kluba Point.

Štand je posjetio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, koji je i glavni pokretač osnivanja ove udruge i predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora. Dočekali su naša sugrađanka koja se 20 godina bavi liječenjem bolesti štitnjače, doktorica Sunčica Andreja Rogan, specijalistica nuklearne medicine, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i gradski pročelnik Juro Horvat.

Akademik Kusić nam je u kratkom razgovoru, osim o vrstama bolesti koje zahvaćaju štitnjaču te njihovu ranom otkrivanju, rekao da svi u sebi nosimo potencijal da obolimo od neke od ovih bolesti dodavši da su one češće u žena, ali su u muškaraca opasnije. Hrvatsko društvo za štitnjaču preporučuje da se svim trudnicama i ženama iznad 55. godine starosti obavezno izmjeri TS hormon, kako bi se disfunkcije štitnjače na vrijeme otkrile.

Poruka ove akcije bila je: Javite nam se! Vaša štitnjača će vam biti zahvalna!

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.