Ivica Rozijan – apsolutni šampion 25. izložbe vina samoborskih vinogradara i vinara

19. svibnja 2018.
Komentari isključeni
1.650 Pregleda

Ovogodišnji apsolutni šampion izložbe vina Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge je Ivica Rozijan koji je u kategoriji ružičastih i crvenih vina za svoj Cabernet Sauvignon osvojio maksimalan 91 bod i veliku zlatnu medalju. Šampion u kategoriji sortnih bijelih vina je Zdravko Runtas koji se natjecao sa svojim Tramincem, dok je u kategoriji bijelih miješanih sorata šampionska titula pripala Marijanu Žganjeru za Cuvee. U kategoriji aromatiziranih vina šampionski je bio bermet Božidara Komeričkog. Priznanja svim dobitnicima diploma uručio je danas na Danu otvorenih vrata Udruge u Brenti zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Za jubilarno, 25. ocjenjivanje vina članova Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge bilo je prijavljeno čak 129 uzoraka, pa je stručna komisija sastavljena od 11 diplomiranih inženjera agronomije na čelu sa Zdenkom Ivankovićem, u travnju imala pune ruke posla.

-Crne sorte su puno delikatnije za proizvodnju, zahtijevaju više pažnje u podrumarenju, moj Cabernet Sauvignon, koji je najrasprostranjenija sorta, odležava u drvenoj hrastovoj bačvi godinu i pol danas te uz puno ljubavi i pažnje dobije se prekrasno vino – istaknuo je Ivica Rozijan.

U Brenti se okupilo veselo i opušteno društvo jer je za njima bio velik posao, a rezultati ocjenjivanja bili su već poznati tako da je dobra kapljica uz domaći bažul svima bila u tek. Uz to, lanjska je sezona bila vrhunska za samoborske vinogradare i vinare o čemu svjedoči i 36 zlatnih medalja, puno srebrnih i malo brončanih. -No – podsjeća predsjednik Udruge Marijan Žganjer – da bi se uzgojilo zlatno, srebrno ili brončano vino treba krenuti od strpljivog, a ponekad i mukotrpnog rada u vinogradu. -Samo zdravo grožđe ide u preradu – kaže Žganjer – a u njoj se puno pažnje mora posvetiti temperaturi fermentacije i mnogim drugim stvarima. Zato Udruga za svoje članove organizira razna edukativna predavanja, o zaštiti vinograda, berbi, prihrani i tako dalje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.