Sačuvajmo prirodu za buduće generacije

17. svibnja 2018.
Komentari isključeni
774 Pregleda

Koliko traje putovanje roda na jug, koliko kilometara rode prelete u jednom danu, zašto i kako se ptice prstenuju, tko je rodi najveći neprijatelj, koliko godina u prosjeku rode žive, koliko visoko rode lete, koliko miševa roda može uhvatiti u jednoj minuti, koliko je teška roda, a koliko njezino gnijezdo, od čega rode rade gnijezdo, zašto neke rode ne odlazi na jug nego ostaju – u povodu Svjetskog dana ptica selica objasnio je to jučer u Gradskoj knjižnici Samobor, u Odjelu za djecu i mlade, pred mnoštvom zainteresiranih samoborskih mališana ornitolog Luka Basrek, stručni suradnik u Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Učenici Osnovne škole Samobor pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o rodama, ali i postavljanjem vrlo zanimljivih pitanja o njima. Zanimalo ih je koja je ptica najinteligentnija, čime se roda najčešće hrane i kako mogu pojesti cijelog miša, zašto se prve godine mlade rode ne vraćaju u Hrvatsku, kad se kaže da rode odlaze na jug gdje one točno odlaze i slično?

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju, od 2006. godine, u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pozornost na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću s opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica.

Sačuvajmo onda prirodu za buduće generacije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.